Det her! Det er lækkert! Det er nemt!
Faktisk kom retten til verden som vores Mortens aftens and, men der har bare været så meget om ørerne, at der ikke har været tid til at få den online før nu. Og hey – Den her burger kan sagtens bruges til en lille alternativ ting, til din julefrokost. Jeg kan huske for et par år siden, da den stod på pulled pork burgers til julefrokosten – Et dejligt afbræk på 3 eller 4 dag med julemad. Eller hey, så er det jo bare godt at have en op confit de canard opskrift i lommen. Den kan jo altid bruges til mange andre ting. Den bliver også god, når alle steder sætter deres andelår, som er blevet til overs fra julen på tilbud.
Lav lidt flere af gangen, da der er lidt arbejde i det. Eller det er der faktisk ikke. Du skal bare vente meget. Jeg fandt to ferske andelår i kvickly, så det var bare dem jeg lavede. Jeg havde lidt fedt til overs fra at jeg havde stegt en hel and samme uge. Ja, den uge fik jeg kun and 3 gange. Det var en dejlig uge.
Faktisk var det også planen, at jeg ville have confiteret denne ribbenssteg – Men jeg løb lidt tør for tid. Men har du tiden, så gør det. Det kunne blive virkeligt frækt. Brug samme fremgangsmåde.
Jeg endte med at lave en blomkålsslaw. Noget jeg fandt på. Jeg synes næsten det er bedre end almindelig coleslaw, da der er lidt mindre bid end hvidkål, men hver mand sin smag. Det passede i hvert fald godt hertil.
Hvad skal du bruge?
- 2 andelår
- 1 spiseskefuld salt
- 1 teskefuld sukker
- Timian og rosmarin
- Frisk peber
- MEGET fedt. Helst ande eller gåse fedt. Skulle du ikke have nok af det kan du supplere op med olie eller klaret smør. Du skal helst bruge andefedt.
Blomkål-slaw:
- 1/3 blomkål
- 2 gulerødder
- 1 rødløg
- 3 spiseskefulde creme fraiche
- 2 spiseskefulde mayonaise
- 1 (lille) spiseskefuld grov sennep
- Lidt citronsaft
- Salt, peber
Herudover:
- (Hjemmebagte) burgerboller
- Grønkål
- 1 stk kone, mand, kæreste eller blot god ven at dele det med.
1 (eller 2) dage før!
Ja, du skal starte i god tid. Dine optøede andelår skal saltes. Dup dem helt tørre. Gnid dem ind i salt, sukker og peber. Kom herudover også lidt friske krydderurter ved. Jeg brugte timian og rosmarin ved. Helt klassisk. Ikke så meget ballade her. Sæt den på køl.
På konfiteringsdagen skal du børste krydderurterne af og duppe kødet tør.
Kom dine lår i en tykbundet gryde, men gerne så lille som muligt. For så skal du bruge mindst fedt for at dække dine andebasser. Dæk dem og bring den op til lige under kogepunktet. Her skal de så tilbringe de næste cirka 2 timer – Det var i hvert fald nok i mit vedkommende. Er det nogle seje gamle størrelser, så giv dem tre. Det spiller ikke den store rolle.
Hvis du har lavet disse for at gemme dem, så kom dem på et atamonskoldet glas og overheld med fedtet.
Jeg valgte i stedet at sprødstege mine på en pande, for efter at pille kødet af og servere i en burger. Det er så dejligt nemt, når man bare skal ryste på benet og kødet falder af helt af sig selv. Jeg ved godt at pulled pork er det nye sort, men det her slår det altså hver en dag, hvis du spørger mig.
For ikke at gøre det helt store nummer ud af din blomkålslaw. Fedt ord, for øvrigt. Snit gulerødder, blomkål og løg papirstyndt på en mandolin. Bland de resterende våde dele og krydderier. Blandt sammen. Så er den der.
Ja, og så er det jo egentlig bare at flække en burger sammen med lidt grønkål i bunden.