For måske bare at lyde som den sureste gamle mand, så synes jeg lidt at man skal passe på med at lege for meget rundt. Nogle gange har folk for travlt med at dekonstruere – før de kan konstruere. Og når man så nogle gange får pillet for meget rundt i sagerne, glemmer man helt hvordan originalen var og hvorfor den faktisk blev en klassiker. Så jeg vil også sige at før jeg lavede denne æbletrifli med ingefær, lavede jeg denne gammeldags æblekage, som for mig jo er moderskibet. Udgangspunktet er også meget det samme. Så du kan tage den klassiske den første dag og på andendagen lege lidt med det. Og der skal faktisk forsvindende lidt til at gøre en ret stor forskel. På mange måder blev hele forskellen lidt rugbrød og et glas syltet ingefær. Jeg synes det blev mega godt. Overraskende godt. Jeg har også fået de første gange 5-6 klassiske gammeldags æblekager det her efterår, så det gjorde måske ikke det store med variansen, som den her æbletrifli var.
Jeg købte de her glas på et loppemarked og synes de var noget så pæne. Det var faktisk grunden til jeg investerede i dem. Men så manglede jeg lidt et formål med dem. Og det kom med den her æbletrifli. Dog vil jeg sige, at pæne glas ikke er en forudsætning. Har du en skål, så går den også an. Men jeg har jo bare det udprægede pyntegen, som jo skulle nurses.
Hvad er der så i den? Jo æblemosen blev kogt på meget vanlig vis, dog tilsatte jeg en meget lille smule frisk ingefær og erstattede noget af sukkeret med siruppen fra de syltede ingefær. Jeg kan bedst lide at æblemosen stadig har en smule syre. Så du skal bruge den til at smage til, da der jo er milevid forskel på smagen i æbler. Så sørg for at den passer lige præcist til dine smagsløg. Så kom der først lidt revet og stegt rugbrød på. Den har I set meget på det sidste, men vi spiser ikke meget rugbrød i øjeblikket, så der skal findes alternativer til overskuddet. Lidt finthakket syltet ingefær og så en nem, nem creme. Det er faktisk bare flødeskum med en smule vanilje og sukker, som man så til sidst folder lidt creme fraiche i for at give en smagsmæssig modstand. Jeg plejer jo at være stor tilhænger af 38% versionen, men her måtte jeg lave et decideret knæfald for speltguderne og nøjes med en 9er. Nu er det sagt og så er det ude af verden. Men det passede godt til. Og det gjorde flødeskummet silkeblødt. Det er dog en vigtighed at du ikke får pisket fløden for meget. Det er det faktisk ligemeget om der skal noget i eller ikke. Pisk den i hånden, så får du ikke så nemt overpisket den. Jeg er gået helt fra at piske fløde med maskine, da det alt for ofte løber fra mig og bliver for tykt. Et andet godt råd til flødeskum er at fløden skal være så kold som mulig – dog over frysepunktet – for så kan du få mere luft pisket i den. Hvis den bliver for varm skiller den næsten med det samme. Så ikke noget med at lade fløden stå på køkkenbordet. Den skal piskes direkte fra køl.
Æbletrifli med ingefær
Ingredienser
Mos
- 3 æbler her belle de boskop
- 2 spsk sukker
- 1 tsk frisk fintrevet ingefær
- evt en smule vanilje
Herudover
- 2 skiver rugbrød
- 25 g smør
- 1 knivspids salt
- 1 glas syltede ingefær de runde søde, ikke skiverne til sushi
- 2,5 dl fløde
- 1 spsk sukker
- 0,5-1 vaniljestang afhængig af størrelsen
- 2 spsk creme fraiche
Sådan gør du
- Æblerne skrælles, kernehuset fjernes og de skæres i mindre stykker.
- Kom i en gryde sammen med en halv deciliter vand, ingefær og eventuelt vaniljekorn og stang. Kog under låg i cirka 10 minutter ved mellem varme. Æblerne skulle gerne være faldet sammen nu. Ellers kog en smule mere.
- Tilsæt sukker og en smule af siruppen fra ingefæren. Kog yderligere 5 minutter uden låg.
- Tag af varmen og køl helt af.
- Riv rugbrødet groft og steg det sprødt i smør. Læg på fedtsugende papir.
- Pisk fløden let sammen med vaniljekorn og sukker. Fold creme fraiche i.
- Kom en smule æblemos i bunden af glassene. Herpå ristet brød og finthakkede syltede ingefær. Cirka en til halvanden kugle pr. glas. Kom eventuelt lidt ekstra sirup over rugbrødet.
- Top med fløden - Og lidt rugbrød for syns skyld.
- Server.