Jeg indså for nyligt, at jeg vist egentlig aldrig havde delt en muslingesuppe herinde. Når det har drejet sig om supper fra havet, så har det vist mest været bisquen, som er blevet delt. Nuvel, den er også virkelig dejlig, men også lidt tidskrævende. Derimod sådan en gang muslinger skal ikke have særligt længe. Muslingesuppe skal blot reduceres lidt og så spædes op med cirka alt det fløde, som du kan tillade dig. I bund og grund mega nemt. Jeg synes det er den perfekte start på en god middag. Lige lidt suppe skal der til.
Reelt set kan du også garnere din suppe, som du har lyst til. Fennikel er altid et godt bud. Jeg brugte halvdelen af min fennikelknold i suppen, resten på toppen for at give lidt modspil i teksturen. Jeg havde tilfældigvis en smule stenbiderrogn, som fik lov til at snige sig med fordi det nu en gang er sæson og jeg lige havde en smule i køleskabet. Det er en af de ting du sagtens kan undlade. Det er måske lidt søgt at bruge sådan en grøn olie, men det giver et dejligt urtet pift til suppen. jeg har næsten altid urteolie på lager, da jeg laver det af de overskudsurter, som arbejdet kaster af sig. De kan selvfølgelig erstattes af friske.
Når alt kommer til alt, så er det meste faktisk op til dig. Se hvad køleskabet byder på og leg lidt med. Hvis der kun er 3 stjernet på køl, så spis en mad med det ved siden af og hold det lidt minimalistisk i stedet. Men det meste andet går an.
Det er faktisk som med indholdet af suppen. Om du vælger at lave den på hvidvin, øl, champagne, æblejuice eller noget helt andet, er op til dig. Jeg kan rigtigt godt lide at bruge en kombination af æblemost – En god syrlig en af slagsen – og så hvidvin. Jeg vil helst ikke have at det bliver for sprittet. Så det kan også være en god idé at koge vinen af først, så den værste alkohol forsvinder. Og du bliver alligevel ikke fuld af den, så den bringer bare lidt harsk smag med sig. Så er det noget bedre med et godt glas ved siden af. Brug de suppeurter du har. Igen kan det meste give lidt smag. Gulerod kan bidrage med lidt sødme. Det samme med løg, hvis de får lov til at sautere længe nok, ellers er de sammen med selleri, porre og hvidløg med til at give en god bund. Et æble kan give både syre og sødme afhængig af type. Så det er bare med at få rodet godt op i grøntsagsskuffen. Jeg gav det også en smule røget bacon, for at give en note af røg.
Nem muslingesuppe med fennikel.
Ingredienser
- 1 kg blåmuslinger
- 100 g bacon i tern
- 2 løg
- 1 fennikel
- 2 gulerødder
- 3 laurbærblade
- 5 kviste timian kan erstattes af andre grønne urter
- 2 dl æblemost
- 3 dl hvidvin
- 2,5 dl fløde
- 1 citron
Til garnering
- 100 g stenbiderrogn
- Lidt citronverbena kan også erstattes af andre grønne urter
- Evt grøn olie
Sådan gør du
- Sorter muslingerne. Kasser åbne muslinger, som ikke lukker når de får et lille bank. Kasser beskadigede muslinger. Fjern skægget på de resterende og skyld dem grundigt i koldt vand.
- i en smule smør eller olie svitses bacon og løgtern til løgene er klare.
- Tilsæt et halvt fennikel og gulerødder i tern. Timian og laurbær. Lad det snurre lidt før æblemost og hvidvinen tilsættes (som eventuelt er kogt af forsiden, som beskrevet ovenfor). Læg låg på gryden og bring det kog, simmer i 7-8 minutter.
- Tilsæt muslinger og damp i cirka 3-4 minutter og ryst med gryden undervejs, så der vendes lidt rundt i dem uden at du slipper for meget damp løst. Når muslingerne er åbne, sigtes væden fra og over i en gryde.
- Kom fløden i og kog den let ind. Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Skær det resterende fennikel tyndt og læg i isvand.
- Muslingerne tages ud af skallen og anrettes i de dybe tallerkner med lidt stenbiderrogn på toppen. Nu kan der drisles med en smule grønt olie (eller brug en god olivenolie). Top med den tyndtskårne fennikel og lidt citronverbena.
- Kom suppen over. Gerne ved bordet for wauw-effekten.