Det er ufatteligt så mange rester og single grøntsager man kan samle sammen i et køleskab (og hvor de ellers gemmer sig i køkkenet). Og nogle gange kan det også godt være ret svært at holde overblikket over dem. Og så enten bliver de erstattet med yngre modeller eller sågar bare glemt. Det er altså en skam.
Jeg havde planlagt en “ren” græskarsuppe med de gode ting som løg og hvidløg, som jeg normalt kommer i. Men skuen udover mit kongerige, gjorde mig opmærksom på at der i den grad også var andre ting, som havde behov for min årvågenhed. En halv halvindtørret fennikel, nogle store bøf tomater som knapt smagte af hverken bøf eller tomat, et par særdeles runkne gule beder og en lidt trist chili. For ikke at forglemme at der var også et par deciliter “et par dage over datoen, men stadig et par dage til sur” fløde. Så var det afgjort. Jeg gør ikke forskel og jeg smider altså heller ikke så gerne mad ud. Det blev til grøntsagssuppe. Og du kunne også sagtens have suppleret op med flere og andre grøntsager, hvis det var det du har, som trænger sig på. En porre, en courgette, pastinakker – Ok, jeg skal ikke sidde og blære mig med, hvormange forskellige grøntsager jeg kender. Der er plads til det meste.
Hvis du ikke lige har fløde på lager, men i stedet et par kogte kartofler, bønner eller ris, kan du sagtens koge det med. Når det er blendet, vil det være med til at give samme cremede smag.
Cremet grøntsagssuppe - med alt godt fra grøntsagsskuffen.
Ingredienser
- 1 gul peber
- 0,5 hokkaido græskar
- 2 store rødløg
- 1 hvidløg
- 2 gule beder
- 0,5 fennikel
- 1 chili
- 3 store tomater
- 2 laurbærblade
- 10 kviste frisk timian
- 7 dl hønsefond
- 2 dl piskefløde
- 3 spsk sherryeddike
- 0,5 dl olivenolie
Til toppen
- Friske urter her timian og tallerkensmækker
- Creme fraiche 38%
- Olivenolie
Sådan gør du
- Alle grøntsager klargøres, renses og skæres i grove stykker. Overhældes med olivenolie, drysses med godt med salt og peber.
- Bradepanden kommes i ovnen ved 225 grader. Her får den en halv time, hvorefter den får 1,5 time ved 150 grader.
- Kom grøntsagerne over i en gryde og hæld hønsefond ved og suppler op med timian og laurbærblade. Kog let i 15-20 minutter før blanding blendes glat. Passer den eventuelt igennem en sigte, for at fjerne de grove fibre fra fenniklen og skindet fra peberfrugten og chilien.
- Kom fløden til suppen og giv den et hurtigt opkog. Smag til med salt, peber og eddike.
- Server suppen med creme fraiche, urter og godt brød.
Regi:
- Stenplade fra Hübsch Interior
- Metalbakke fra House Doctor
- Gryde fra Le Creuset
- Skåle fra Gurli Ellebækgaard