December måned var god madmæssigt. Og ja, 2014 er også startet ganske udemærket. Men nogle gange når der er gang i mange ting, så kan der også være lidt små rester i køleskabet af alt muligt. Så nu skal der altså ryddes op. Da jeg så samtidigt skulle bruge nogle billeder af min køkkenmaskine til en lille kærlighedserklæring, som jeg er ved at skrive om den, så hvorfor ikke lige bage et brød? Ikke noget langtidshævet surdejsbrød, næh, et ganske enkelt brød, hævet hurtigt og så i ovnen. Dette brød ville være den perfekte ven til en varmende suppe, når det rigtigt begynder at blive koldt.
Her et par dage efter at det er blevet bagt, så er det stadig utroligt luftigt og lokkende endnu.
Jeg brugte ikke mindre en fire forskellige slags mel, hvor tre af dem var nogle små tarvelige rester med et par hundrede gram i hver pose. Der kan i flæng nævnes fuldkorns durummel, fuldkorns emmer og speltmel, Tipo 00 og så suppleret op med Ølandshvedemel fra Meyers. Men hey, du behøver ikke bruge lang tid på at få melrester. Brug hvad du har. Jeg havde også noget creme fraiche til at stå – to rester. Både en 5% og en 38%. I med det. Sådan noget creme fraiche kan som regel altså også bruges efter sidste salgsdato, specielt hvis det skal i bagværk. Lugter det ikke meget surt og er der ikke hår på, så få det brugt fornuftigt. Jeg havde lidt gode oliven til overs fra at have lavet nogle snacks til konens kollegaer i weekenden. Har du ikke oliven – eller bryder du dig ikke om dem, så erstat dem eventuelt med soltørrede tomater, grillede peberfrugter. Måske en rest fennikel. Mulighederne er mange. Jeg tror egentlig også du kan bruge bacon.
Hvad skal du bruge til en god bradepandefuld brød?
- 35g gær
- 5,5 dl vand
- 2 teskefulde salt
- 1 spiseskefuld honning
- 3,5 dl blandet surmælksprodukt. Her creme fraiche
- 1100g mel – (juster lidt op eller ned alt efter meltype – Der er forskel på hvormeget vand mel kan trække.)
- 1 dl olivenolie.
Til “topping”:
- 125g oliven (cirka) – uden sten.
- Salt
- Rosmarin
- 2 spiseskefulde olie.
Rør gæren ud i lunken vand sammen med salt. Kom creme fraiche og honning ved. pisk pisk pisk. Rør melet i og ælt godt igennem. Til sidst kommer du olien ved og ælter endnu mere til det er indarbejdet i dejen. Ælt 5-10 minutter med en røremaskine. Dejen skal være ret våd. Sådan vådere end du regner med at du kan arbejde med den. Se eventuelt billedet ovenfor.
Lad dejen hæve op til cirka dobbelt størrelse under et klæde et lunt sted. Det tager cirka en times tid.
I mellemtiden udstener du dine oliven – jeg brugte fingrene, det er ikke så svært med sorte oliven. Fjern stilkene fra din rosmarin og hak det groft.
Kom lidt olie i bunden af din bradepande. Fordel dejen udover – det er nemmest hvis du har lidt olie (eller vand) på fingrene, da den stadig er lidt våd i det. Kom lidt olie over og strø med oliven, rosmarin og salt. Pres dine oliven lidt ned i dejen. Lad den stå i et kvarters tid mens du varmer din ovn op til varmeste temperatur. Min kan trække 275 grader. Brug gerne undervarme, hvis du altså har sådan en luksusmodel af ovn. Ja, vores udlejer er lidt nærig, så vi har sådan en fin ovn, som kan både grille og normal varme, så jeg havde en bagesten under bradepanden. Der er faktisk også lys i vores ovn – Liv i luksus.
Bag til den lyder hul og har fået lidt farve. Jeg tror det tog en halv times tid eller lidt mindre. Lad den køle af på en rist (uden form).
Nu kan du spise et godt brød med god samvittighed, for du har lige reddet en hel del råvarer fra køleskabsdøden. Velbekomme.
Uhmmmm! Delers straks på vores facebook 🙂
Uhmn! Jeg er ret så vild med madbrød – specielt til et hurtigt tapasbord med hapsemad eller brandvarme supper! Tak for inspiration.
/Marian
Tak, Marian.
Det er utroligt hvad man kan få ud af meget lidt.
Thomas
mhh. Det ser rigtig lækkert ud!
Tak for opskriften. Brødet ser rigtig godt ud, lidt ligesom dig. Jeg vil bage det i morgen.