Jeg tænker meget over hvad jeg ligger op på bloggen. Der er visse kriterier, som jeg prøver at opfylde, når opskrifterne skal på. For det første synes jeg det skal være nogenlunde tilgængeligt – Der er ikke nogen grund til at blære sig med at man har fået fat i noget, som du alligevel ikke kan. Det skal også være en balance imellem hvornår selve retten ikke giver mening for andre end mig (her med en reference til den gloværdige fjæsing og kål opskrift), men det skal heller ikke være så ordinært, at alle alligevel kan lave det ala sådan koger du ris eller sådan kommer du smør på brødet. Derudover skal det også passe ind i ballancen mellem hvornår man prøver at lære nogen om noget, hvornår det bliver belærende og hvornår det bliver til direkte foodshaming. Den her ret var sådan lidt en af dem, som jeg var i tvivl om passede ind på bloggen. Og så dog. For det er faktisk en super nem ret og råvarerne er faktisk også til at skaffe. Det var misoen som jeg var lidt i tvivl om var for meget ud af en tangent. Men da jeg så så den i det lokale supermarked, tænkte jeg at det var godkendt. Kammusling, spinat og asparges. Det burde kunne opdrives. Så var der suppen, som faktisk var en meget simpel jomfruhummerfond, som der var kørt en skefuld miso i. Det var jo sådan set også ok.
Så ja, her kommer den så. Det er en fin lille forret, som måske er lidt anderledes fra den normale rejecocktail, men på trods af udseende og ordlyden er ualmindelig nem at lave. Og vil man gøre det endnu nemmere for sig selv, så kan man helt droppe suppen, som kommer ved og i stedet servere godt brød til. Du kan også købe eller lave en god fiskefond, som smages til med lidt miso. Det er en ret som har fumlet rundt i mit hoved et par dage. Hele miso/skaldyr/brændt kombinationen kom fra en ret, som blev lavet til den velgørenhedsmiddag, som jeg var med til at lave for en uge siden. Her var det Anders Rytter fra Frederiksminde, som har lavet en ret med torsk, hyldeblomst og miso (og nogle andre ting), som bare smagte sindssygt godt. Min ret er vist flere længder ordinær end hans. Men stadig god og lige til at gå til.
Miso er, hvis du sidder og undrer dig, en fermenteret pasta af soyabønner. De kan komme i flere versioner, hvor både farve og smag varierer. Det bliver blandt andet også brugt til miso suppe – ikke overraskende med det navn – hvor man kommer miso i en dashi (en japask bouillon). Men det kan også som her bruges til at glacere et stykke kød, fisk eller skaldyr med.
Rimmet kammusling med miso
Ingredienser
- 4 store eller 8 normale kammuslinger af en god kvalitet
- 1 spsk salt
- 1 spsk sukker
- 2 spsk lys miso
- 25 g smør
- 1 bundt frisk spinat alternativt baby spinat
- 4-6 grønne asparges
- ca 2 spsk olivenolie
- tallerkensmækker
- Evt 2-3 dl hummerfond/bisque uden fløde
Sådan gør du
- Den lille lukkemuskel på kammuslingen fjernes, hvis ikke din fiskemand har gjort det for dig.
- Drys kammuslingerne med salt og sukker. Lad dem trække på køl cirka 1-2 timer. Skyl overskynde salt og sukker af kammuslingerne med koldt vand. Pensel overfladen med miso.
- Brænd misoen med en creme brulee brænder.
- I en sautepande kommes en halv liter vand og smørret. Bring i kog og tilsæt lidt salt.
- Vend den skyllede spinat heri til den er faldet sammen. Anbring på tallerknen sammen med kammuslingen.
- Skær aspargesen i mindre stykker. Giv dem 1-2 minutter i det varme vand og kom på tallerknen.
- Pynt med tallerkensmækkere og drisl en smule olivenolie ved.
- Bring bisquen/fonden i kog og smag den til med miso. Ca 1 spsk miso. Juster også smagen med salt, peber og citronsaft. Kør suppen over.
- Spis med det samme.