Jeg var forleden på loppemarked og med det samme faldt blikket på denne dåse. Det var lige det jeg havde ledt efter. Jeg havde nemlig sådan en idé om at lave noget is. Og hvad ville være mere passende at lave den i en dåse fra frisko. Og nej, indlægget er ikke sponseret. Der er jo lidt nostalgi forbundet med sådan en jordbær is. Jeg kan tydeligt huske hvordan vores nabo altid lavede is. De havde køer og drak selvfølgeligt den mælk. Det betød også at de altid havde meget fløde i overskud. Og fløde er jo næsten lige is, hvis du spørger mig. Jeg kan huske at Ingrid altid havde en med chokoladestykker i og så en med jordbær. Jeg tror bare det var parfait hun lavede, så her har jeg gjort hende kunsten efter.
Parfait er jo den perfekte is til dig, som ikke har en ismaskine. Den skal nemlig ikke køres på sådan en. Så den kan også være utrolig handy at lave, hvis du skal lave til mange. I bund og grund pisker man først en æggesnaps, som man så folder flødeskum og derefter stive æggehvider i. Og det er så luften fra sidstnævnte, som gør at den bliver rar at spise. Hvis du får slået alt luften ud af dem, når du folder den i, bliver din parfait for hård. Så du skal være en smule forsigtig. Hvis du vil lave en chokoladeversion med smeltet chokolade, så bør du komme den smeltede chokolade i, før du folder flødeskummet i. Det samme hvis der skal være en frugtsmag/puré i medmindre den skal have lidt ripples lige som her. Du kan variere den ud i det uendelige, så det er bare din fantasi som sætter grænserne. Jeg lavede også en version med mørke chokoladestykker, krystalliseret dulcey og saltkaramel. Den blev desværre bare spist inden jeg kunne nå at forevige den.
Som sagt kan du næsten gøre hvad du vil med den og lave den i lige de mængder du har. Det er jo en god måde at få brugt den sidste fløde i køleskabet før den løber. Som tommelfingerregel bruger jeg altid et æg og en lille spsk sukker til 1-1,25dl fløde.
Jordbærparfait - nem sommerlig is uden ismaskine.
Ingredienser
- 4 æg
- 4 +2 spsk sukker
- 1 vaniljestang
- 5 dl fløde
- 250 g jordbær
- 1 knivspidssalt
Sådan gør du
- Æggeblommerne piske hvide med vaniljekorn og 4 spsk sukker. Pisk til alt sukkeret er opløst.
- pisk fløden stiv og vend forsigtigt i.
- Pisk hviderne stive med en knivspids salt. Det er med til at stabilisere dem. Det er vigtigt at du bruger et helt rent piskeris og der ikke er fedt eller sulforester i skålen, da det kan være med at til modvirke det. Fold forsigtigt hviderne i.
- Kom ismassen i en form. Blend jordbær med 2 spsk sukker og fordel den forsigtigt over, mens deres køres let igennem med bagenden af en ske (eller lignende). Arbejd ikke for meget i den.
- Sæt på frost til den er helt gennemfrosset - minimum 5 timer.