Så er vi endeligt inde i februar. Januar er jo bare ensbetydende med slankekure og generel tristesse. Det er faktisk også grunden til at jeg har afventet februar, før denne opskrift skulle deles. Tænk hvis folk mistænkte mig for at være gået på kur. Nej tak. Folk kunne måske også mistænke mig for at være stoppet med stivelsen, da der er det som nogle kalder grøntsagsnudler i denne ret. Må jeg være fri. Det er grøntsager som er skåret tyndt, men ikke med den mindste intention om at skulle erstatte nudler. For de er lavet med en afart af mel. Det her er grøntsager. Og de skal nødvendigvis ikke skæres på et roterende værktøj, bare du skærer dem fint, så er det også fint.
Det er sådan en salat, som gerne skulle kunne gå ud for et aftensmåltid. Der er masser af kål, tungere grøntsager og så selvfølgelig kødet. At det er en hverdags ting hænger også meget godt sammen med valget af flanksteak, som måske er ret optimalt til sådan et projekt, hvis man også har i mende, at det er til at betale for. Vi fik virkeligt ryddet ud i grøntsagsskuffen. Og det er også en åben invitation til at få ryddet op i din. Jeg vil tro at det meste går an. Jeg fandt en halv kinaradisse, som jo er noget nært det kedeligste grønt der smagsmæssigt kan opdrives, så for at kompensere for det, marinerede jeg den (sammen med guleroden) i en gang yuzu saft (japansk citrusfrugt – bare erstat den med lime, det er ikke det samme men det går an), sesam olie og olivenolie. Friskheden fra citrusfrugten var også for at give en smule modspil til bøffen, som blev vendt i en gang teriyaki, der er en kende sød.
Husk, hvis dine frembringelser fra køleskabets dyb er lidt slatnen og indtørrede, kan de oftest vækkes til live med en tur i isvand. Det er guld værd i forhold til slatne rodfrugter.
Igen, verdens bedste oprydning i grøntsagsskuffen gav mad til to personer. Men du bruger jo bare det du har af grønt, så kan du nemt supplere op til flere. Beregn et sted mellem 150-200 g kød pr. mand.
Fyldig salat med teriyaki-flanksteak.
Ingredienser
- 450 g flanksteak
- 1 dl teriyaki
- 0,25 lille rødt spidskål
- 2 gulerødder
- ca 15cm kinaradisse
- 2 spsk finthakket mynte
- 1 tsk sesamolie
- 2 spsk olivenolie
- 3 spsk yuzu eller lime saft
- Salt og peber
- ca 75g sugarsnaps
- 3 forårsløg
- 3 spsk knuste peanuts
Sådan gør du
- Flanksteaken steges cirka 3 minutter på hver side i en smule olie. Tages af panden og erstattes af teriyaki, som koges ind til cirka halvdelen. Kom bøffen tilbage og glacer den i den indkogte teriyaki.
- Lad bøffen trække 5 minutter før skæres i tynde skiver.
- Skær kålen tyndt og fordel i bunden af skåle.
- Kør kinaradisse og gulerrødder på en spiralizer (hvis du har en) ellers skæres de helt tyndt. Mariner i mynte, sesamolie, olivenolie, yuzu, salt og peber. Fordel over kålen.
- Så kød, halverede sugarsnaps, forårsløg og peanuts, som lige har fået en over nakken forinden.
- Nyd med det samme.