Stenbiderrogn og jordskok x2- Mere nytår på tallerknen.

Egentlig var det planen, at der skulle serveres jomfruhummer til nytår. Det er sådan en af de ting jeg er helt tosset med. Med den plan blev lidt droppet, da de ikke havde flere hos HAV i torvehallerne. (Det giver lidt sig selv, ik). Planen havde været at lave noget i retningen af denne ret. Men hey, de havde noget som jeg elsker næsten endnu mere. Sæsonens første (og årets sidste) stenbiderrogn. Det er denne “nu-bliver-det-hele-snart-meget-lysere-og-måske-en-gang-også-forårs-bebuder”, som man kan bruge til så mange ting.

Endnu en gang en af de gode retter, som du kan lave 90% klar i god tid inden gæsterne kommer. Og så er der blot at varme lidt pure op og rette lidt til. Sådan den helt præcise vægt i jordskokker må du ikke hænge mig op på. Da jeg lavede dette klar, så var der en del bolde i luften. Og det samme med billederne, som plejer at komme fra processen. Her må i nøjes med lidt beskidt bestik. Ja, standarden daler sgu hurtigt herinde.

Men nu tilbage til retten. Når jeg kigger tilbage på nytårsaften, så er denne ret måske i top to over mine favoritter.

Stenbiderrogn og jordskok x2- Mere nytår på tallerknen.

 Hvad skal du bruge? (4-6 mennesker i forretsstørrelse)

  • 10 jordskokker – I sådan medium størrelse.
  • Saften af en citron
  • 25g smør
  • 0,5-1dl piskefløde (fordi du er en værre en, kan i en snæver vending erstattes af mælk)
  • 150g stenbiderrogn
  • Lidt bredbladetpersille til pynt
  • Lidt af denne Persilleolie

I god tid.

Skrub dine jordskokker rigtigt godt. Du gider ikke rigtigt at skrælle dem, men skulle du vælge at gøre det, så brug en ske til det. Det skulle være det bedste.

Sorter to flotte af slagsen fra. Resten skal skæres i mindre stykker og over og koge i usaltet vand. Kog dem til de er møre – regn med et kvarters tid. Herefter hælder du vandet fra, giver dem røvfuld med din stavblender. Til sidst passerer du pureen igennem en fin si. Smag til med en smule citronsaft, salt og peber. Sæt pureen på køl (hvis du ikke springer til anretningen med det samme).

De to jordskokker som du har tilbage skærer du så tyndt som overhovedet muligt. Gerne på en mandolin. Helst næsten gennemsigtigt. Kom skiverne i iskoldt vand – så bliver de nemligt dejligt sprøde. Pres lidt citronsaft i, så skulle de helst ikke oxidere.

Er dine stenbiderrogn ikke renset, så skal du lige gøre det. Herudover skal du også smage dem til med en smule salt.

I ikke så god tid.

Varm jordskokkepureen på i en kasserolle. Kom smør ved. Og til sidst piskes fløden også i. Smag til for en sikkerhedsskyld.

På tallerknen, et par skefulde jordskokpure, lidt rå jordskokker, et par kviste bredbladetpersille, en god skefuld stenbiderrogn og persilleolie. (Og hov, der var også lidt af rygeostcremen fra denne ret. Smagsmæssigt gjorde den hverken fra eller til – så den ville jeg ikke bruge meget energi på, medmindre du lige har den ved hånden.)

Stenbiderrogn og jordskok x2- Mere nytår på tallerknen.

Join the Conversation

  1. Ja nu er en blog jo ikke ligesom den nyeste udgave af CopenhagenFood, og jeg synes ærlig talt det (også) er en del af charmen at man kan se det er mad der bliver til, og bliver fortæret af, rigtige mennesker. Så pyt med beskidt bestik, og evt dårlig belysning!

    Det må have været en sand fornøjelse at have siddet med ved dit nytårsbord, Thomas. Wauw.

    Lækker forret. Eller endnu en lækkerbisken i rækken af de mange lækre retter du serverede på årets sidste dag.

    La Cucina Nada

    1. Hej Nada,
      Tak tak tak.
      At jeg ville måske ønske at det var CopenhagenFood, var nok noget andet.
      Jeg tror folk var godt tilfredse. Det er jo en ganske nem forret og den kræver meget lidt – udover selvfølgeligt gode råvarer.
      Thomas

  2. Hold da op, Thomas – det ser godt nok lækkert ud! Jeg må giver Nada ret i, at beskidt bestik ikke spiller nogen rolle, men man er vel altid lidt perfektionist og selvkritisk 😉

    1. Hey,
      Tak. Ja, man er vel sin egen største kritiker. På den anden side, vi var på dette tidspunkt på champagne nummer 4, så jeg kunne nok heller ikke have gjort det store i øjeblikket.

      /Thomas

  3. Flemming Christiansen says:

    Det er så lækker en ret. Den indgår nu i vores “klassiker”-repertoire – med en enkelt ændring: det er et pokkers besvær at få jordskokkepureen igennem en sigte (et dørslag er hvad vi har), og egentlig er det også unødvendigt, mosen må gerne have lidt struktur. Så sådan gør vi.

    1. Det gør nu heller ikke så meget, at den er en smule grov i det.

      Det er egentlig meget sjovt, at det var sådan en ret, som jeg fandt på i sidste øjeblik. Men den er også blevet en klassiker herhjemme. Den er ret enkel. Og det er nu også noget af det bedste.

      Thomas

  4. Hej Thomas
    Jeg elsker stenbiderrogn, og vil meget gerne lave denne ret til nytår. Men hvor skaffede du stenbiderrogn på denne tid af året? Jeg har ikke kunne finde dem nogle steder, så måske du kan hjælpe?

    Josephine

    1. Hej Josephine,

      Jeg har været heldig at finde stenbiderrogn tidligt hos HAV i torvehallerne. Ved ikke om de har i år. Men det afhænger jo meget af vejret, hvornår sæsonen starter. Men de sidste to år, har jeg købt i Torvehallerne. Det har ikke været helt billigt dog.

      Alternativt, så kan du jo også bruge ægte kaviar. Det er jo trods alt nytår.

  5. Lars Mumm Kristensenn says:

    Hej Thomas

    Når nu du er i gang kan du ligeså godt lave jordskok x 3, med jordskokkefrites. Et par ekstra jordskokker snittet ligeså fint som de andre, penslet med olie og så lige i ovnen ved 200 gr. til de er lækkert sprøde. Hvad siger du til det?

    Lars

    1. Det er en ret god idé. Dog plejer jeg at fritere chipsne, da jeg synes de holder sig bedre sprøde. I den gyldne brønd ved 165 grader. Så blever de mest jævnt stegt.

      Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close