Lammegryde med kikærter og aubergine

Som en del af juniors opdragelse, valgte vi i påskeferien at besøge Varde Ådal Lam, hvor man udover at shoppe kød også kunne få lov at se besætningen og få en tur i hestevogn. Når vi nu bor hvor vi gør, synes jeg det er ret godt at få ham luftet lidt og så få ham til at se hvor maden kommer fra. Mellem os er jeg faktisk lidt lamme-kræsen og kan som mange andre måske også føle, at lam kan smage lidt for meget af uld. Men jeg er også kommet frem til at det mest er en udfordring med lam fra New Zealand og Chile. (Ikke at der er det mindste galt med det fra Chile, hvis man forstår sådan en lille en). Dansk lam og i særdeleshed lammet fra Varde Ådal Lam passer lige til mine smagsløg, hvilket også er ret praktisk, når man kan købe det I inco, hvor jeg ret ofte handler. De fører konventionel fersk irsk og så fersk økologisk dansk lam. Forskellen i pris ligger vel på 10-30 kroner kiloet afhængig af udskæringen. Fra tid til anden kan du også finde indmaden på frost, så du fx kan erhverve dig 3 lammehjerter til bare 12-13 kroner excl moms. Helt ærligt, så er valget rimeligt nemt. Og i og med at det faktisk ikke er en reklame for lammet, iler vi straks videre. Men altså, det giver mening at købe ordentligt kød.

Vi købte to udskæringer i gårdbutikken. En bov og et slag, som skulle bruges til rullepølse. Boven var oprindeligt tænkt til at lave en omgang lam i dild og rejer, som jeg egentlig bare er en lammefrikassé med dild og rejer. Men så endte jeg – som så ofte før – på et andet spor. For noget tid siden var vi på en knapt så eksklusiv middelhavsrestaurant i København og i frygt for kødet endte jeg med at spise en auberginegryderetsting, som smagte hjernedødt godt. Den spøgte stadig… Altså på den gode måde. Så det ville jeg gå lidt efter igen. Den her er dog smagt til med de ting vi havde i sommerhuset, så det kunne måske gøres lidt vildere. Men helt ærligt, less is more. Den har ikke rigtigt nogen nationalitet på sig, den er sådan lidt et allemandseje med referencer hid og did. Bare lav det. Det blev en ret stor omgang, så mit bedste bud er, at med lidt brød og salat på siden, kan du sagtens spise 6 voksne af med denne portion. Specielt fordi både auberginerne er en glimrende køderstatning og kikærterne giver lidt “bund”. Hvis du så også serverer ris til, vil jeg tro du sagtens kan strække den endnu længere. Vi endte med at bruge vores rester i en art burritos med salat, avokado, ost, salsa mm i en wrap.

Det er jo ikke altid at du lige kan frembringe en lammebov, da det ikke altid lige er den som er i køleren, men så kan du overveje at bruge culotte eller kølle i grove tern. Husk, at de nok bare lige skal have lidt kortere i gryden. Skanken sidder jo på boven, så det kød skal have lidt længere end end normalt. Det her er også en af de retter, som ikke tager skade af en halv time længere på komfuret. Og som smager endnu bedre dagen efter. Jeg skulle måske have ventet lidt med at komme auberginerne i, hvis jeg ville have haft lidt struktur i dem i slutproduktet, men det smagte fint. I opskriften har jeg tilføjet dem lidt senere.

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 2 timer 15 minutter
Ret Hovedret, one pot wonder

Ingredienser
  

  • 850 g lammekød i tern
  • 3 stk løg
  • 6 fed hvidløg
  • 2 spsk revet ingefær
  • 1 rød chili
  • 2 stk grønne peberfrugter
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk muskatnød
  • 1 spsk paprika
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 stk auberginer
  • 2 dåser kikærter her: sorte.

Tilbehør

  • Frisk koriander
  • Granatæblekerner
  • Neutral yoghurt
  • Godt brød

Sådan gør du
 

  • Brun lammekødet grundigt af. Tag det op af gryden. Gør det gerne af flere omgange.
  • Svits strimler af løg og peberfrugt, finthakket hvidløg, ingefær og chili. Kom krydderierne og tomatpuré på og steg til du begynder at kunne dufte krydderierne.
  • Kom hakkede tomater, lammet og 4dl vand på. Lad det simre under låg i 75 minutter.
  • Flæk auberginerne i kvarte – på langs. Og steg eller grill dem til har taget godt farve på begge skæreflader. Skær dem i mindre stykker. Kom i gryden sammen med kikærterne. Simmer yderligere en halv time.
  • Smag retten til med salt, peber, lidt syre i form af enten citronsaft eller eddike. Eventuelt flere krydderier.
  • Server med tilbehøret.
Keyword gryderet, lam

Join the Conversation

  1. Hej
    Når man nu ikke har eget cvr nummer og dermed adgang til inco, hvor kan man så få godt lam

    1. Der er jo faktisk flere steder, hvor det kan opdrives. Lige præcist i København, kan det også købes hos Slagteren på kultorvet.

      Men generelt mener jeg altså at du er ret godt stillet, hvis du køber dansk lammekød. Jeg var i Wales for et par år siden for at se på lam, og det var også en god oplevelse smagsmæssigt, udfordringen er bare, at det også kan være lidt svært at få fingrene i. Meny plejer dog at have det.

  2. Josefine says:

    Hej Thomas

    Det ser lækkert ud. Hvornår putter du lammekødet tilbage i gryden? Kan ikke se det i opskriften 🙂

    1. Det skal egentlig bare på, når tomaterne kommes på. Jeg har lige rettet opskriften.
      Tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close