Grillede jordbær med creme anglaise

Nu er det faktisk tredje år i træk, at jeg får æren af at lave grillopskrifter sammen med Pillivuyt. Nu har vi været igennem lidt af hvert: Lam, mere lam, torsk og fondant. Så nu tænkte jeg, at det var på tide at introducere en af mine klassikere, nemlig grillede / confiterede jordbær i olivenolie. Det er en ret jeg første gang lavede til et selskab, hvor den blev brugt sammen med ost. Så lavede jeg den til et ostefirma med lidt modifikationer – Sjovt nok også til ost. Men nu skal det være til en dessert i sin mere rendyrkede art.

Jordbær spiser vi ofte med fløde eller mælk, men det er faktisk ret normalt andre steder at marinere med balsamico og sort peber. Så det er faktisk det, som den her opskrift ligger lidt op af. Jeg erstattede bare den sorte peber med en olivenolie, som var ret grøn i smagen og havde de der pebernoter også. Og lad mig sige det sådan. Det virker helt vildt godt. Det er sådan en ret, hvor jordbærrene gerne må være lune når de serveres og de skal gerne tilberedes på lav varme, så de stille og roligt varmer igennem. Mine fik i denne omgang lige lidt høj for varme, så de nåede op og koge. Det skal de ikke nødvendigvis. Det er bedst, hvis de ikke gør. Jeg tilføjede lidt smag i form af hyldeblomst og citrontimian til mine. Jordbærrene var så søde, at jeg egentlig ikke havde lyst til at komme mere sukker på dem. De fik senere selskab af nogle rå, som havde fået lidt sukker og en creme anglaise, som også var sød. Så det var for at give lidt modstand. Du kan sagtens undlade at servere mazarinen. Her kan du køre den helt plain eller måske bruge et par ladyfinger eller makroner. For den sags skyld vil de grillede jordbær også bare gå godt med en kugle vaniljeis. Så reelt set kan du bare plukke de elementer fra denne opskrift, som du har lyst til.

Jeg brugte et lille ovnfast (og grillfast) fad fra serien Toulouse fra Pillivuyt. Jeg gik ret benhårdt efter et fad, som ikke var for stort og passede med mængden af jordbær, så der ikke skulle så meget olivenolie til. Faktisk kan alle fade og ramekiner fra Pillivuyt klare en tur på grillen. Dog skal du være lidt opmærksom på, at de skal være ru i bunden for at kunne klare det. Tallerknerne kan i realiteten også godt, men de står oftest på en lille fod, så denne fordeler ikke varmen lige så godt, da der ikke er så meget kontakt. Skulle fadet blive beskidt af en tur på grillen, så er det enormt nemt at få af på de glaserede flader. Bare lad dem stå i blød i 5 minutter og det ryger som regel lige af med lidt sæbe. Knofedt er ikke nødvendigt. Men på den ru, uglaserede del kan det være lidt sværere at få rent. Der kan du i stedet lige lægge et stykke staniol omkring, så det ikke tager farve. Helt ærligt, mine ryger direkte på. Det skal bare slides af. Så det er godt at de kan holde til at blive brugt. Og der er forresten også livstidsgaranti på hankene på Toulouse fadene. Så skulle det gå i stykker, kan du bare få det ombyttet.

Retten blev serveret i og med hjælp af dele fra Plissé serien. Det er den helt klassiske enkle.

Du kan finde mere om både serier, størrelser og inspiration til andre grillopskrifter via dette link.

Grillede jordbær med creme anglaise

Thomas
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Ret Dessert
Køkken grill

Ingredienser
  

Mazarin

  • 2 stk æg
  • 100 g sukker
  • 0,5 stk vaniljestang
  • 125 g marcipan
  • 2 spsk hvedemel

Creme anglaise

  • 4 stk æggeblommer
  • 2,5 dl sødmælk
  • 2,5 dl fløde
  • 3 spsk sukker
  • 0,5 stk vaniljestang

Grillede og marinerede jordbær

  • 650 g jordbær
  • 0,75 dl olivenolie
  • 2 spsk balsamico
  • 4 kviste citrontimian Kan undlades
  • 1 buket hyldeblomster evt lidt ekstra til pynt
  • 2 spsk sukker
  • Urter til pynt Her spansk kørvel og skovmærke. Kan selvfølgelig undlades.

Sådan gør du
 

Mazarin

  • Kom æg, sukker og vaniljekorn i en skål og pisk til sukkeret er helt opløst.
  • Riv marcipanen i. Rør melet i.
  • Fordel i små runde forme. Bag ved 180 grader i cirka 10-12 minutter afhængig af højden. den skal ligepræcist have sat sig. Den må gerne være lidt klæg. Lad den køle helt af.

Creme anglaise

  • Fjern kornene fra vaniljestangen. Arbejd dem ind i en spsk sukker. Pisk blommerne luftige med vaniljesukkeret. Sukkeret skal gerne være opløst.
  • Kom mælk, fløde og det resterende sukker og vaniljestangen (den uden korn). Bring i kog og sluk for varmen. Rør lidt rundt så du er sikker på at sukkeret er opløst.
  • Hæld mælkemassen over æggeblommerne mens der piskes.
  • Returner massen til gryden. Varm nu forsigtigt op til massen er tyknet. Rør hele tiden. Når den er et par og halvfjers grader skal du tage den af blusset.
  • Kør igennem en fin sigte og køl hel af.

Jordbær.

  • Fjern toppen af jordbærrene. Kom cirka 400-450 gram i et toulouse fad. Tilføj hyldeblomster, timian, olivenolie og eddike. Vend de resterende jordbær med sukker og lad dem gerne trække minimum en time.
  • Sæt jordbærrene på grillen ved mellem varme. Er det på en gasgrill skal du skrue helt ned når det begynder at boble. Bag/grill/confiter i cirka 20-30 minutter afhængig af modenhed på jordbær og varme i grillen. Jordbærrene skal være let møre, men må også gerne have lidt bid endnu.
  • Arranger nu mazariner i bunden af tallerkner. Kom herpå confiterede jordbær og nogle af de marinerede. Top med lidt hyldeblomst og eventuelt andre urter. Server med cremen på siden.
Keyword barbecue, dessert, Grill, jordbær

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close