Ja, det er næsten utroligt så godt et reste-produkt kan blive!
Da vi landede i sommerhuset, hvor vores bryllupsrejse skulle tilbringes, kunne vi til stor glæde se at der havde været en lille hygger forbi – Læs: Svigerinden – Som havde gjort det lidt lækkert for os. Blandt andet lå der et kilo jomfruhummerhaler på frost, som der blev foreslået, at man kogte let og spiste med aioli. Nu er et kilo jomfruhummerhaler altså en del, specielt når man er vant til at betale for dem pr. 100gr her i København. Jeg lavede straks andre planer med dem. Blandt andet med nogle forårsløg og fløde, som jeg nok dele snart. Dybtstegt i beignet dej med tartarsauce (kommer også – måske).
Begge ovenstående krævede egentlig at jeg pillede dem før brug og så ville jeg jo ende op med en del skaller. I stedet for blot at smide dem ud, så endte de i denne lille luksuriøse jomfruhummer bisque, som ikke krævede alverden, hverken af tid eller råvarer. Jeg endte med at trække middagen næsten en hel uge til lørdag før vi skulle hjem om søndagen. Så her i suppen fik jeg også brugt de sidste slatter af vin, brandy og fløde, som vi havde stående. Det samme med fenniklen som egentlig var tiltænkt noget andet. Det virkede som den helt perfekt måde at rydde op i køleskabet.
Skulle du ikke lige have skaller fra jomfruhummer, så kan både almindelig hummer og rejer også sagtens bruges. Der er slet ikke nogen grund til bare at smide det ud. Har du hele jomfruhummere, så kan du også sagtens bruge hoved og klør.
Nu havde jeg ikke andre suppeurter end lige fennikel. Men har du andre som måske selleri, pastinakker, persillerod eller gulerødder, så kan du bare supplere op med dem.
Hvad skal du bruge? – Her var der til en lille portion til 4-6 mennesker.
- Skaller fra 1kg jomfruhummerhaler
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 fennikel
- 1 dåse tomatpure
- 1 flaske hvidvin (cirka)
- 2 dl vand (eller fiske eller skaldyrsfond)
- 0,5 dl brandy (eller cognac eller pernod) til flambering (kan undlades)
- Citronsaft, salt, peber og sukker til krydring.
- Gem et par hummerhaler til fyld i suppen.
Start med at skære ganske tynde skiver af din fennikel til at komme i suppen. Det skal i iskoldt (gerne med isterninger) vand, for så bliver det knasende sprødt. Sæt det på køl. Resten af fenniklen skærer du i grove tern. Skær også løg og hvidløg i stykker. Kom det i en gryde sammen med lidt olivenolie. Rist til det er klart.
Kom skallerne ved og steg dem i 3-4 minutter. Herefter kommer du brandy ved og flamberer. Sørg for at slukke for emhætten. Billedet er ikke særligt godt, men der er altså flammer.
Tilsæt din tomatpure når flammerne er brændt ud, hvis du altså vælger at flambere. Rist den godt af. Tilsæt så vin og vand (eller fond). Lad det boble i cirka 15 minutter. Kom gerne lidt peber ved og måske lidt cayennepeber, hvis den godt må have lidt styrke. Vent med saltet. Sluk for varmen og lad den trække i minimum en halv time – gerne længere, hvis du har tiden til den.
Herefter sier du suppen, enten igennem en finmasket si eller et klæde. Kom suppen tilbage i gryden og reducer den så meget du måtte ønske. Smag på den undervejs.
Lige før servering kommer du så meget fløde ved, som din samvittighed måtte tillade. Fløden kan erstattes af creme fraiche – Det er op til dig. Smag til med salt, peber, sukker og citronsaft. Giv den et opkog.
Server med letpocherede jomfruhummer haler og den sprøde fennikel. Husk, halerne skal have meget kort tid i saltet vand lige under kogepunktet. Ikke over to minutter – nærmere et.
Du har nu lavet en rigtig lækker ret for ingen penge.
Hej Thomas. Jeg overvejer at lave den her ret. Det er en forret, som jeg skal bruge til 10 mennesker… Skal jeg bare multipler dit indhold med to? (Nu når du skriver det er en lille ret)
Eller er der mad til 10 personer når det er forret i et kilo jomfruhummerhaler?
Med venlig hilsen
Mikkel
Hej Mikkel,
Jeg tror det passer meget godt, hvis du dobler op på opskriften. Du kan også trække den længere, ved at supplere op med lidt fiskefond, mere fløde og det andet. Det afhænger også lidt af hvor store dine haler er. Jeg har set nogle, som var store som en underarm. Så er der jo ikke så mange pr mand. Jeg synes det er lækkert, hvis der er 2-3 haler pr mand afhængig af størrelse.
Du skal nok beregne det sådan, at du ender op med 1,5l bisque i alt.
Jeg glæder mig til at kaste mig over denne opskrift. Men jeg bliver nødt til at spørge :hvad er forskellen på om man flamberer eller ej?
Det er jo med til at give lidt dybde til retten. Det synes jeg i hvert fald.
At man så flamberer er med til at brænde alkoholen væk, som egentlig ikke smager så godt. Hvis du synes det er lidt drabeligt, kan du også koge alkoholen væk i en kasserolle ved siden af. Reducer den til cirka halvdelen og tilsæt den så.
Thomas
Jeg lavede bisquen i pinsen. Og flamberede. Det var sjovt om ikke andet. Og det smagte bare så godt, uha uha. Havde medbragt nyplukkede asparges som vi ikke havde fået spist. De kom lige i suppen til sidst sammen med nogle haler og fik et opkog. Tusind tak for at have delt dette, jeg vil nu servere bisque OFTE.
I opskriften står der 2 dl fiskefond, men hvordan laver du denne? Er det en du laver af de omtalte ingredienser eller en du havde i forvejen?
Portion størrelsen er de som forret eller hovedret?
Det er jo bare sådan en købt version, der er med til at give mere smag. Hvis man ikke lige har sådan en ved hånden, kan man også fint bruge vand og lidt mere vin. Det tager den ikke skade af, den får jo smag fra skallerne også.