Jeg elsker svinekæber. Faktisk så meget at vi ikke lige nåede at få nogle sidste efterår og vinter, da jeg vist forrige år gik lidt for meget amok i dem. Men nu begyndte fru Alcayaga at sukke om dem igen, så syntes det var på tide at få dem på menuen. Og hey, det er bare svinekæberne, som jeg ikke har lavet så mange af. der er lavet masser af andre simreretter, som er noget af det bedste jeg ved.
Jeg valgte at braissere i hvidvin. Det kunne også sagtens have været godt cider, øl eller hvad jeg ellers lige havde ved hånden. Eller bare rent fond. Der skal ikke nødvendigvis være alkohol indblandet. Selvom det selvfølgeligt er skide lækkert. Det samme med svampene. Jeg valgte den ret så dyre Karl Johan version, men de er jo i sæson nu. Men de er stadig ikke helt billige. Du kan vælge lige præcist de svampe du kan få fingre i. Det kan også sagtens være tørrede svampe. Så sørg for at udbløde dem i god tid og brug vandet som fond. Det er masser af god smag.
Tilbehøret blev tænkt lidt hen af vejen, som jeg handlede ind. Jeg synes det er sjovt at opfinde det lidt “as we go”. Jeg købte svinekæberne hos Cleavers i Torvehallerne, hvor jeg ret tit køber mit kød. Så er det jo altid nemt at lige slå forbi grønthandlerne udenfor og lade sig inspirere. Det var også her, at der pludseligt lå karl johaner og fristede. Ja, jeg er altså ikke så meget overskudsmenneske, at jeg selv henter dem i skoven. Det dikterer tiden i hvert fald i øjeblikket, at jeg ikke har tid til. Kom også til at tænke på, at gravide kvinder gerne skal have en del jern, så det var jo oplagt at sautere lidt spinat, der er fuld af det. Derudover fuldfed polenta. Så det hele blev altså temmeligt norditaliensk. Men hey, det kan jeg også rigtigt godt lide.
Braiserede svinekæber med svampe.
Ingredienser
Braiserede svinekæber
- 8-10 svinekæber
- 5 dl hvidvin
- 5 dl hønsefond
- 300 g karljohan svampe
- 2 fed hvidløg
- 4 laurbær
- 8 salvieblade
- 1 spsk grov sennep
- 200 g små løg
- 1 løg
- 60 g smør
sauteret spinat
- 250 g spinat inkl stilke
- 25 g smør
- 1 fed hvidløg
polenta
- 5 dl vand
- 1,5 dl polenta
- 50 g revet parmesan
- 50 g smør
Sådan gør du
- Krydder svinekæberne med salt og peber. Brun dem af i en varm gryde med olie. Kom finthakket hvidløg og løg på. Lad dem lige stege en smule. Kom sennep, salvie, laurbær, vin og fond på. Lad det nu stå og simre i cirka en time under låg.
- Rens svampene og skær dem i mindre stykker. Rist dem hårdt i olie på en pande og kom dem op til kæberne sammen med de små løg. Kog nu endnu cirka en halv time uden låg, så væsken ved siden af koger ind. Når den er kogt tyk, piskes smørret ind i og den er klar. Smag lige til med salt og peber.
Sauteret spinat
- Skyld spinaten godt. Lad den blive lidt våd.
- Smelt smøret i en pande og steg hvidløget heri. Kom spinaten på og steg indtil det er faldet sammen.
Polenta
- Bring letsaltet vand i kog. Pisk polentaen i og kog den cirka 5 minutter.
- Riv parmesanen og kom smør i. Smag til med salt og peber. Færdig.