Kogemandens blog om mad, kager og godt grej til køkkenet.
Search
Farserede porrer.
15. august 2012
Jeg har tænkt meget idag på mad. Jeg har tænkt meget på livretter. Hvad er egentlig min livret? Jeg kom frem til at min livret er det, som jeg kunne finde på at bede min mor om at lave til min fødselsdag. Denne klassiker har jeg bedt om før – Så det må jo være lidt en livret – Så det skulle vi have.
Farserede porrer med nye kartofler, opbagt sovs og dampet brocoli.
Hvad skal du bruge?
Farserede porrer.
3 porrer
500g hakket kalv og flæsk.
1 æg.
1 stort løg
0,5dl mælk
1dl hvedemel (eller rasp)
Salt og peber.
Derudover skal du også bruge 1 æg og 2dl rasp til paneringen.
Jeg startede med at røre farsen, den har nemlig rigtigt af at stå og hvile lidt.
Det er ganske simpelt at røre denne fars. Det er jo reelt bare en frikadellefars, jeg holder bare lidt igen med de våde varer, når det er til farserede porrer, da den ellers er noget svær at arbejde med. Skulle der være
noget fars til overs, så steger du det bare som frikadeller. Jeg blandede alle råvarerne med fingrene – løget var revet på et rivejern, da jeg gerne vil have det ret fint i denne fars. Jeg plejer at snitte løget fint med en kniv til frikadeller. Er du i tvivl om din krydring er i orden, så steg eventuelt en lille prøvedelle på panden, hvis du ikke spiser rå fars.
Når farsen er kommet på køl, så skal du rengøre din porrer. Sørg for at få fjernet alt jord og salt. Det er en lidt træls overraskelse at få. Jeg delte mine porrer i tre, hvorefter de blev kogt cirka 7-10 minutter i letsaltet vand. De skal være småmøre – ikke døde.
Det bedste trick til at arbejde med farsen er at først flække en frysepose, så kan du nemlig rulle dem i den.
Bred en god skefuld fars ud på posen, placer porren ovenpå. Rul den sammen. Vend den forsigtigt i æg og derefter raspen. Raspen har godt af en god gang salt og peber i.
Steg dine porrer i smør – Og nok af dem. Paneringen suger sin del af det. De skal have til de er færdige, hvilket er i omegnen af 3-4 minutter på hver side. (Der er fire sider).
Tilbehør.
Vi fik nye kogte kartofler til, jeg håber ikke nogen skal have instruktion i kogning af disse.
Den brune sovs – som mor laver den – er faktisk meget nemmere end man lige regner med. Man skal blot huske at røre godt rundt i starten, så du får elimineret diverse klumper i den.
Tag cirka 40g smør og smelt i en lille gryde. Når smørret er smeltet tilsætter du 1,5 spiseskefuld hvedemel og rører det sammen. Når det er blevet til en klump, tilsætter du den første væske. Brug vand, kartoffelvand, fond – hvis du er en værre flottenheimer eller hvad du ellers lige har ved hånden. Til sådan en hverdagssovs bruger jeg bare vand (og kartoffelvand). Jeg starter med ganske almindeligt vand fra hanen. Det er lidt nemmere at styre. Rør hele tiden rundt, tilsæt lidt vand af gangen. Når det har samlet sig tilsætter du lidt mere. Når det er blevet til en “lind kartoffelmos” konsistens, så skifter jeg over til kartoffelvand hvis jeg har. Også lidt af gangen. Røre rundt.
Det er vigtigt at du lader sovsen koge igennem nogle minutter. Dette er med til at fjerne melsmagen. Derudover skal den have et godt strøg salt og peber. Jeg snyder og giver den en lille hønsekøds-fond-brik fra Knorr. Derudover er det også – nu den er rigtigt mor-agtigt – at spæde op med sovekulør. Her er der to tommelfingerregler. 1) Din sovs
skal ikke have samme farve som kakaomælk. 2) Din sovs skal ikke have samme farve som mørk chokolade. Den skal lade et sted i mellem. Sørg for at være en smule forsigtig med kuløren. Det bliver hurtigt rigtigt mørkt 🙂 Jeg taler af erfaring.
Min brocoli blev hurtigt blancheret (2 minutter) i kogende vand og derefter taget op. Selvom det er mormor mad, må der godt være lidt liv.
Et stykke med surt havde gjort sig godt til. Det havde jeg desværre ikke lige på lager. Jeg må have syltet nogle asier og agurker.