I det sidste indlæg nævnte jeg, at jeg arbejdede lidt på at blive bedre med det kunstige lys. Den her ret blev så taget lige efter jeg havde købt lyset. Så ja, vi har set bedre dage. Og det kombineret med at vi havde ikke mindre end tre knurrende maver, så skulle det gå lidt stærkt. Sådan er det jo. Jeg er altså ikke meget for altid at spise rester, så jeg vil gerne tage billeder af maden. Lidt hurtigt. Men også lige før vi skal spise. Og hvis jeg på denne årstid skal tage billeder af maden lige før vi skal spise, så må vi vist vænne os til at spise aftensmad klokken 14. Så bær lige lidt over med de lidt aparte billeder indtil jeg bliver bedre med lyset. At billederne ikke er perfekte betyder jo bare, at jeg har fået varm mad til aftensmad. Hvis de er lidt for gode, så har jeg fået rester eller bare kold mad.
Det klassiske danske køkken er ret nemt at gennemskue. Hvis der er noget som er forloren, så er det bare for at forsøge at få “solgt” noget hakket kød, som jo er billigere. Hvis det hedder noget med vildt eller “stegt som vildt”, så indebærer det at du bruger enebær. Og er det tilpas mormor agtigt, så slipper du for salaten men skal i stedet have surt til. Nemt.
Det skal i samme ombæring, selv om det kan lyde som om at jeg taler retten lidt ned, siges at den her forlorne hare er en af mine favoritter. Det hænger nok sammen med at man får den bedste sauce af skyen, som der kommer ved siden af den stegte hare. Mange gange bruger man røget spæk i farsen, men jeg supplerede bare op med bacon i stedet. Ikke for at holde på formerne, men fordi det var det jeg havde. Det eneste twist på selve den forlorne hare som jeg lavede var at tilføje bare 3 spsk tørrede æbler i tern. Mest fordi det smager skide godt med kombinationen af enebær og bacon. Derudover ville jeg nok, hvis sæsonen var til det, servere den med rysteribs. Men nu er sæsonen ikke til det, så jeg hev en gang solbær op af fryseren og rystede moderat dem sammen med sukker. Det virker næsten bedre. Men det skal I ikke sige til de sure ribs.
Jeg tror måske også jeg vandt point på mormor kontoen, da jeg serverede Meny Pariser chips til. Det er de der puffede størrelse, som svinder ind til bare ingenting, men samtidig kan holde en del sauce.
Forloren hare - Så klassisk som det nu kan blive.
Ingredienser
- 400 g hakket kalv og flæsk
- 200 g bacon i skiver
- Salt og peber
- 1 æg
- 2-3 spsk rasp
- 0,5-1 dl fløde
- 2 små løg
- 8 enebær
- 4 allehånde
- 2 spsk tørrede æbletern kan undlades
sauce
- 15 g smør
- 1,5 spsk mel
- 6-7 dl hønsebouillon
- 1,5 dl fløde
- Kulør Det skal der bruges i den her opskrift - Erstat eventuelt af fx en gastrique, hvis du er fin på den
- 1 spsk ribsgele
- 0,5 spsk sød sennep
- Salt og peber
Herudover
- Kogte kartofler
- Meny Pariser chips / Franske kartofler
- Syltede rødbeder eller asier
- ca 150g solbær eller ribs + 1 spsk sukker - Som "rystes".
Sådan gør du
Forloren hare
- Stød allehånde og enebær sammen med 1tsk salt og eventuelt peber.
- Rør det hakkede kød sammen med kryddersaltet. Tilsæt herefter cirka 75g bacon, skåret i tern forinden, æg, revet løg og rasp. Rør farsen godt sammen.
- Tilsæt fløde til konsistensen er lettet en smule, men ikke for våd. Rør æbletern i. Lad farsen trække en halv time på køl.
- Form et farsbrød i en bradepande. Læg sirligt baconet over. Alternativt kan du også forre en rugbrødsform med bacon og komme farsen i. Så kan du vende den ud på bradepanden.
- Kom en smule vand i bunden af bradepanden og steg den nu i ovnen ved 200 grader i cirka 35 minutter. Tag den ud og lad den trække 10 minutter under et klæde før den skæres.
sauce
- Smelt smørret i en kasserolle og rør melet i. Det skal stege let af.
- Tilsæt væsken fra bradepanden - Sigt det eventuelt først.
- Kør bouillonen i lidt efter lidt. Lad den koge godt op i et par minutter før fløden tilsættes.
- Smag til med salt, peber, sennep og ribs gele.
- Lad saucen koge ind til den ønske konsistens.
- Server med kogte kartofler, rystede bær, surt og selvfølgelig franske kartofler af den ene eller anden slags.
Min far, som jo er kok anno 1969, laver altid sovs på fond, som hældes ved haren, der så bages. Dernæst sigtes den og fortyndes med kartoffelvand og måske mere fløde?
Nu kommer jeg jo fra en familie hvor alt bare skal opbages! ALT. Det skulle da lige være pulver saucen som slap for den omgang. Argh!
Fra nu af gør jeg som John!
Ift. det kunstige lys: Hvor mange har du på? Er det fast lys eller flashes? Har du softbox på? Jeg ville nok sigte efter 3 flashes med store softboxes. En stor næsten lige ovenfra, og så 2 fra den ene side. Alternativt lege med om en beautydish eller ringflash kan give noget mere varieret dybde og farve i lyset.
Jeg har oplevet at det naturlige lys altid vinder, sammen med lidt kunstigt for at tage de dybeste skygger, men det er lidt svært efter 1530 på denne årstid.
Så må i altså spise lidt tidligere:)