Reklame for Lam fra Wales.
Jeg ved ikke om I kan huske det, men der var en gang i fordums tid (faktisk bare 2016), hvor man kunne flyve og besøge andre mennesker. Der gav man hinanden hånden og alt muligt. Ja, det er lang tid siden. Og hvis du også fulgte med den gang, kan du måske huske, at jeg var et smut i Wales, hvor vi smagte så og spiste masser af lam. Det var gode tider. Men der er jo sket meget siden da, dog vil jeg sige at både kvaliteten på lammet og madbloggeren ret uændret, så da jeg blev inviteret til at lave et par opskrifter med lam fra Wales, sagde jeg ja med det samme. Der kommer både noget festligt og mere hverdagsagtigt fra min hånd med lam den næste måneds tid. Det bliver rigtigt godt.
Du kan læse lidt her om da jeg var i Wales. Specielt røverhistorier fra Daphne, som er en gæv Welsh kone, 80 år nu vel, velkørende og lammeleverandør til Jamie Oliver. Hende får I lige et billede af.
Men det er jo ikke så meget Daphne, som det er lammene der er i fokus her. Lammekødet er i en klasse for sig og er certificeret med BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse), hvilket betyder, at du aldrig er i tvivl om ophavet. Smagsmæssigt synes jeg kødet er ret mildt i smagen. Der er jo mange som har den fordom om lammekød, at det smager af uld. Her smager det af mildt af lam og ikke som din svigermors uldne sokker. Daphne (sorry, nu kom hun lige ind over igen) forklarede det fint ved, at kødet smager af det de spiser og hvordan de bliver behandlet. Her går fårene ude hele året, spiser masser af grønt og urter. De får også en masse motion, da de ikke bliver holdt på små folde. De er lige ind og vende når de læmmer, men så er det ud igen. Det er en ret stressfri tilværelse at tilbringe livet i walisiske grønne bakker.
Du kan købe lam fra Wales i din lokale Meny forretning. Hvis du vil læse mere om Lam fra wales, kan du gøre det her på deres facebookside eller følge deres instagram side for flere opskrifter og inspiration.
Jeg har valgt, at den første opskrift skal være på en gang kebab på spyd med små lækre sager til. Det er egentlig fordi at det kan gøres temmeligt hurtigt. Her kan man med 7-10 minutters forberedelse om morgenen eller aftenen før lave det jeg vil kalde et lille hverdagsfestmåltid mens man griller spydene. Længere tid tager det ikke. Jeg ved jeg er lidt tidsoptimistisk fra tid til anden, men den er altså god nok. Jeg må nok indrømme, at den her opskrift nok ikke vil imponere alle for dens autenticitet, men den smager virkeligt godt og jeg har gået med forholdsvis nemme ingredienser kombineret med ting man kan købe, som naanbrødene. Det er sådan noget man gør for at få det til at lykkes i en travl hverdag.
Jeg valgte at lave retten med lammeculotte, som er et godt stykke til formålet. Det har god smag, dog synes jeg stadig man skal være lidt påpasselig med ikke at overkrydre og gå Chili-Klaus til værks med chilien, da det stadig er et mildt stykke kød. Det kommer med en fedtkant, som jeg har fjernet her. Det er primært fordi kødet skal have så kort tid på panden eller grillen, at det måske ville være svært at få det mørt. Hvis jeg havde tilberedt culotten hel, havde jeg beholdt det på. Du kan reelt set lave det her med de fleste udskæringer på lammet. Jeg kan bare godt lide at både ryg og culotte fint kan serveres rosa. Så tilberedningen er kort. Har du ikke spyd til at grille det på. Kan du også skære det i tynde skiver og stege på en pande – Eller blot undlade spydene og grille dem hver for sig. Det er bare nemmere at håndtere med spydene i.
Og så alt det andet. Basen er et tyndt naan, som min gode grønthandler har i sortiment. Her kunne du også bruge en blød tortilla for at indkapsle alle de gode sager. Så kom jeg i tanke om, at jeg tidligere har fået sådan nogle fermentere sager i en kebab, da Kadeau drengene havde Bobbabella ved Tivoli. Det kunne jeg ikke nå, så det blev syltede radisser i stedet. For at være ærlig, så skulle jeg bruge to radisser til noget andet og så er det bare lidt en kamp for mig at nå igennem dem, så en syltning var ret ideelt. Lidt løg og fennikel, skåret fint, vendt med olivenolie, sumak og koriander. Sumak er sådan et syrligt lille bær, erstat det eventuelt bare af en smule citronskal og saft. Slutteligt lidt grøn salat, grillede padronpebre (ville gerne have grillet rigtige chilier, men vi har en lille gut, som ikke spiser dem og jeg vil helst lave det samme til hele banden – og så smager det godt) og en dressing på yoghurt. Det er sådan en velovervejet tøm køleskabet, men hvis du bare sørger for at komme godt med grønt i, tænker lidt over at der godt må være lidt forskellige konsistenser og noget syltet, så når du langt. Og helt ærligt, salat, tomat, agurk og lidt chilisauce vil også være helt okay i sådan en sølvpapirskikkert.
Lammekebab (fra Wales)
Ingredienser
Køddelen
- 2 stk Lammeculotter Ca 650g
- 1 tsk spidskommen stødt
- 1 tsk koriander stødt
- 0,5 tsk nelliker stødt
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk sort peber
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk stødt muskatnødt
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk sennepskorn
- 0,5 dl olivenolie
Radisser
- 1 bundt radisser
- 1 dl eddike
- 1 dl vand
- 0,5 dl sukker
- 1 tsk salt
- 2 stk stjerneanis
- 3 stk laurbærblade
Fennikel og løg
- 1 lille fennikel
- 2 små rødløg
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk stødt sumak
- 2 spsk finthakket koriander
Herudover
- 2 dl neutral yoghurt
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk stødt ingefær
- 8 stk naanbrød eller andre fladbrød
- 1 stk salathoved
- 300 g padronpebre
- Chilisovs efter behag.
Sådan gør du
Dagen før.
- Fjern fedtkanten på lammeculotten. Der må gerne være mindre fedtklumper i stykkerne. Skær det i stykker af cirka 2,5×2,5cm.
- Riv hvidløg, ved krydderier ved og kom olie over. Rør det godt sammen. Vend kødet heri og sæt på køl til dagen efter.
- Rør vand, eddike, sukker og krydderier sammen til en syltelage.
- Del radisserne i kvarte. Kom i lagen og sæt på køl til dagen efter.
På dagen
- Fordel kødet på 8 spyd. Grill samlet set cirka 10-12 minutter ved høj varme på en grillpande (om sommeren eller hvis du er rigtig viking, kan det gøres på en rigtig grill). Krydr med salt og peber.
- Lad kødet trække 5-6 minutter før det spises. I den tid griller du padron pebrene på den varme pande. Serveres som de er.
- Varm naanbrød i ovnen.
- Pluk salat.
- Skær fennikel og løg fint på en mandolin. Vend med olie, salt, peber, sumak og fintskåret koriander.
- Rør yoghurten med ingefær, hvidløg, salt, peber og eventuelt lidt citronsaft.
- Server nu det hele sammen. Kebab, dressing, naan, syltede radisser, padronpebre, løgsalat og masser af ekstra koriander.