Lige om lidt er det jul. Julen varer længe og koster mange penge. Så hvis du lige skal skabe et lille hul i budgettet, så skærer du ned på kødet og spiser en masse daal. Det er billigt. Smager godt og så er det nemt at lave. Og så må du helt selv bestemme om det staver det dal, dhal, daal eller på en helt andet måde. Alle stavemåderne skulle vist være helt legale. Vi har altid haft risottoen som go-to ret, når køleskabet kunne synes tomt og det ikke skulle tage for lang tid at lave mad. I hvert fald ikke være for mentalt udfordrende. Det var jo så nemt, for man kunne altid have lidt arborio ris på lager og så supplere op med alt lige fra tørrede svampe til ærter og hvad man ellers måtte have i gemmerne. Mine risottoer ender altid forholdsvist dekadente med ret meget smør og parmesan (hvilket jo ikke er noget man direkte klager over), og her har vi lidt modsætningen. Som måske på ingredienserne kan se lidt kedelig ud. Men når du så sætter tænderne i den tænker på alt muligt andet (positivt) end kedelig.
Det fede ved at lave en daal frem for en risotto er, at du kan undlade at bruge fond til det. Det er noget kedeligt med en risotto uden fond. Men ved daalen kan du langsomt opbygge smagen helt fra bunden med simple midler. Det vigtigste er løgene som skal have længere end du regner med. Det der med bare at svitse indtil de er klare er et no go i denne sammenhæng. De skal helt stille karamellisere og det tager tid. Får de for meget (og for hurtigt) brænder de i stedet og det giver en bitter tone. Det vil du ikke have. Det skal være den runde, dejlige dybe tone du er efter.
Til din daal kan du også servere en raita, som er en yoghurtdressing med finthakkede grøntsager (fx agurk eller mango) og krydderurter i form af fx koriander eller mynte i. Det kan have en dejlig kølende effekt, hvis du har spicet din daal lige kraftigt nok op. Vi spiser jo ikke så stærk mad herhjemme grundet lillemanden, men det skal da stå dig frit for at rigtigt give den gas i vindstyrke 14. Held og lykke. Jeg har set nogle servere ris til, så det faktisk bliver mere saucet end her. Igen, dit valg. Det her virkede fint for i hvert fald.
Daal med kartofler og blomkål
Ingredienser
- 2 løg
- 25 g smør
- 1 spsk garam masala
- 2 tsk gurkemeje
- 1 tsk stødt koriander
- 1 chili - ikke for stærk - kan undlades.
- 5 fed hvidløg
- 3 to mater
- 3 mellemstore kartofler
- 300 g linser
- 1,2 liter vand eller let hønsebouillon
- 0,5 blomkål
- 1 citron
- 3-4 dl neutral yoghurt
- Frisk koriander
Sådan gør du
- Steg forsigtigt tynde strimler af løg i ved lav varme i smørret. De skal karamellisere og tage farve (lige som når du laver løgsuppe). Det tager sin tid. Cirka 15 minutter, hvor du rører fra tid til anden. Herefter skrues der lidt op for varmen og krydderierne kommes på og ristes med. Når du begynder at kunne dufte dem. Kommer du 1 dl vand på. Det er med til at stoppe stegningen, så de ikke brænder på.
- Når vandet er kogt væk kommes små tern af tomat og kartoffel på sammen med fintsnitter hvidløg og chili. Steg i 3-4 minutter før du kommer vand og skyllede linser på. Bring i kog og lad det simre cirka 20 minutter.
- Efter et kvarters tid kommes små buketter af blomkål ved. De skal nemlig ikke koge ud.
- Smag til med salt, peber og citronsaft. Eventuelt mere garam masala, hvis du vil have mere krydr.
- Server med neutral yoghurt og frisk koriander. Måske et naanbrød på siden.