Vi har vel alle ting og opskrifter som redder os. Og pundkagen er altså en af dem for mig. Det kan jeg altid lave. Og det kan jeg altid variere ud i det uendelige. Den fejler aldrig. Heller ikke denne.
Det er jo nok det de fleste vil kalde en sandkage, altså pund (til pund) kagen og opskriften er altså også til at huske. 1 del sukker til 1 del mel og en del smør. Brug 1 æg pr. 50g du bruger. Så 5 æg til 250g. Og ja, så lidt bagepulver. Men når du kan huske det, så kan du gå amok. Og det skete også her. Eller det var meget begrænset amok. Hvis du i stedet for vælger at lave en hel plain version, kan du tilføje lidt citronskal og saft i den. Tadaa, så har du verdens bedste citronmåne. Jeg har lavet en version, hvor jeg toppede den med bær før den blev bagt. Jeg har tilføjet kakao. Jeg har rørt lidt most banan i og lagt stykker i toppen. Jeg har brugt den ovenpå let karamelliserede appelsinskiver, så det blev sådan en upside down kage. Lav den i en rund springform eller som her i en rugbrødsform. Så memorer den her opskrift og du vil altid kunne bikse en kage sammen.
Men her jeg valgte af udskifte halvdelen af melet med hasselnøddemel. Jeg synes nøddemel (som også kunne være mandelmel) giver en dejlig saftig krumme. Kagen bliver mere moist. Og det bliver kun bedre af at den bliver drislet med sirup efter den er bagt. Det kan undlades, men gør den bare ENDNU bedre. Jeg havde købt sådan en hasselnødde sirup til kaffen fra Fabbri (som er dem der laver amarena kirsebær). Egentlig var det fordi min kære hustru er noget så glad for vaniljesirup i kaffen. Så det var for at overraske hende at jeg havde købt en vaniljesirup til hende og hasselnøddeversionen til mig. Men jeg fik ikke rigtigt drukket min i kaffen, så den skulle jo bruges. Så den kom over kagen, hvor den virkeligt bliver optaget i den varme kage. Jeg overvejede en glasur, men blev enig med mig selv om at det næsten var at overgøre det, for det her er mere en godt.
I forhold til bagetiden, så kan jeg faktisk ikke helt huske hvor lang tid den fik. Jeg mener det var cirka 30 minutter. Men du skal gå efter farven, som den godt må have taget lidt af og så skal du kunne stikke i den med en spisepind, uden der kommer dej med op. Jeg var lidt eksperimenterende og valgte at hælde lidt sirup over inden den kom i ovnen, men det gjorde ikke særligt meget forskel udover at den ret let tog farve (læs: sort). Heldigvis kunne det ikke smages. Det var bare kraftigt karamelliseret.
Den her passer til en ret stor rugbrødsform.
Hasselnøddekage
Ingredienser
- 250 g blødt smør
- 250 g sukker
- 5 æg
- 125 g mel
- 125 g hasselnøddemel
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 75 g grofthakkede hasselnødder
- 0,5 dl hasselnøddesirup
Sådan gør du
- Smør og sukker piskes luftigt. Tilsæt æggene et efter et.
- Rør mel, hasselnøddemel, bagepulver og vaniljesukker sammen.
- Sigt i kagen og fold det sammen.
- Kom dejen i en form og drys hasselnødderne over.
- Bag ved 180 grader i cirka 30-35 minutter.
- Tag kagen ud af formen. Stik i den med en pind eller lignende og drisl siruppen over.
- Lad kagen køle helt før den indtages.