Nogle ting skal man bare ikke lave om på. Og en af dem er mors frikadeller. De er helt som de skal være. Faktisk er de verdens bedste. Men kunne måske også forestille mig, at der var flere mødre som kæmpede lige om den titel. Nu har jeg blogget i snart 4 år. Lavet snart 400 opskrifter til bloggen. Og jeg har ikke fået opskriften på frikadeller på bloggen endnu. Jeg kan bryste mig med både en gang luksus frikadeller, fiskefrikadeller og sågar de svenske af slagsen, altså Köttbullar. Men åbenbart ikke den helt klassiske danske. Eller i hvert fald klassiske mors frikadeller.
Min mor holder helt på, at man skal bruge rent hakket svin. Jeg bruger det der nu er på tilbud. Om det er rent svin eller hakket kalv og flæsk, det gør mig ikke det store. Derudover er der også det svære valg mellem mel, rasp og havregryn. Mor bruger mel, jeg bruger mel. Bouillon vs mælk? Mælk. Dog kan mor godt finde på et tilsætte en smule bouillon i pulverform. Det skulle jf hende være det, som gør hele forskellen. Og så løgene. Det har været lidt et stridspunkt herhjemme, da Karen jo har fået en anden mors frikadeller. Så der hakkes løgene i hånden. Jeg foretrækker at rive dem på et rivejern. Nogle gange lidt finere end andre. Det er i hvert fald ikke rart at blive overrasket med en ordentlig klods løg i munden.
Frikadeller - Uden dikkedarer.
Ingredienser
- 450 g hakket flæsk
- 100 g mel
- 2 løg hvis de er meget store, nøjes med et eller halvanden
- 1,5-2 dl mælk
- 2 æg
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- SMØR og olie til stegning
Sådan gør du
- Rør det hakkede kød med salt. Tilsæt herefter revet løg, mælk og æg. Rør godt sammen og tilsæt nu mel til det har en god konsistens. Den må gerne være en smule våde, men stadig hænge sammen. Giv en smule peber. Steg eventuelt en lille prøve-delle for at tjekke tilsmagningen.
- Herefter steges frikadellerne i et smør/olie ocean. Her må der ikke holdes tilbage. Tørstegning dur ikke. Steg cirka 4-5 minutter på hver side. De skal føles faste og give en smule efter, når man trykker på dem. Så er de gennemstegte. Er du i tvivl og samtidig bange for pink gris, så giv dem en hurtig tur i ovnen.