Grønt tilbehør på grillen.

For 3. år i træk har jeg æren af at arbejde sammen med Char-Broil. Vi havde nogle planer, som blev skubbet ret meget af den der virus. Men da vi så endeligt fik muligheden inviterede vi til et lille arrangement, hvor vi skulle grille en masse. Vi lavede både jomfruhummer, østers og store bøffer, men noget af det folk spurgte ind til, var hvordan man kunne lave noget anderledes tilbehør. Så det tænkte jeg, at jeg ville adressere her. De var som mange af de fleste, sagde de selv, (jeg sætter ikke folk i bås), sådan nogle der mest fik grillet koteletter, bøf og pølse, lige sådan en grøn og en kartoffelsalat på siden og så var det dansk grillaften for alle pengene. Nu skal jeg ikke være ham som peger fingre, men det er sjældent sådan vi gør herhjemme. I hvert fald i forhold til tilbehøret. Jeg er så priviligeret, at jeg ofte har en masse forskelligt liggende, sådan lidt rester fra alt muligt og overskudsgrønt. Så jeg laver bare det jeg har. Nogle gange bliver det rigtig godt og andre gange sådan mere bare brændstof. Det sker også herhjemme.

Men tanken med dette indlæg er, at jeg så vil vise hvad jeg plejer at lave som tilbehør når vi griller. nogle gange går de også sammen med en kogt ny kartoffel med bare lidt olivenolie og havsalt på. Og nu er det ikke fordi jeg vil blære mig sindsygt meget. For det er altså ikke helt den her omgang, at jeg laver hver gang. Vi er trods alt kun to voksne og to sorterende børn, som nipper lidt. Jeg vil oftest lave sådan en til tre ting pr gang. Hvis man laver hele turen, så passer det nok cirka til 4 personer med en smule kød på siden. Vi havde tre bøffer på grillen, hvor to af dem faktisk var tiltænkt noget andet. Så hellere lidt men godt. Det bliver man gladest for i længden. I får også lige en tour i den meget ensrettede baghave i Casa Alcayaga. Vi har både rusten trillebør, vasketøjsstativ og henslængte vandekander. Så eksklusive er vi faktisk. Vi kalder det bare en installation af en multikunstner end hverdagsrod. Meget finere.

Og grillen er en nyhed i år. Det er en sort udgave af all-time klassikeren hos Char-broil, nemlig professionel udgaven med tre brændere. Det er faktisk lige den her model, altså professionel med tre brændere, som der står allerflest af ude i de danske hjem. Den passer lige til de der 4-6 personer, som man normalt har i husstanden herhjemme ved kernefamilierne (og regnbuerne for den sags skyld også). Der er også sidebrænder på, så man kan koge kartoflerne herpå. Jeg har faktisk hørt om ret mange, som laver deres stegte flæsk på grillen, fordi du så slipper for lugten indenfor og derfor også lige kan koge kartoflerne i et snuptag. Men det er vist en lidt anden historier. I hvert fald er den her grill jo i en black edition, som er kommet i år, så næsten alt metal er lakeret sort og der er kommet lys i knapperne. Du kan læse mere om den lige her.

Men husk, det er det indre som tæller. Og det er det faktisk også her. Jeg arbejder sammen med Char-broil fordi jeg synes det virker. Og det der gør den speciel i forhold til mange andre mærker er TRU-Infrared pladerne. Det er de perforerede plader som ligger under grillristen. De gør at varmen fokuseres op på grillristen og den så bliver varm først. Hvilket faktisk også betyder at grillen bliver hurtigere varm, sparer gas og man kan stå med den og grille med låget åbent, da du ikke mister varmen på samme måde. Hvis pladerne ikke var der, ville varmen stryge direkte op mellem risten. Det er der heller ikke noget galt i, det er jo bare lidt en anden måde at gøre det på, hvor du ikke i samme omfang har brug for låget. Du kan sagtens lave indirekte varme ved at fjerne risterne, hvis du skal stege noget over lang tid. Så vil du nemlig have den cirkulation rundt i kammeret. Jeg plejer at lave sammenligningen, når folk har spurgt til de events vi har været ude til, at Char-broils grills med pladerne indlagt mest mindede om en grillpande, hvor de uden og andre grills uden de her plader var mere som en varmluftovn med undervarme. Det er selvfølgelig stærkt karikeret, men det betyder jo noget for brugen og måden man kan tænke det ind i madlavningen. Så tænk det sådan, at med pladerne har du en hård og fokuseret undervarme, som giver effektiv varme hurtigt, men så tager længere tid om at varme op i rummet. Uden plader er det en mere indirekte varme, hvor det tager længere tid at varme selve grillristen op. Der er ikke noget der er forkert eller rigtigt, for mig i min brug er det nok bare to forskellige måder at bruge det. I hverdagene er pladerne i, så alt fra grønt og koteletter til bøffer bare kan tilberedes i en fart, hvor man i weekenden ofte har bedre tid, så udover de andre ting måske også laver de der længerevarende ting, hvor man varmer langsomt og indirekte. Det kunne være en lammekølle eller større stege.

Og hvad kom der så på grillen? det er jo en regulær køleskabstømning, så der kunne sagtens have været andre ting herpå, men nu var det hvad vi havde. Prøv at planlæg det sådan, at der er lidt forskellige teksturer, farver og smage. Det gør det mere spændende at spise. Der må også gerne være noget proteinrigt og fiberholdigt, som holder dig mæt længere end lidt bladgrønt. Hvis jeg ikke havde lavet allesammen, men bare sådan mere det vi ville spise til aften, så havde jeg nok blandet måske kikærter sammen med broccolinien, for at give fylde. Måske ærter sammen med spidskål eller linser til auberginerne. Så kan du faktisk også sagtens undvære kødet. Og resterne passer perfekt i madpakken.

Tanken er også lidt, at du næsten smækker det hele på grillen samtidigt, og tager det af som det bliver færdigt. Så kan du nemlig lige dresse det hele op mens bøfferne trækker, for det burde ikke tage mere end 5 minutter at gøre færdigt og lækkert, hvis du har rørt lidt sammen mens grøntsagerne griller. Det skal være lidt hverdagsagtigt casual. Hvis du har meget travlt, kan du blanchere blomkålet først. 5 minutter i kogende vand gør underværker for tilberedningstiden. Og du kan også vælge at skære det ud i buketter, blanchere og grille.

Det er ikke sådan helt håndfaste opskrifter, som kommer her. Mere sådan inspiration til fri leg. Så skulle der være noget helt konkret, så spørg. Og kom også gerne med dine gode grønne ideer. Så kan det være at listen bliver længere herinde.

Hel grillet blomkål med svampestøv

Det her er den nok mest tidskrævende, hvis man ikke enten skærer den i buketter eller blancherer dem eller det inden tilberedning. Men tanken er egentlig bare at man smider blomkålet på når man tænder op for grillen. Det skal have cirka 30-40 minutter sådan afhængig af størrelse og varme. Når du tænder grillen kommes det på, vend løbende. NÅr der er gået cirka 20 minutter, finder du alt det urterværk haven kan klare. Vi har masser af fennikel, salvie og timian, så det røg under blomkålet. Så skabte det lidt røg også, som gav ekstra smag. Samtidig med urterne kommes på grillen, kom jeg et par spiseskefulde olie på, strøet med let hånd og så drysset med karljohan pulver. Jeg havde købt tørrede karljohanner i supermarkedet, som jeg blendede til det var et fint støv. Så sigtede jeg bare en godt spiseskefuld over det her. Det er et umamiboost uden lige. Jeg bruger det også til sauce og lignende, hvor der lige mangler bund. Så grillede det faktisk til jeg var færdig med alt det andet. Tog det af og kom en smule olie/eddike/senneps dressing over. Så kunne man skære det i stykker og servere med ekstra dressing.

Grillet spidskål med syrnet fløde

Halve små grillede sommer spidskål. De er bare skåret over og grillet et par minutter på hver side. Det er primært for de skal have lidt grill og røgsmag fra grillstriberne, de skal ikke være for bløde. Jeg kom en hurtig syrnet fløde over. Sådan næsten klassisk mormordressing. Kom 2-3 spsk eddike eller citronsaft i en deciliter fløde. Lad det trække 10 minutter. Smag til med sennep, honning og salt. Kom over spiskålen. Mormordressingen vil gå godt sammen med det meste af det her grønt. Det er bare en vinder. Jeg toppede med ærteskud. Men brug de urter og eventuelt nødder, som du måtte have.

Nørdich Ratatuille

Det er en kombination, som jeg er kommet på i år. Det skete egentlig fordi vi skulle grille og jeg havde lige modtaget en pr pakke, hvor der lå et par stængler rabarber. Jeg kiggede på dem og tænkte om de ikke kunne grilles. Og det kunne de.

Så her er der en kombination af cirka 4 gulerødder, delt i 4 på langs, 1 courgette som fik samme behandling og 2 rabarberstængler. Rabarberen skal grilles til den er blød. Pas på den ikke går for meget i stykker. Gulerødder og courgette skal have cirka ti minutter og der skal helst være lidt knas i gulerødderne endnu. Så er det bare at skære dem i mundrette stykker, vende med god olivenolie, sennep, salt og peber. Toppe med basilikum, som skyndsomt er revet lidt i stykker.

Det lyder måske tosset, men rabarber går ind og bliver dressingagtige, men giver også en syre som er perfekt modspil til gulerødderne, som sammen med basilikum pludseligt smager af meget mere. Måske er courgetten mest fyld og mest konsistens. Men jeg synes ligesom den hører til nu.

Broccolini med sesamdressing

Broccolinien skal ikke have særligt lang tid på grillen. Den skal bare have, så den ikke længere føles rå. Dressingen er lige ud af landevejen. Lidt tahin, som er sesampasta, vendes med lige dele peanutbutter. Ca 2 spsk af hver. 2 spsk vand for at bløde konsistensen lidt ud. Lidt citronsaft, salt, peber og måske chilisauce. Nu er du kørende. Læg på en tallerken og top med mandelflager, sesam og måske mere chili. Synes det er mega godt her.

Grillet aubergine med solbærvinaigrette

Når du griller auberginer, bliver det ekstra røget. Så det kan føles helt kødagtigt og kan være lidt med til at give den følelse af dybde til helheden, så man måske ikke savner kødet helt så meget.

Men også fordi den har de her lidt dybe noter, skal der noget syre til at få den i svingninger. Jeg tog nogle solbær (årets høst 2020 udgjorde næsten nok til en portion) – cirka 20 mere præcist – Moste med en gaffel. Rørte lidt sennep, honning, eddike og salt i. tilsatte lidt olie under piskning, så jeg fik den her solbærvinaigrette. Udover auberginerne, som først var flækket i 4, grillet 15 minutter og så skåret i mindre stykker.

Jeg toppede alt godt fra blomsterbedet. Det grønne er appelsin tagetes, som har den smag af orangeskal. Perfekt til ret meget. Du skal nok på en planteskole for at finde den. Så lidt blomster fra purløg, morgenfruer og hjulkroner. Det er lige så meget for at give lidt farve og liv til det hele.

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close