Der er ikke noget, som jeg har så lidt lyst til, når det kommer til salater, som en lækker en af slagsen med noget slagtet iceberg, tomat uden smag, blød gulerod, ærter og majs fra frost. Selvfølgelig med den sædvanlige væbner i form af en Fars nylon eller creme fraiche dressing. En salat må gerne smage af noget. Der må også gerne være tænkt lidt over hvad der kommer deri. Og så skal den jo selvfølgelig spille sammen med det den skal spises med. Og så gør det måske ikke så meget, at man måske skeler bare en smule til hvad der er i sæson. Jeg synes bare mange gange, at de ting der er i sæson smager noget bedre. Sådan nogle jordbær i december, smager ikke af meget andet end papkasse. Af den grund har vi også spist ualmindelig meget kål i øjeblikket.
Den her salat smager ekstra godt, hvis du er heldig at kunne få fingrene i nogle blodappelsiner. I hvert fald er det meget godt, hvis det ikke lige er de mest sukkersøde appelsiner, du bruger. De må gerne bide lidt igen. Er de for søde, så giv dem et skud citronsaft.
Grunden til at vi skulle have lige præcist denne salat var, at jeg havde lavet en meget spansk inspireret osso buco. Faktisk var det lidt en krydsning mellem en gang osso buco, en cassoulet og så en spansk landsholdsspiller. Noget af et mix. Men i hvert fald skulle salaten gå sammen med ret kraftige smage som røget paprika, safran og to timers braisering.
PS, når du vælger oliven, så er det en god idé at bruge en version uden sten, da det kan være en lidt træls overraskelse at få. Jeg havde fået fingrene i nogle kæmpe appelsiner. Jeg brugte to til to personer – Men så var der også ret meget. Er dine lidt mindre, så suppler op med en appelsin eller to.
Appelsinsalat
Ingredienser
- 2 store appelsiner
- 1 tsk røget paprika
- 2 spsk ristede pinjekerner
- 3-4 forårsløg
- 50 g oliven uden sten
- Kørvel
- Salt peber
- Olivenolie
Sådan gør du
- Skær skallen (inkl den hvide hinde) af appelsinerne og skær dem i tynde skiver. Læg på et fad. Drys med røget paprika, salt, peber og drisl lidt olivenolie over.
- Kom nu oliven, ristede pinjekerner og fintsnittet forårsløg på. Slut af med godt med kørvel.
Vil bare sige TAK, har det på samme måde – synes at en salat er interessant når der er tænkt over smag textur og komposition, men det er knaldhamrende ærgeligt at spise iceberg, tomat og agurk om vinteren. Derimod er kålsalater, jordkokker, citrus m.m også et hit hos mig.
Iøvrigt var din opskrift på chokomousse a la italy skøn med brombær der havde henslæbt en døgns tid i skøn forening med en god mørk rom, så også en tak for det. Venlige hilsner fra Berit