Gulerodssuppe – Nem og med masser af smag.

Så blev det januar. Alle går rundt og forelsker  slanker sig. Og man bliver pludseligt bange for at folk skal tro, at man er gået på kur og bloggen så skal strippes for alt der minder om vellevned, fordi der nu kommer et direkte vegetarisk og ikke nødvendigvis animalsk-protein-stoppet indlæg (som heller ikke er med kage eller snaps). Bare roligt. Jeg har bare haft noget af en trang til grøntsager efter decembers utroligt kødfulde fester. Det kom næsten bag på mig. Det skal dog også siges at de fleste tilberedes i fornuftige mængder smør. Men lige den her er næsten fornuftig på så mange andre områder.

Egentlig bliver det ikke meget nemmere end det her. Svits, kog, blend. Det er en ret som ret meget tager sagen i egen hånd og kræver minimalt af din mentale tilstedeværelse. Det eneste der er ret vigtigt, er at du giver den tid til at koge godt mør, ellers vil du aldrig få en glat og cremet konsistens. Gulerødder har en dejlig sødme, som også sagtens kan klare en masse varme krydderier uden at de  forsvinder. På et eller andet tidspunkt kom jeg frem til at koriander og gulerødder er et gudsbenådet match. Jeg har virkeligt lavet den kombination på mange måder. Nu er jeg også begyndt at tilføje bare et hint spidskommen og ingefær uden de dog skal være de dominerende. Jeg er også ret varsom med ikke at få brugt for meget løg og for kraftig en fond, for jeg vil helst, at smagen af gulerod står klart frem. Min favorit er kalvefond til sådanne supper, da jeg synes den mange gange er lidt mere omgængelig. Men altså, brug det du har. En bouillonterning og vand har nu heller ikke slået nogen mand af hesten en tirsdag i ulvetimen.

Jeg har jævnet den her suppe med en gang fed creme fraiche. Af uransagelige årsager så kunne der forefindes en del forskellige halvbrugte versioner i mit køleskab, så det var med at få brugt dem. Men fløde eller smør kan også sagtens gå an. Du kan faktisk opnå en helt vegansk version af suppen hvis du blot bruger en grøntsagsbouillon og så jævner suppen med lidt kogte ris eller bønner. Det lyder måske tosset, men hvis du har en rest kogte ris (eller bønner), kan man faktisk bruge dem til at gøre en suppe cremet, hvis man blender dem med. Præcist som man kan med fløde. Det havde I ikke set komme fra mig.

Suppen blev meget enkelt garneret med lidt creme fraiche, koriander og så sort sesam. Bliver kødtrangen for stor, så kan du bruge lidt sprødstegt bacon eller seranoskinke på toppen. Crutoner af daggammelt brød vil også være et hit.

Her er der suppe til cirka 4 personer, hvis du har godt brød til og måske en grøn salat også.


Gulerodssuppe - Nem og med masser af smag.

Thomas
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

  • 3 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 6 mellemstørrelse gulerødder
  • 1 spsk fintrevet ingefær
  • 2 tsk stødt koriander
  • 1 tsk spidskommen stødt
  • 1 liter kalvebouillon
  • 1 citron
  • 1 dl creme fraiche 38% - plus en smule til garnering.
  • Frisk koriander og sort sesam til toppen.

Sådan gør du
 

  • Svits løgstrimler og hvidløg i en smule olie. Tilsæt forholdsvist fine tern af gulerod og steg et par minutter.
  • Kom ingefær, koriander og spidskommen på og steg til du kan dufte krydderierne. Herpå tilsættes bouillonen og det simrer cirka 30 minutter - eller til gulerødder er smørmøre.
  • Blend suppen til den her helt glat. Tilsæt creme fraiche.
  • Smag til med citronsaft, salt og peber. varm godt igennem.
  • Kom i skåle og server med den resterende creme fraiche, frisk koriander og sesam.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close