Nogle gange ligger der bare nogle dejlige ideer oppe i mit hoved, og et eller andet sted bare venter på en undskyldning for at komme ud. Jeg kan gå og forfine på dem længe, men bare vente på undskyldningen/anledningen til at lave dem. Sidste lørdag fik jeg afløb for en af dem som havde fyldt meget og længe. Min gamle gymnasiekammerat kiggede nemlig forbi. Han er forresten så utroligt kreativ, så tjek lige hans side ud. – Og husk, hvis du skulle se nogle små robotter i det københavnske, så står han bag og send ham en besked omkring deres liv og levned.
Nå, men hvad var den idé så? Jo, to ting jeg elsker rigtigt meget. Boeuf Bourguignon og Bøfsandwich. De hedder jo begge noget med Bøf – hvorfor så ikke kombinere dem? Så var man jo også helt sikker på en rigtig god sauce… Og smørmørt kød.
Herudover var planen så at så meget som muligt skulle laves helt fra bunden. Jeg var så tæt på at også lave ketchup, sennep og remoulade selv, men besluttede mig for at tage en lur i stedet.
Hvad kræver sådan en bøfsandwich så? Gode boller. Brug nogle sesam boller, gerne nogle som kan trække en ordentlig gang sovs. (Det var ikke de boller jeg lavede, men det er et forholdsvist godt alternativ). Så skal der to gange løg til, både ristede og rå. Sennep, ketchup og remoulade er nærmest selvskrevet til denne landevejs-bistroklassiker. Hjemmesyltede rødbeder og agurker – til agurkerne tilføjede jeg dog lidt dildspidser og nogle citroner. Hov, vi fik forresten også pommes frites til.
Og ja, så er der lige bøf og sauce delen, men den kommer vi til nu. Man kunne have valgt at blot lave en helt normal hakkebøf, men har du tiden, så prøv at lave sådan en gang her. Jeg brugte tykkam, en dejlig billig udskæring, men som altså kræver sin tid i den sorte gryde for at blive mørt. Jeg lover, der skal nok komme en rigtigt boeuf bourguignon opskrift på bloggen i løbet af efteråret.
Hvad skal du bruge (til bøf og sauce delen) – vi var to og der var rester.
- 800g tykkam (eller klump eller inderlår).
- 3 gulerødder
- 2 løg
- 100g bacon
- 2 fed hvidløg
- 0,5 fl rødvin
- Bouquet garni: (timian, laurbær, lidt rosmarin og persillestilke)
- Mel
- 4dl rødvin
- 5dl kalveboullion.
- Smør og olie til stegning
Start med at gøre grøntsagerne klar og det samme med kødet. Skræl løg, hvidløg og gulerødder. Skær dem i halv grove stykker. (sammen med baconet)
Kødet forsøgte jeg at holde styr på ved at binde rundt om det og så efterfølgende skære det ud i bøflignende ting. Tanken var god nok, udover at da jeg fjernede snoren 3 timer senere faldt alligevel fra hinanden. Det var tanken som talt. Vend kødet i godt med mel. Dette er også med til at tykne saucen senere.
Brun kødet rigtigt godt af i en blanding af smør og olie. Sådan rigtigt godt. Tag det herefter op. Nu er det grøntsagernes (inkl bacon) tur. Når løgene er klare kommer du kødet tilbage. Tilsæt nu krydderurterne, som godt må være bundet op, rødvin og kalvebouillon. Giv lidt peber og vent med saltet.
Nu skal du bare vente et sted mellem to og tre timer, mens det står og simrer. Skum af for urenheder.
SOVSEN, JENSEN!
Fisk meget forsigtigt kødet op. Si nu grønt og bacon fra. Jeg ved det er helligbrøde, normalt ville jeg heller ikke gøre det hvis tilbehøret var kartoffelmos, men i præcist denne konstellation synes jeg næsten det skal til.
Reducer den yderligere hvis den er lidt tynd i det. Løber du nu tør for tid, så tykken den med maizena og vand. Har du god tid, så reducer den så meget du måtte ønske og kom en ordentlig klat kold smør i for at sætte den en smule. Cirka 40-50gram.
En god sovs i denne kaliber bør klistre til bollen. Min var lige i underkanten tynd, men det gik. Kom kødet tilbage til saucen.
De ristede løg som kom til, var selvfølgeligt hjemmelavede. Jeg skulle alligevel have gang i noget olie for at lave PÅMFRITTER.
Det er faktisk nemmere end man lige regner med. Skær dem ganske fint. Kom dem i en frysepose. I denne frysepose kommer du også et par spiseskefulde mel. Kog dem af to omgange, på samme måde som du laver dine pommes. Første omgang ved cirka 130 grader. Anden omgang ved cirka 180. I mellemtiden og efter skal de lige slappe lidt af på fedtsugende papir – AKA køkkenrulle.
Nu er du der faktisk. Nu er det bare at mixe dem sammen. Og husk, Der skal altså sovs på toppen.
Velbekomme.
Nøj altså, det er da en bøfsandwich, der vil noget. Mmm
Tak.
Uden at sige for meget, så bliver det næste “grillbar”-projekt, at lave Hot Ducks, med pølser som er halvt confit de cannard og halvt råt kød 🙂
Thomas