Hvis der er noget som jeg skal sætte en finger på, at min mor laver sådan rigtigt godt og som virkeligt er noget af det, som jeg mindes fra min barndom, var det gryderetterne med karry. Det kunne være både kylling i karry, boller i karry eller som her gris i karry. Det er sådan man lærer at lave af sin mor. Det er jo også lavet på den der rationelle måde, hvor man lige tryller noget ud af noget som er på tilbud, skal bruges eller på anden måde bare er godt. Så hvor det mange gange kan være med kylling, så laver man sådan noget her, da der lige er et par koteletter eller en svinemørbrad, som skal bruges i stedet. Og så synes jeg bare at der kan være meget mere smag i god gris end sådan nogle kedelige kyllingebrystfiletter. Jeg køber altid nakkekoteletter til sådan noget her.
Og når vi nu er ved smagen, så er karry jo en videnskab. Det kan virkeligt være svært at balancere. Der er så stor forskel i smagen på de forskellige karryblandinger. Nogle af dem smager ikke af noget i starten og så ender de med at brænde i eftersmagen, fordi du har brugt for meget. Nogle mangler fylde i smagen. Andre mangler bare smag. Så det er jo med at finde den du godt kan lide. Jeg er personligt rigtigt glad for Mill and Mortars Columbo Curry. Den passer mine smagsløg godt. Og så kan den fåes i refill poser, så prisen også er ret fornuftig. Hvis du har anbefalinger til gode fyldige karryblandinger, så kom gerne med dem. Asa i torvehallerne har en god Engelsk karry. Men igen, det hænger meget sammen med smagsløg. Jeg vil sige at man bør holde sig fra dem der koster under 10 kroner i supermarkedet. For det er altså for kedeligt. I hvert fald hvis du gør det alligevel, så hav lidt ekstra krydderier klar for at justere den. Jeg plejer at bruge stødt koriander eller spidskommen, hvis den mangler lidt umiddelbarhed i smagen. Stjerneanis eller kardemomme, hvis den godt må have mere eftersmag – og også dybde med stjerneanisen. Husk også ekstra syre, salt og lidt sukker kan være med til at booste smagene. Så det er ikke altid at løsningen er mere karry, hvis den smager af for lidt. I stedet juster de andre smage. For hvis man ender med at komme for meget karry i, kan den også tage lidt en drejning.
Vi har stadig en dag tilbage i sommerhuset, men så skal vi videre til Samsø. Så vi var faktisk ikke for begejstrede med at købe en masse ind, som vi ikke kunne nå at bruge. Og så er sådan en karrysovs jo lavet af det man altid lige har på lager. I hvert fald os. Jo, den kunne gøres mere fancy hvis man lige brugte lidt fond, mere grønt eller lækre toppings, som peanuts, kokos, ananas, rosiner, grønne ting og hvad ved jeg. Men vi fik den helt plain. Her kan du selv brillere.
Den her portion passer til 4 personer. Du kan ret let strække den længere med flere ærter, gulerødder osv. Og så serverer man jo den helt klassisk gulerodsråkost til denne omgang.
Gris i karry - hverdagsheltegryderetten.
Ingredienser
- 350-400 g nakkefilet i strimler her bare koteletter skåret ud i 1cm tykke strimler.
- 1 spsk karry evt mere efter din smag
- 2 store løg
- 2 fed hvidløg
- 3 gulerødder
- 3 laurbærblade.
- 1 liter vand
- 1,5 dl fløde
- ca 2 spsk mel
- 200 g ærter
- Salt peber, æblecidereddike og sukker til tilsmagning
Sådan gør du
- I en smule olie brunes strimlerne af gris let af. Tilsæt også løg og hvidløg i fine strimler. Svits til løget er klart.
- Kom karryen på og lad den riste til du kan dufte den.
- Kom vand, gulerødder i skiver og laurbær på. Lad det simre i cirka 30 minutter. Tilsæt fløde og simmer endnu 5 minutter.
- Pisk en meljævning af 1 dl koldt vand og 2 spsk mel. Kom ved og lad det koge godt igennem, for både at få saucen til at tykne og koge smagen af mel væk. Juster eventuelt konsistensen med mere meljævning, hvis du vil have den tykkere.
- Kom ærterne i og smag til med salt, peber, sukker, eddike. Evt mere karry. Er den blevet for krads, kan du give den lidt ekstra fløde, for at tage toppen af det.
- Server med ris og sager.