Søndagens picnic skulle ikke kun byde på en æggekage, jeg havde også nogle friske forårsruller oppe i ærmet – Eller – De var ikke oppe i ærmet, for det ville da egentlig også være et noget underligt sted at opbevare sådan nogle. Men de var med på picnicen.
Jeg overvejede først at lave dem med enten tigerrejer eller kylling, men da det var umuligt at opfange en “ordentlig” kylling de steder jeg runderede på Amager og tigerrejer godt kan være noget værre stads når det kommer til stykket – Hvorfor da?, prøv at læs dette indlæg hos Frøken Kræsen. Har du lyst til tigerrejer nu? Ok, så det blev and.
Faktisk er der mad nok i sådan et andebryst til 6-7 ruller, så det holder langt. De er ret gode til at få kødet til at strække langt derovre øst på. Og det er også en god måde at få brugt nogle af de grøntsager, som ellers risikerer at dø i køleskabskrematoriet. I disse kom der gulerødder, forårsløg, mango og radisser. Har du bønnespirer, agurk, løg, avokado eller peberfrugt, så brug det. Det er næsten kun fantasien som sætter grænser. Jeg havde også lidt frisee salat i mine. Igen, køleskabsredning. Her kan du bruge iceberg, et helt almindeligt hovedsalat eller sågar spidskål eller kinakål (ja, jeg ved ikke om kinakål eksisterer endnu, mener 80erne ringede og forlangte det tilbage.).
Ps, den kære Malou – Aka Klidmoster – har det sjoveste navn til disse ruller: “Spøgelseskondomer”. Ja, jeg klukker lidt hver gang jeg hører det.
Hvad skal du bruge?
And + marinade
- 1 andebryst
- 4 spiseskefuldesoya
- 3 spiseskefulde sød chilisauce
- Skallen fra 1 lime og 1 citron
- Saften fra en lime
- 1 spiseskefuld honning
- 2 fed hvidløg
Heruover
- Frisee salat
- 2 gulerødder
- 3 forårsløg
- 3 radisser
- 0,5 mango
- Risnudler – De tynde
- Rispapir (jeg valgte en ret stor firkantet model. De fåes også i runde. Jeg tror de firkantede er nemmest at arbejde med.
- Frisk basilikum (thai hvis det kan opdrives), koriander og mynte.
Vi dyppede dem i sød chilisauce. Tiden løb af med mig, ellers havde jeg nok lavet en peanut sauce eller noget andet mere hjemmegjort. Nogle gange må man se sine begrænsninger i øjenene 😀
Start ud med andebrystet. Rids skindet (kun skindet, ikke kødet). Gnid salt og peber godt ned i det. Læg det på en pande, skindside nedad. Start blusset op og lad det stege cirka 10 minutter på skindsiden. Vend det om og steg cirka 8 minutter. I mellemtiden blander du marinaden af de ovenstående ingredienser. Det er der ikke meget hokus pokus i. Kom andebrystet direkte herop i efter stegning. Lad det køle i marinaden og lad det trække i minimum en time, så det kan nå at optage lidt smag. Nedenstående billede er en smule opstillet, så I kan se hvordan det så ud. Det kom op i en skål, så det var noget bedre dækket lige efter billedet var taget. Det er sådan en public serviceting jeg lige gjorde.
Mens du nu venter på at anden skal køle kan du gøre de resterende ingredienser klar. Skær grøntsagerne i fine strimler. Det er så meget nemmere hvis du har ordentligt skarpe knive. Du kan vælge at bruge en mandolin.
Risnudlerne skal have et bad i kogende vand i et par minutter, hvorefter du skylder dem med koldt vand.
Pil krydderurterne. Det er nemmest at lave, hvis det hele er klargjort fra starten.
Stil en stor skål frem med koldt vand, hvor du sikrer at dine rispapirsplader kan være i. Mine var forholdsvist stive, så man skal ikke forsøge at bukke formeget rundt med dem før de er blevet våde, ellers knækker de.
Skær nu brystet i tynde skiver. Husk at skære på tværs af fibrene i kødet. Det gør det så meget nemmere at indtage.
Nu er det så videre i systemet. Gør EN rispapirsplade våd. Jeg dyppede dem hurtigt, mere skal der ikke til. Læg lidt salat i den ene ende. Kom lidt risnudler på, så grøntsager, krydderurter og kød.
Fold siderne ind over og rul den nu stramt.
Da mine skulle transporteres med os, så pakkede jeg dem forsigtigt i bagepapir. Jeg tror det er det bedste. Kan allerede nu forstille mig rullerne hænge fast i husholdningsfilmen og gå i skuddermudder i sølvpapiret. Sikke noget hejs. Bagepapir virkede fint.