Hjemmelavet rullepølse.

De første 14 år af mit liv var jeg sikker på at jeg ikke kunne lide rullepølse. Så fik jeg arbejde hos en slagter som vaskedreng og fik lov til at hjælpe til med at lave rullepølse og så fik piben en anden lyd. Jeg elsker rullepølse – altså ordentlig rullepølse. Jeg har det stadig stramt med vakuumpakket, masseproduceret smagløst kød.

Jeg er lidt gået i gang med et projekt med at gøre jer læsere klar til årets julefrokoster. Så der vil løbende komme en del klassiske julefrokost opskrifter på bloggen. Jeg synes i hvert fald at rullepølse er en vigtig del af julesulet.

På forhånd skal jeg sige, en rulle pølse er ikke noget du står op om morgenen og laver til frokost. Det tager minimum et par dage.

Dag 1:

Hvad skal du bruge?

  • Svineslag
  • Salt
  • Sukker
  • Evt. Krydderier

Hjemmelavet rullepølse.

Det allerførst du skal gøre er at fjerne sværen fra slaget. Jeg havde nok ikke bestået svendeprøven på slagterskolen. Man må ikke komme ind i kødet. Men herregud, jeg var lidt rusten. Trim eventuelt ekstra ekstra fedt af.

Hjemmelavet rullepølse.

Sørg for, at når du folder rullepølsen i tre, så har den samme størrelse hele vejen rundt. Trim også “indersiden” for de store fedtdepoter.

Når den er fin, så skal den saltes. Giv den et par håndfulde salt og et par skefulde sukker. For at give den lidt ekstra smag, fik den også lidt sennepsfrø og fennikelfrø. Husk salt på begge sider.

Hjemmelavet rullepølse.

Jeg pakkede min rullepølse i lille plastboks. Det er ret vigtigt, hvis du blot bruger en pose, at den er vandtæt, da pølsen smider lidt væske. Så kunne den også have formen, som den senere skulle få. Kødet bliver fastere når den smider vandet.

Kødet skal nu salte mellem 1 og 3 dage. I mit tilfælde blev det så en enkelt dag. Jeg kunne ikke vente længere.

 

Hjemmelavet rullepølse.

Dag 2:

Hvad skal du bruge?

  • 1 løg.
  • 3 spiseskefulde hele peberkorn
  • 2 teskefulde gule sennepsfrø
  • 2 teskefuld fennikelfrø
  • 4 nelliker

Til kogelagen

  • 5 laurbærblade
  • 2 løg.
  • 1 boullionterning (høns, svin, grønt eller hvad du nu lige har)
  • Salt, peber

Som det allerførste, tag pølsen ud af køleskabet og skyl den under den kolde hane for at få fjernet overskydende salt og krydderier.

Nu skal du lave peberblandingen til rullepølsen. Jeg kørte først krydderierne – Peber, nelliker, fennikel- og sennepsfrø – en tur i kværnen til min bamix. Du kan også sagtens bruge en morter eller lignende, hvis du ikke har en bamix (Men så ved du hvad du skal ønske dig til jul, det fortryder man aldrig). Herefter tilsatte jeg løget. Kørte en kort tur til det faktisk var blevet til en pasta.

Hjemmelavet rullepølse.

Fordel på slaget. Husk, du skal have det godt ned i alle sprækker og kanter. Derudover skal du kun fordele det på cirka 2/3 af slaget. Det du folder det  to gange, så vil det første gang ellers ligge dobbelt. Jeg gav det godt med krydderi, da jeg elsker min rullepølse stærk.

Hjemmelavet rullepølse.

Fold den de to gange. Snør den somom det var forbudt.

Hjemmelavet rullepølse.

Sæt kogelagen over. Når den koger, kommer du pølsen i vandet. Lad den koge cirka 1,5 time.

Hjemmelavet rullepølse.

Når den er kogt skal den presses. Jeg var vel optimistisk. Min rullepølse kunne IKKE være i min lille presse, så jeg måtte improvisere. Er du i samme situation som jeg, eller ejer du blot ikke en presse, så sæt den eventuelt i spænd mellem to forme med noget tungt på toppen.

Hjemmelavet rullepølse.
Yikes!

Sæt den på køl og lad den stå der og se presset ud i et døgns tid.

Dag 3.

Jeg er fæææærrrdiiig! – Sagde rullepølsen.

Hjemmelavet rullepølse.

Fjern snørren. Jeg skar min rullepølse i 4 stykker, så der var tre til fryseren og et til nu.

Ja, jeg er stolt af mig selv, for den blev dælme god.

Hjemmelavet rullepølse.

Hjemmelavet rullepølse.

På julefrokostbordet bør du servere sammen med rå løg, sky og tomat.

Hjemmelavet rullepølse.

Er der andre julefrokostklassikere, som I skal bruge hjælp til? Sig endeligt til.

 

Join the Conversation

  1. Den kan jeg godt forstå, du er stolt af – den er rigtig flot. Jeg laver også selv rullepølse og bruger en rugbrødsform, husholdningsfilm, et stykke træ fra en vinkasse og en SF sten som pølsepresse – man må jo lære at improvisere.
    vh/Karen

  2. Hvor sejt, at lave sin egen rullepølse, den ser virkelig lækker ud, Jeg har ikke lavet rullepølse, siden jeg gik på kokkeskole, for hundrede år siden, måske det er på tide at prøve igen. :o)

    1. Jeg synes helt sikkert det er på tide at prøve igen 🙂 Og tak.

  3. Jeg smagte min første hjemmelavede rullepølse på en ødegård i Sverige som 25-årig. Det var en skelsættende dag. I år håber jeg at lave en selv, og dit indlæg skubber mig i den rigtige retning.

    Tak for en i øvrigt fed blog!

  4. Det ser virkelig godt ud!!
    Hvor lang tid skal den være i pres? Og derefter så i køleskabet eller hvad?? 🙂

    1. Tak.

      Den skal i pres med det samme den kommer op af gryden.

      Min røg på køl lige efter mit lille Storm så show.

  5. Ketty Rasmussen says:

    jeg har lige lavet en rullepølse af okseslag med svinespæk i tyndeskiver og af krydderier har jeg brugt, salt, grov peber løgpulver og koriander. Nu er den lagt i saltlage og skal stå to dage så bliver den kogt.
    Når jeg lægger den i pres bliver det i en bageform og en anden bageform ovenpå og de bliver så holdt sammen med strips.

  6. Pernille Wollbrink says:

    Den ser godt ud. Kan man bruge en flækket nakkefilet til rullepølsen istedet for slag? Jeg bor i usa, og ved ikke lige hvor jeg skal finde svineslag – jeg har ikke set det i nogle slagterafdelinger.

    1. Hej Pernille,

      Jeg tror sagtens du kan bruge en nakkefilet i stedet. Det skal bare være en lille en af slagsen.

      Thomas

    2. Pernille Brandt says:

      hvis du har en lotte eller grand mart eller Hmart alle mest asiatiske og spanske vare kan du købe en pork belly. Det er det du skal brug og det kan du få der, jeg har lavet den med et stykke kam som jeg skar men jeg synes den bliver for tør. du kan skrive hvis du vil jeg er i virginia

  7. Jørgen Kristensen says:

    Er i fuld gang med, for første gang neogensinde, at prøve på at lave rullepølse selv. Ser foreløblig ganske ok ud men er godtnok noget spændt på udfaldet. Skal jeg sige noget negativt så er det ikke billigt. Har ikke sådan en Bamix så har brugt knofedt og knust krydderierne i en morter og så brugt en stavblender til løget. Det fungerede fint synes jeg 😀

    1. Jørgen Kristensen says:

      Glemte at skrive at jeg har prøvet at komme hakket persille i også 😀

    2. Det er jo også luksusmetoden at bare vælte det hele i en bamix 🙂

      Jeg håber den blev god.

      Thomas

      1. Jørgen Kristensen says:

        Rullepølsen BLEV god 🙂 Dog er jeg ikke vild med smagen af fennikel. Laver jeg den en anden gang så bliver det uden det krydderi men så nok med lidt mere løg.

  8. Henrik Thomas-Poulsen says:

    Hvis man laver den kun med peber, hvor meget skal man så bruge??

    1. Hej,
      Jeg ville bruge cirka 3 spsk. Det er bare at tage noget af smagen ud. Dog synes jeg nellikerne – Og måske også 10 allehånde nærmest er obligatoriske i forhold til den rigtigt rullepølsesmag.

      Der er jo stor forskel på krydderier. Jo nyere de er, desto mere smag i dem. Så det kan også spille ind. Men cirka 3 spsk til et stort slag.

  9. Ser lækkert ud. Jeg koger min rullepølse i en koge/stegepose. Efter kogning klipper je et lille hul i et af hjørnerne og hælder den dejligste sky i en form. Så kommer jeg posen m rullepølsen i min presser og først når den er færdig tager jeg pølsen ud af posen. Det sparer på en del rengøring af pressen. ?. ???

    1. Hver eneste gange jeg har lavet rullepølse, har den altid været for stor til alt der ligner presser. Men tænker at dit trick nok kan spare en smule gris under alle omstændigheder. Det er noteret. Også selvom jeg sjældent vasker op 🙂

      Thomas

  10. Jørgen C. Nielsen says:

    Jeg synes at den ser rigtig lækker og god ud. Jeg er næsten færdig med at spise den første for i år, og har lige bestilt et nyt Slag hos min Slagter. Jeg var lidt uheldig (synes jeg selv) med den første i år, den blev for mager, så jeg synes at den smager “for tør”. Jeg har prøvet med Chili i den ene ende for at jeg ikke skal smide det hele ud hvis det ikke smagte godt. Men en til halvanden spiseskefuld Chili drysset ud over slaget inden den bliver lagt sammen og rullet. Det gør at den kommer til at smage “lidt varm” og smagen at Chili er meget afdæmpet uden at dominere resten af Krydderierne, og så bruger jeg ofte Ingefær i Lagen. Jeg kan ikke fortælle så meget om mængden af de forskellige krydderrier, for det er både de sædvanlige, og så er det dosseret efter hvordan mængden at det enkelte stof ser ud når det ligger i Slaget. Efter Pølsen er blevet snøret, så får den endnu en gang ca. et døgn til at trække i, så koger jeg den først derefter.

    1. Det lyder rigtigt spændende.
      Jeg har slet ikke fået lavet rullepølse i år, hvilket bare plejer at være fast tradition.

      Forhåbentlig næste år.

  11. Har aldrig lavet en rullepølse før, men efter at ha’ set dette , måtte jeg simpelthen igang. Tak

    1. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det nemmere end man lige går og regner med.
      Største udfordring er bare ventetiden. Det er det i hvert fald for mig.

      Thomas

  12. Rico Olsen says:

    kan man skære meget af det fedt af, ??? da jeg er træt af tulips rullepølse er stort set kun fedt

    1. Det kan du sagtens. Men det er også lidt en balance, for du må ikke fjerne det hele, for så kan den godt blive lidt kedelig og tør.
      Men puds den af, så der bare er et tyndt lag.

      Thomas

  13. Rullepølse lavet i stegpose er helt fantastisk . Prøv det .

  14. Tommy Christensen says:

    Nu har jeg prøvet at lave din rullepølse to gange, begge gange med et vellykket resultat.
    Første gang var mit slag alt alt for stort så der måtte improviseres lidt for at få det hele presset men det gik.
    Begge gange har jeg dog haft lidt af en udfordring med at holde krydderierne inde i pølsen. Her i Canada er løgene kæmpe store og jeg tror at blandingen bliver for “våd” til at kunne holde krydderierne inden i pølsen når den bliver rullet og snørret sammen. Næsten alt af blandingen ender på skærebrættet. Næste gang prøver jeg med en meget mindre position løg og håber at krydderi blandingen dermed er nemmere at holde inde i pølsen.
    Tak for en rigtig fornem opskrift. Nu kan jeg endelig få en rullepølse mad her i Canada.

    1. Som alternativ til løget, hvis det bliver for vådt, så kan du faktisk også bruge løgpulver. Jeg tror faktisk det er nemmere at skaffe hos jer i Canada end i Danmark i en ordentlig kvalitet. Jeg tror ikke vi har helt den store tradition for at bruge det.

      Thomas

      1. Tommy Christensen says:

        God ide med løgpulver. Jeg er igen med at lave to rullepølser, dag tre i dag så tid til krydderier og kogning og i pressen min mor tog med fra Danmark. Prøver med en mindre portion løg denne gang og snører den rigtig stramt for at holde de fleste krydderier inde i pølsen.
        Tak for en super opskrift i øvrigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close