Sødmælks franskbrød.

Der er ikke noget som at få gaver, som man ved med det samme er et match. De der ting, som man bare ikke kan lade være med at bruge med det samme. Og hele tiden. Situationen er også den, at nogle gange bliver man nødt til at købe den til en selv. Men jeg har i hvert fald fået en ret fantastisk gave i år. Den blev bestilt den 24. og dukkede op ved min dør allerede den 28. Den er ret tung – Så vi passer godt sammen. Jeg har virkeligt længe set mig lun på en Teddybjørn. Jeg synes jeg har knoklet så tilpas meget, at jeg fortjente en lille gave. Tak, Thomas. Jeg kommer til at skrive en guide til køkkenmaskiner snart. Nu har jeg vist efterhånden været de fleste igennem, så tænkte at det kunne være fornuftigt at dele lidt ud af de erfaringer jeg har gjort mig. Men det kommer, når tiden bliver til det.

Jeg har egentlig bagt ret meget. Jeg synes det er ret afslappende og også en smule fascinerende, hvordan man kan trylle sådan noget mel, vand og gær til at hæve op og blive til brød. I ret lang tid bagte jeg faktisk næsten alt det brød vi spiste, men så var det som om at jeg sammen med min surdej gik lidt død. Jeg fik bare ikke bagt noget. Det svinger lidt hvor meget brød vi spiser, så hvis det er i perioden, hvor det er meget lidt, så går der for meget til spilde, som vi simpelthen ikke når at spise. Men det virker lidt som om at bjørnen vagte en tiger i mig. Nu er jeg ved at være ret fortrolig med den og det er bare som om at den ælter meget bedre og mere effektiv end hvad jeg tidligere har prøvet. Det er virkeligt en fornøjelse.

Når det er lyst brød, som jeg bager, så er det ret ofte det samme det bliver til. Noget brød, som har hævet over natten, bagt med mel med meget gluten i og så med en høj hydration. Altså mængden af vand til melet. Jeg synes det holder det spændende længere. Ofte bruger jeg ikke meget andet end mel, vand, salt, lidt gær og så et surmælksprodukt (for at kompensere for den surdej, som jeg ikke har fået startet op igen). Men det her er noget helt andet. Ingen lang hævetid. Dejligt blød brød. Så hvidt at det kunne få æresmedlemsskab af en nationalsocialistisk klub. Helt perfekt til morgenmaden om søndagen eller bare der hvor du har lyst til nutella. Da hustruen kom hjem fra arbejde proklamerede jeg, at jeg havde bagt det perfekt brød til nutella. Her er det så. Og husk, at du skal også have smør under nutella.

Jeg valgte både at flette mit brød og bage det i en brødform. Begge dele kan du sagtens undlade. Jeg synes bare det gør det endnu mere franskbrødsagtigt. Det eneste som ville gøre det bedre og mere bageragtigt, ville være hvis det havde fået en smule damp, så det fik den sprøde skorpe. Kom eventuelt en smule vand i bunden af en bageplade, mens du bager den.
soedmaelksfranskbroedsoedmaelksfranskbroed-2soedmaelksfranskbroed-1

Sødmælks franskbrød

Thomas
Forb. tid 1 time 30 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 1 time 55 minutter
Antal 2 mindre franskbrød

Ingredienser
  

  • 4,5 dl sødmælk kan i værste tilfælde erstattes af kedeligere mælk
  • 25 g gær
  • 2 æg +1 til pensling
  • 1 spsk sukker
  • 1,5 tsk salt
  • Ca 700-750g mel jeg brugte ekstra mel fra Bornholms valsemølle - som er tilsat en smule durum mel
  • 100 g smør
  • 2 spsk blå birkes

Sådan gør du
 

  • Mælk, gær og æg kommes i røreskålen og arbejdes sammen. Heri kommes så salt og sukker.
  • Arbejd nu løbende melet i. Det skal være en fast dej, som ikke må virke tør. Den må godt klistre en smule til fingrene.
  • Ælt i cirka 7-8 minutter til den slipper kanterne. Kom tern af smør i og ælt til det er arbejdet ind i dejen.
  • Lad dejen hæve til cirka dobbelt størrelse - en time cirka - lunt på bordet.
  • Slå eventuelt også et par boller op (jeg lavede 6 burgerboller udover et godt franskbrød).
  • Del den resterende dej (cirka 1kg) i tre lige store dele. Rul dejen ud i pølser af cirka 50 cm længde. Flet dejen til et flot brød. Kom i en smurt brødform. (eller to, hvis du laver af hele portionen af dej).
  • Lad dejen efterhæve i cirka 30 minutter før den pensles med sammenpisket æg og drysses med birkes.
  • Bag ved 200 grader i cirka 25 minutter.
  • Efter bagning skal den ud af formen med det samme. Lad det køle en smule før du går ombord i brødet.
  • Smør med nutella! Masser af nutella.

soedmaelksfranskbroed-3

Join the Conversation

  1. Monica Klint says:

    Det ser så lækkert ud. Det skal helt klart prøves. Selvom min kitchenAid nok ikke har lige så meget power som din teddy 🙂

  2. Signe O. says:

    Åååårrhh, jeg vil også have en Bjørn! (*bastaSmileyMedKorslagteArme*) Min smålighed gør det virkelig vanskeligt at være glad på dine vegne ?
    Jeg har en KitchenAid. Og den er jo vældig fin – når der skal piskes æg og sukker. Hvis en dej har den mindste substans, skal der jo holdes vagt, fordi den danser og regerer hen over køkkenbordet. Så nu hvor George Michael er død, har jeg i dén grad lyst til at sige, at “I’m never gonna dance (with my KitchenAid) again” – men det er som om, min konto (og bankdame) ikke er enig… ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close