Jeg spiser ikke særligt tit forårsruller. Og det er lidt en skam, for det smager drøngodt (hvis du spørger mig). Og ja, jeg kan også sagtens nøjes med modellen fra Daloon. Det er faktisk noget af det eneste jeg vil købe i den kategori i supermarkedet. De er ikke optimale, men hvis man får den en gang hver andet år, går det nok an.
Jeg havde købt nogle andelår og de er jo så dejligt billige her i januar, hvor folk ligesom har fået deres del af anden i december. Sammen med en smule savoykål og shiitakesvampe udgjorde de det meste af fyldet. Du kan også købe bryst i stedet for lår. Så slipper du for at stå og skære benene fra, men jeg synes bare smagen er større i lårene og så er de billigere. What’s not to like. And er rimeligt gode venner med hoisinsauce, så det udgjorde størstedelen af krydringen. Det burde være til at få fat i i de fleste større supermarkeder og er sådan en altmulig-sauce, som også går godt i en stirfry eller til at glasere et stykke kød op i. Smagen er ret sød i det, så jeg plejer at give lidt modspil med både citrusfrugt eller eddike og så godt med ingefær.
Om det bare er noget jeg har bildt mig selv ind, men jeg synes at en god råkost er klasse tilbehør til forårsruller. Jeg ved ikke om det bare har noget at gøre med at begge dele cirka havde deres storhedstid samtidig. Det var bare et par gulerødder, et æble og nogle solsikkespirer, som blev revet og så vendt i citronsaft og sesam. Skal det være sådan rigtigt godt, så får du også nogle løse ris og karry sauce til. Du kan godt stege forårsrullerne og så varme dem senere i ovnen, men jeg synes du får det bedste resultat ved at stege dem ala minut. Det tager ikke lang tid. Du kan også sagtens lave masse ekstra og så bare fryse dem ned utilberedte. Så har du nem mad til hverdagens trummerum.
Jeg fik 10 forårsruller af den her portion, men de var også ret store. Vel det man i grillsprog kalder en luksusrulle. Forårsrulle papiret kan købes hos din kineserkøbmand – og mange gange også i velassorterede supermarkeder – og jeg købte den største version af dem. Der er vist tre forskellige. Og sjovt nok bliver de mindre når du køber mindre papir. Papiret ligner lidt filodej, men det er ikke det samme. Det er noget mere elastisk, hvilket gør det meget nemmere for dig, når det skal rulles. Det er filo ikke. Husk at forsegle rullerne med pisket æg. Jeg har prøvet at glemme det. Det er ingen success, når alt fyldet ligger i bunden af gryden. Det var bare sådan en servicemeddelelse.
Forårsruller med and og svampe
Ingredienser
- 500 g andekød skåret i små stykker, uden skind
- 250 g savoykål
- 200 g shiitake svampe
- 10 forårsløg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk fintrevet ingefær
- 5 spsk hoisin sauce
- 1 dl vand
- 3 spsk riseddike kan evt erstattes af andet eddike eller citrussaft
- 1 spsk sesamolie
- 3 spsk soya
- 1 spsk maizena
- Salt og peber
- forårsrulledej
- 1 æg
- Olie til stegning
Sådan gør du
- I en smule olie brunes andekødet godt af. Tilsæt finthakket hvidløg, ingefær og finthakkede shiitake svampe. Lad det stege til svampene er faldet sammen.
- Nu kommes kålen på, som forinden er skåret i helt tynde strimler. Simmer i to minutter.
- Tilsæt vand, riseddike og hoisinsauce. Simmer til vandet er kogt mere eller mindre væk. Det er primært med til at "fordele" den tykke hoisinsauce i retten. Strø maizena udover fyldet og rør det sammen. Det er med til at fange overskydende væske.
- Smag til med salt, peber, soya og sesamolie.
- Tag fyldet af varmen og lad det køle helt ned.
- Sæt et par skefulde af det kølede fyld på et stykke forårsrulledej. Det skal selvfølgelig passe til dejens størrelse. Det finder du hurtigt ud af. Sæt placer det i midten i den ene side af dejen.
- Fold sider ind over og rul den nu. Før den rulles helt færdigt, smøres "enden" af dejen med sammenpisket æg.
- Fritter forårsrullerne i cirka 4-5 minutter i olie - Eller indtil de har taget farve. Pas på olien ikke er for varm, så de forkuller for hurtigt og fyldet ikke varmes. Det skal være cirka 160 grader.
- Server med råkost eller andet godt.