Butterflied kylling med stegt couscous.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er som en ørn over min lokale Irmas kødboks og scanner den gerne for varer som er sat ned på grund af dato. Det sparer man altså en del på. Også fordi de vælger at sætte kødet ned flere dage før det løber på datoen. Jeg fandt en lille kylling, som de havde svært ved at sælge. Det var nok på grund af størrelsen. Den lå nemlig lige under et kilo. Vi er kun to, så det er stadig ret meget  kød. Og da vi kunne få den til næsten samme pris som en konventionel kylling, valgte jeg, at vi kunne spise den hel. Hvilket er meget sjældent, da jeg som oftest vælger at partere den, så der er mange måltider i sådan et lille kræ. Totalt luksus.

Hel og hel – og så alligevel ikke. Jeg valgte nemlig at den skulle “butterflie’es”, hvilket betyder at man kan skærer rygbenet og brystbenet ud. Så får du en mere jævn tilberedning og kan sågar også skære lidt af tilberedningstiden af. Rart, ik? Dette er også rigtigt godt hvis du skal grille din kylling. Lige et lille hint til den kommende grill-sæson. Den oprindelige plan var den skulle servers på mormor måden. Grydestegt med kartofler, agurksalat og rabarberkompot. Men i sidste øjeblik vandt lysten til couscous over mormormaden. Det er sjældent at det sker, men det er faktisk rigtigt ok. Her var couscous til to personer og så også en portion, som Karen kunne have med i madpakken. Den her couscous kan du lave som du måtte have lyst til. Jeg synes det er rart hvis det er en god blanding af friske grøntsager, krydderurter, tørrede frugter og nødder. Så brug det du har ved hånden. Jeg fik ryddet en del op i køleskab og skabe med denne ret 😛

Hurtig guide til at lave en butterfly kylling. Klip rygbenet væk, to klip fra hale til hals på hver side af benet. Fold den lidt ud. Læg et snit ved ønskebenet, så er du i stand til at lirke brystbenet ud. Nemt. Men gav det ikke så meget mening, kan du eventuelt se denne film, som forklarer det mere nøjagtigt.

Superbest afholdt for et par uger siden en “mini-messe”, hvor de havde lokket nogle af deres gourmet leverandører med til at præsentere deres produkter for en flok madkommunikatører. Der havde jeg fået lidt et wildcard til at komme med. Jeg mødte blandt andet Mill and Mortar, som laver nogle fantastiske krydderier. Både enkeltvise og blandinger. De havde sidste år – mener jeg – afholdt en konkurrence, hvor forskellige grill-hold havde lavet dry-rubs og den vindende ville komme i produktion hos dem. Det var nogle svenskere som løb af med sejren og resultatet var denne “Flaming Dust”. Som passer perfekt ind i mit smagsunivers. Anis noter som løber ind i ingefær, røget paprika og chili. Perfekt til lyst kød, hvis du spørger mig. Vil du lave den selv, så ville jeg bruge noget i retningen af: 1 del stjerneanis, 1 del fennikelfrø, 1 del citrontimian,2 dele røget paprika, 1 del chili, 1 del cayenne peber, 1 del stødt ingefær – Sådan cirka.

Butterflied kylling med stegt couscous.

Hvad skal du bruge?

  • 1 kylling
  • 3 teskefulde krydderblanding
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Stegt Couscous

  • 2 dl couscous
  • 4 dl vand
  • Olivenolie
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 0,5 grøn peber
  • 1,5 dl frosne ærter
  • 1 håndfuld mandler
  • 1 håndfuld tørrede abrikoser
  • 1 chili
  • Krydderurter – Jeg havde lidt persille, oregano, timian, basilikum og mynte.

Butterflied kylling med stegt couscous.

Start med at skære kyllingen ud. Gnid den godt ind i dine krydderier. Suppler med salt, peber og en smule olie. Når du bruger Mill and Morter blandinger, skal du huske at salte også, da blandingerne ikke indeholder salt. Sæt den i ovnen ved 200 grader. Giv den cirka 40-45 minutter. Det afhænger jo selvfølgeligt at størrelsen, hvor min var ret lille. Stik forsigtigt i den for at tjekke om den er klar. Saften som kommer ud skal være klar. Efter turen i ovnen skal den have lov til at hvile 5-10 minutter før den skæres ud.Butterflied kylling med stegt couscous.

Nu til din couscous. Start med at bringe vandet i kog sammen med en smule salt. Når vandet koger kommer du din couscous ved og tager den af varmen. Lad den trække cirka 5 minutter. Der er lidt forskel på de forskellige typer couscous. Nogle er forkogte og andre ikke. Så følg guiden på pakken.

I en pande med godt med olie – 3-4 teskefulde – steger du løg, hvidløg, chili og rødpeber. Det skal ikke karamelisere, blot tage farve. Kom herefter ærterne ved. Lad dem snurre et par minutter før du vender couscousen over i. Kom også krydderurter, mandler og abrikoser ved. Lad det stege i 4-5 minutter. Du skal sørge for at din couscous bliver godt coated i olivenolien. Det er også derfor du skal bruge den halvstore mængde olie. Suppler op med salt og peber, hvis den trænger.Butterflied kylling med stegt couscous.

Til det lidt tunge måltid, synes jeg der manglede lidt salat. Det var så dog lidt mere besværligt end som så, da det var meget begrænset, hvad der var at forefinde i køleskabet. Så jeg måtte nøjes med en halv agurk, 3 forårsløg, som begge blev snittet fint. Vendt i olie, salt, peber og citronsaft. Har du også nogle oliven, tomater og feta, så kommer du rigtigt langt.

Velbekomme.

Butterflied kylling med stegt couscous.Butterflied kylling med stegt couscous.

Join the Conversation

  1. jeg smed fornyilgt en hel øko-kyllig i römertopfen sammen med couscous, krydderier og lidt hvidvin, boullion samt vand. Couscousen blev megalækker af at have godtet sig i kyllingefedtet. Mormor meets Marrocco. Ikke det værste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close