Chilenske empanadas med oksekød

Jeg er måske en smule anarkistisk med min madlavning. Der er faktisk ikke det jeg ikke kan, hvis jeg altså selv skal sige det. Der er i hvert fald ikke særligt meget, som jeg ikke tør kaste mig ud i. For jeg er vel som en brumbasse, der slet ikke ved at den ikke kan flyve. Eller det er da lige pånær den her opskrift. Det her er første gang, at jeg selv giver mig i kast med den. Tidligere gange har det været sammen med familien og her har jeg bare været statist, som har enten foldet. æltet, rullet og hakket på kommando. Men nu skulle det være nok. Det er jo et flip med at ville give ting videre til den lille. Godtnok er han mest interesseret i de våde varer i øjeblikket, men en dag skal det nok komme.

At lave, men nok mest at spise, er en hel fest. Det tager tid. Og da vi var små, var det noget som vi gjorde meget sjældent. Måske en gang om året. Og når vi så havde gjort det, så endte det også med at vi spiste dem en hel weekend med efterfølgende mavepine. Faktisk er det sådan, at man helst ikke skal have for meget tal på, hvormange man spiser. De skal bare forsvinde løbende. I aften var ikke nogen undtagelse. Jeg sidder her stop mæt.. og glad. Hvis man ikke er helt så grådig, hvilket er nemt at sige før man har lavet dem, så kan man sagtens fryse dem. Jeg synes også næsten at det er dumt at lave mindre portion, for med arbejdet som ligger i at lave dem, så kan det ikke betale sig. Den sidste halvdel tager slet ikke så lang tid at lave, som den første 🙂

Empanada betyder i bund og grund bare indbagt. Og det er der jo ikke noget revolutionerende i. Empanadas – i stil med disse – er også meget almindelige i Argentina, hvor der selvfølgelig er mindre variationer. Men derudover har vi jo i England pasties og i Italien calzone. Ja, de er over det hele. Men dem her er specielle, for det er dem min far laver. I Chile findes de i et utal af variationer. De nok mest almindelige er denne, en med kylling, en marisco – som er med skaldyr og fisk og så en friteret version fyldt med ost. Den friterede er nok nummer to på listen. Tænk over det. Den er både friteret og med ost.
Chilenske empanadas med oksekødChilenske empanadas med oksekød

Chilenske empanadas med oksekød

Thomas

Ingredienser
  

Dej

  • 1 kg hvedemel
  • 25 g salt
  • 325 g smør
  • 1 æg
  • 4,5 dl mælk

Pino / kødfyld

  • 1 kg oksekød i tern af 3x3mm eller groft hakket
  • 1 kg løg
  • 5 fed hvidløg
  • 100 g smør
  • 1 spsk paprika
  • 1,5 tsk spidskommen
  • 1 spsk oregano
  • 2 spsk finthakket persille
  • Salt og peber

Herudover

  • 30 oliven
  • 7 hårdkogte æg
  • 150 g rosiner
  • Finthakket persille
  • 2 æg til pensling

Sådan gør du
 

Pino

  • (Laves dagen før)
  • Hak løg og oksekød rigtigt fint.
  • Bring en gryde med vand i kog og kom løgene heri. Lad dem trække et par minutter for så at sigte vandet fra.
  • Kom smør og en smule olie i gryde, sauter løg og finthakket hvidløg heri til de er klare ved mellem varme. Skru op for varmen og kom oksekødet i. Når det har taget farve kommes krydderierne ved. Steg i 10 minutter. Smag til med salt og peber. Kom pinoen over i et fad og sæt på køl.

Dej

  • Skær smørret i små tern. Kom det sammen med mel og salt. Arbejd det sammen til der ikke længere er klumper af smør heri. Tilsæt æg og mælk og saml dejen. Ælt nu til den bliver helt smidig og kan trækkes tynd. Forvent at det vil tage en smule tid (som i minimum et kvarter).
  • Når dejen er elastisk skal den trække en times tid på køkkenbordet. Dæk den til med film, så den ikke tørrer ud.
  • Når dejen har trukket deles den i 4 lige store dele. Hver af disse deles så igen i 6 lige store dele.

Samling

  • Kog æggene og del dem i kvarte.
  • Kom finthakket persille og rosiner ovenpå pinoen, så du får lidt af det hele med, når du tager en skefuld.
  • Oliven i en skål.
  • Rul dejen tyndt ud - Cirka 15-20 cm i diameter. Hav lidt mel på bordet. På midten kommes en spsk pino, et kvart æg og en oliven.
  • Fugt kanten og fold dejen ind over. Pres sammen og skær overskydende dej væk. Fold kanterne op. (Se nedenfor) Kom på en bageplade.
  • Pensel med sammenpisket æg lige før bagning.
  • Bag ca 17 til 20 minutter ved 200 grader. Prøv at vente med at spise dem, til de er kølet en smule. Prøv i det mindste.

Chilenske empanadas med oksekødChilenske empanadas med oksekødChilenske empanadas med oksekødChilenske empanadas med oksekødChilenske empanadas med oksekød

Join the Conversation

  1. Hej, tak for opskriften det ser godt ud.
    Står og skal holde rødvins aften med chilensk tema.
    Vi er 7 voksne. Er der nok til det i “en portion”?? Derudover, hvad servere man til. Salat? formoder det skal spises som hovedret..

    På forhånd tak
    mvh
    Michael

    1. Hej,
      Nu er emnet jo til ret frit fortolkning. Vi har mange gange fået empanadas med fisk og skaldyr som en snack før man faktisk gik til bordet. Det kan også være sådan en mellemret tings. Jeg synes ikke det er sådan en decideret hovedret. Man kan sagtens spise dem til hovedret. Men når jeg tænker “hovedret”, så vil jeg nærmere gå efter denne her https://madetmere.dk/pastel-de-choclo-chilensk-majs-pie/ Den har hovedretspotentiale.

      Du skal have den her til dessert 🙂 https://www.enmicocinahoy.cl/thousand-layers-cake/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close