– Sponseret indlæg –
Dampede boller er ikke noget jeg har gjort mig i så frygteligt meget. Eller jo, i den senere tid, men for et år siden anede jeg næsten ikke hvad det var. Det er da i det mindste rart, at der er lidt udvikling. Før jeg gav mig i kast med dem selv, så troede jeg faktisk også at det var sådan rigtigt rigtigt svært at lave. Men jeg skulle blive meget klogere.
Faktisk er bollerne fra kogebogen. Ja, ville jo egentlig ikke have løftet sløret for meget omkring den. Men nu får I så en af opskrifterne alligevel, der er bare noget andet fyld i bogen, så der er da lidt at glæde sig til. Den er super simpel og indholdet kan være lidt det som er i køleskabet. Faktisk gik jeg ret meget stop-spild-af-mad på den. Jeg havde et stykke stegt ribbenssteg fra min fødselsdag, som jeg ville have brugt. Men alternativt kan du bare købe en gang stegeflæsk eller kylling og så stege det først. Det virker lige så godt. Måske endda bedre. Jeg brugte Hellmann’s Sticky Japanese sauce til kødet. Det havde lige det rigtige twist af orientalsk til at det gav mening til denne ret. Specielt kunne jeg godt lide det lille hint af ingefær til grisen. Dog har du en smule hoisin sauce i køleskabet, så ved jeg det også virker.
PS når du første gang har lavet sådan en gang dampede boller, så sidder du i saksen, for de er altså virkeligt gode. Heldigvis er de også nemme at lave – Og er gode til at rydde lidt op i køleskabet. Det kan vi jo godt lide.
Dampede boller med barbecuegris
Ingredienser
Dampede boller
- 180 gram håndvarmt vand
- 15 gram gær
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 380 gram mel
- 2 spsk olie
Herudover
- 10 skiver flæsk
- 1 dl barbecue sauce eller hoisin
- 1 spsk sesam
- 0,5 stk agurk
- 2-3 stk gulerødder
- 1-2 stk forårsløg
- fiskesauce
- chili
- limesaft
- Olivenolie
Sådan gør du
- Bollerne: Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, 1 spsk olie og sukker. Arbejd melet i lidt af gangen. Dejen skal være forholdsvist tør. Ælt den godt igennem og lad den hæve overdækket til den har dobbelt størrelse. Form 10 boller af samme størrelse (cirka 60-65 gram pr bolle) og rul dem ud til ovaler. Smør lidt olie på halvdelen af bollen og fold dem indover hinanden over den olierede del. Lad dem hvile i ti minutter cirka. Over en gryde med kogende vand kommes en kinesisk dampkoger (eller et dørslag). Kom lidt bagepapir i bunden så de ikke hænger fast. Kom bollerne i og lad dem dampe i cirka 10 minutter. Jeg måtte gøre det af flere omgange.
- Skær gulerod og agurk i tynde juliennes. Lav en dressing med fiskesauce, limesaft, olie og evt lidt sukker og chili. Hæld den over "salaten". Skær forårsløget i tynde skiver.
- Skær stegen ud (eller find stegeflæsket i køleskabet). Steg det en smule på hver side i olie, så det får lidt stegeskorpe. Tag det af panden. Kom barbecuesauce (eller hoisin sauce) på panden sammen med en halv deciliter vand og giv det et opkog. Kom grisen tilbage i og lad det glasere stille og roligt op. Til sidst kommer du sesam over.
- Saml bollerne. Kom lidt af den marinerede salat i, kødet og forårsløg. Hvis du har lidt urter i, gør det sig også glimrende heri. Brug fx (thai)basilikum, mynte, koriander eller persille.
Indlægget er udgivet i samarbejde med Hellmanns. Opskrift, ord, tanker og billeder er dog mine egne
Ser fantastisk ud!
Tak, Anders.
Og det bedste er, at man kan komme hele bondegården i.
Hvor lang tid i forvejen kan man lave bollerne? Skal det var lige i sidste øjeblik eller er et par timer før ok?
Hvor lang tid skal dejen ca stå og hæve?
Jeg plejer at lade den hæve til cirka dobbelt størrelse. Så cirka en times tid.
Thomas
Jeg troede gær og varmt vand var et no-go?
Der burde nok stå håndvarmt vand i stedet. Det må gerne have noget temperatur, så gæren udvikler sig hurtigere. Selvfølgelig, er det for varmt slår du gæren ihjel i stedet.
Thomas
Hvordan gør du, hvis de skal laves af flere omgange? Spiser dem lidt ad gangen, hver gang et “hold” er færdigt, eller kan man lave dem på forhånd? 🙂
Jeg tror faktisk jeg ville lave dem på forhånd og så varme dem forsigtigt i ovnen. Det kan de sagtens klare.
Thomas