Jeg er måske typen, som synes det er meget godt at kende klassikerne inden man begynder at eksperimentere alt for meget. Jo, det er meget fint at kunne alt muligt smart med røg, malto og hvad det ellers hedder, men hvis man mangler grundbasen, så kan det gøre lige meget. Man begynder jo heller ikke med taget på huset.
Og en af de basis ting er vandbakkelser. Når man kan, så kan man. Det skal så heller ikke være nogen hemmelighed, at de ikke er blevet perfekte hver gang. Men det har ikke noget at gøre med opskriften, nok nærmere at kreatøren er enormt utålmodig. Udfordringen er også, at vores ovn varmer meget ujævnt, så i den ene side kan der ligge en række kulmuler og i den anden har de ikke fået helt nok. Bagetiden varierer også en smule af hvor store dine vandbakkelser er. Det er med at have is i maven og så håbe på det bedste. Husk også at have god plads mellem vandbakkelserne, da de altså soufflerer rigtigt meget op.
Den her opskrift på vandbakkelser kommer (vist) fra en af mine favorit bagebøger, som hedder “The art of french baking”. Det er den man skal gå til, hvis man vil vide alt om det der franske bagværk. Cremen og fyldet er noget, som jeg har sjusset mig til. Jeg ved bare, at det også ville virke godt med jordbær – altså når man kan få jordbær, som smager af jordbær. Det er stadig helt ude af sæson for hindbær, men de smager i det mindste af en smule. Jeg kan altid huske den her opskrift på vandbakkelser, for det hele går hen og bliver 120. Eller noget. I hvert fald er den nem at huske.
For god ordens skyld, så er de altså bedst samme dag som de er bagt.
Mængden af creme of fløde passer cirka til 4 gode kager. Men der er flere vandbakkelser, da det er svært at lave mindre portioner – I hvert fald i mit hoved. Den kan jo selvfølgeligt også formes som kagemand, kranse eller alt muligt andet. Det er fantasien som sætter grænsen.
Vandbakkelser med fløde og hindbær
Ingredienser
Vandbakkelser
- 120 ml vand
- 1 lille tsk salt
- 20 g sukker
- 100 g smør
- 120 g mel
- 4 æg
Creme
- 3 spsk creme fraiche
- 1 spsk lemoncurd
- 1,5 dl fløde
- 1 spsk vaniljesirup
Herudover
- Hindbær
- 2 dl fløde til flødeskum
- Flormelis
Sådan gør du
Vandbakkelser
- Bring vand, sukker, salt og smør i kog. Kom melet i og rør til det er blevet til en smørbolle lignende ting. Steg den igennem under omrøring i et par minutter. Tag gryden af varmen og lad den køle en cirka 5 minutter.
- Pisk 4 æg sammen og rør dem i dejen af 4 omgange. Vær opmærksom på at det kan virke som om dejen skiller helt. Det gør den også, men så skal den bare røres sammen. Det kræver sine overarme. Du skal tilsætte æg til dejen er blevet blank. Det kan være at du skal bruge lidt mere eller mindre æg afhængig af størrelsen. Jeg brugte Medium-Large æg og der passede 4 fint. Kom dejen i en sprøjtepose og sæt stoppe, som er lidt større end en 5er i diameter.
- Bag med det samme ved 215 grader i cirka 20 minutter. De skal tage farve og soufflere godt op. LAD VÆRE MED AT ÅBNE LÅGEN FØR DU TROR DE ER FÆRDIGE. Ellers falder de sammen. Det samme hvis du tager dem ud af ovnen før tid.
- Lad dem køle en smule før de halveres og fyldes.
Creme
- Rør creme fraiche (38% selvfølgelig) sammen med lemon curd. Pisk fløden stiv med vaniliesirup.
- Vend de to sammen.
Samling
- Kom cremen i bunden af de halverede vandbakkelser
- Kom hindbær på.
- Sprøjt flødeskum på.
- Luk til, strø flormelis over.
Sådan én eller to…ville jeg gerne spise lige nu. Og drikke med en dejlig var cafe latte