Vi spiser altså ret meget med øjnene. Og hjernen. Mange gange tager min hjerne helt over. Så kører den helt autonomt og jeg har meget lidt at sige. Det skete for eksempel ved denne salat. Jeg havde et lilla spidskål i køleskabet. Det er jo heldigvis sådan et af de ting, som bare kan holde sig for evigt. Da jeg så kom forbi det violette blomkål kørte min hjerne ligesom bare ind på at der skulle lave purpur farvet salat. Det var lidt varmt og det var besluttet at en kylling skulle spides og på grillen. Spørgsmålet var bare hvad tilbehøret skulle være. Og det blev så denne salat.
Jeg synes ikke der er den store forskel i smagen på hverken spidskål eller blomkål. Så kan du ikke finde pigefarvede af slagsen, så brug den helt traditionelle. Det er en dejlig tung salat – uden at være sådan fysisk tung – så mætter den godt. Så den kan altså sagtens gå som alt tilbehøret til kyllingen. Den ville helt sikkert gøre sig godt til det meste.
Jeg har en eller anden ting for solbær. De har en fantastisk syre, som bare usammenlignelig. Jeg elsker at bruge dem både i det salte og det søde køkken. Og de kan bare noget, som andre bær ikke kan være med på. Fx jordbær. Jordbær er dejlige i sæsonen og med fløde, i grød og på kager. Men i det salte køkken synes jeg bare at det mangler lidt. Nok syren. Hindbær kan noget af det samme. Og da hindbær sæsonen er lidt længere end solbærsæsonen, så kan det også være en god erstatning udenfor sæsonen. Lige til vinaigretten vil du også sagtens kunne bruge frosne bær. Dem der er på salaten vil jeg nok bare undlade. Der kan frosne ikke helt være med.
Salaten kan sagtens laves i god tid, men vent til sidste øjeblik med at komme vinaigrette og urter over. De bliver så trætte. Her er der tilbehør til 2-3 personer, hvor der ikke serveres meget andet til kødet.
Spids og blomkålssalat med solbær - farvekoordineret salat.
Ingredienser
- 0,5 lilla spidskål
- 0,5 blomkål
- 1 rødløg
- 75 g solbær
- 75 g usaltede pistacier
- Urter: Rød skovsyre + amaranth
Vinaigrette
- 75 g solbær
- 0,5 fed hvidløg
- 1 tsk grov sennep
- 1 spsk hvidvinseddike
- 3-4 spsk olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
- Spidskålen snittes fint og kommes i bunden af en skål. Herpå fine strimler rødløg og små buketter af blomkål. Fordel lidt pistacier og solbær over.
- Når vinaigretten er lavet, kommes den over og der sluttes af med urter.
Vinaigrette
- I en morter stødes hvidløg, sennep og en knivspids salt. Heri kommes også solbær og eddike, som bankes, til det er en ensartet masse. Forsigtigt arbejdes olien i. Man kan få den til at emulgere en smule. Smag til med salt, peber og eventuelt lidt mere syre i form af eddiken.