Reklame i samarbejde med TorvehallerneKBH
Denne corona periode har været lidt kedelig. Det har jo foregået meget derhjemme arbejdsmæssigt og så i høj grad med meget det samme arbejde. (dog skal det dog siges at jeg er taknemmelig for at vi er blevet “sparet” for de værste følger af coronaen og vi faktisk har et job). Men da TorvehallerneKBH så bød op til dans, så sagde jeg ja med det samme. Ikke for at blære mig, men det er altså ret fedt at have et job, som også indebærer at man er nødt til at tage til Israelsplads og købe ind.
Omdrejningspunktet er på mange måder at vise, at der også er hverdage inde på Israels Plads, så det hele ikke kun er hvidvin og bella figura i solen. Jeg bruger oftest TorvehallerneKBH til lige dele inspiration og lige dele den faste bastion, hvor jeg så godt som altid kan skaffe de der specialprodukter, som jeg også bruger i forbindelse med arbejdet. Det kan være den ekstra flotte krydderurt, den lokale skinke, flotte figner, bøffen som skal skæres på en helt speciel måde eller bare en god fisk. Når jeg skal lave mange retter, er det jo også en fordel, at man kan nøjes med at tage enkelte ting af hver eller bare generelt mindre portioner. Det gør jo også, at man slipper for at have en masse i overskud – Både privat og arbejdsmæssigt. Det kan så være lidt uheldigt, at man fra tid til anden så fristes til at købe noget, som måske ikke stod højest på listen. Men det er en helt anden sag.
Jeg var alene hjemme med Alfred, da jeg skulle ind og handle. Så jeg forsøgte at lokke ham med, under påskud af at han måtte bestemme. Med forbehold selvfølgelig. Dogmet var at der måtte handles for maksimum 75 kroner pr mand og det skulle vi frembringe en ret af til os fire i hustanden. Så her får I Alfreds retter. Jeg måtte da begrænse purken, da vi åbenbart ikke kunne få en 8kgs havtaske + tilbehør for 300 kroner. Det var han lidt skuffet over, men vi fandt et fornuftigt kompromis for det. Han er ikke kræsen, han er dog bare lige så selektiv som alle andre 4,5årige. Så nogle dage kan slet ikke tåle (lide) ost. Andre gange er det rugbrød og hvad ved jeg ikke. Det kan til tider være lidt frustrerende. Så jeg ville også gerne involvere ham, for at se om det kunne åbne horisonten lidt og lysten til at prøve noget. Jeg kan se at det har virket, når vi har været i køkkenet sammen. Så nu tog vi den lige et skridt videre. Jeg havde forventet at vi skulle lave noget lidt mere børne-agtigt, men der voksede han lidt med opgaven (og udsigten til at få dessert).
Vi startede med at lægge en plan over to gange hyldeblomstdrikke i baren hos Omegn. Sådan to mandfolk! Så tog vi lige en runde og sonderede terrænet. Der er jo lidt flere spændende ting at se på i Torvehallerne kontra et supermarked i Taarnby.
Og så startede indkøbene. Vi arbejde ud fra de her muslinger, som jo var kompromisset for den fraværende havtaske. Så dikterede han pasta og i stedet for blot at købe færdig pasta, ville vi lave den selv. Det var vist mest min idé. Men jeg havde både set mel fra Kornbymølle, som er mit favoritmel, hos Omegn sammen med æg fra Søtofte. Der skal lige fikses lidt med regnskabet for at få melet til at passe ind, så der er der regnet ud fra den mængde vi brugte.
Videre til grønthandlerne, hvor vi købte skalotteløg, bønner (som han normalt ikke kan tåle), tomater, persille og et hvidløg. Kassemesteren kunne godt se at vi var vel under budgettet, så jeg foreslog vi skulle lave noget frugtsalat. Alfred fandt både blommer og ferskner. Jeg supplerede op med nogle æbler for at være økonomisk. Og kronen på værket blev årets bedste jordbær fra Rokkedyssegård.
Jeg vidste at der ville blive et par æg tilovers fra pastaen, så jeg lavede en art råcreme. Her lavede jeg den lidt friskere, så i stedet for fløde brugte vi lidt creme fraiche 50% fra Ma Poule. Det er om noget måske den bedste creme fraiche du kan opdrive i hele København. Ikke som det der fitnesspjat med 38%.
Så overordnet endte indkøbene med at blive:
- 1kg økologiske blåmuslinger fra HAV – 65kr.
- 6 æg og 400g mel fra OMEGN 50,50kr
- Grøntsager (Æble, blommer, fersken, persille, tomat, bønner, hvidløg, citron) Torvehallernes Grønt – 85kr.
- 1 bakke jordbær – Rokkedyssegård – 35kr.
- 150g creme fraiche – Ma Poulle – 20kr.
For hurtigt at runde desserten af, så er det ret enkelt. Jeg skar frugten ud i mundrette stykker. 4 blommer, to ferskner, 1 æble og 1 bakke jordbær. Jeg pressede en smule citronsaft over for at give lidt syre. Det kunne også have været sukker, men nu var den frugt vi kom hjem med ret moden.
Jeg piskede to æggeblommer med 1 spsk sukker og en tsk vaniljesukker til det var helt lyst og luftigt. Så foldede jeg 1,5dl creme fraiche i. Det kunne også have været flødeskum eller mascarpone. Pas på med ikke at piske det, for så falder det sammen. bare fold. Kom over frugten ved bordet. Du kan supplere op med lidt chokolade, men til sådan en hverdagsaften, var frugten fin i sig selv.
Selve muslingeretten med pasta ligger jo meget op af den klassiske vongole. Jeg måtte lige hive og bukke lidt i den for at få plads til bønnerne, som Alfred partout ville have. Den er jo normalt lavet med hjertemuslinger, men jeg kan bare ret godt lide danske blåmuslinger, som også er ret fornuftige i prisen. Jeg havde en lille rest hvidvin til at stå, som jeg dampede muslingerne i. Det kunne også både have været fond eller bare lidt en smule vand. Der skal bare være lidt i bunden, som skaber noget damp. De afgiver også selv en del væske, så man skal bare bruge noget til at starte processen op.
Man kunne også sagtens have tilføjet en smule chili, men for at holde den børnevenlig, sprang vi dette over.
Når man skal portionere frisk pasta, så regn cirka med 100g mel og 1 æg pr mand. Du skal lave dejen i forholdsvis god tid, så den har tid til at hvile på køl i en time. Det gør den nemmere at arbejde med. Skulle du have dej til overs, kan du bare filme det og lægge på køl igen. Så holder det sig fint nogle dage på køl.
Et lille tip til frisk pasta er også, at den helst skal tørres en smule inden den koges. Hvis man koger den frisk fra pastamaskinen, så bliver det lidt for smattet. De skal tørre før de rigtigt kan koges aldente. Brun en tøjbøjle eller lignende til at hænge det over. Og så lige det allersidste, som jeg kan berette om på grund af egne erfaringer. Sørg for at vende pastaen godt i mel efter det er rullet ud.
hjemmelavet pasta med blåmuslinger
Ingredienser
- 4 stk æg
- 400 g mel (her Kornbymølle Hvedemel nr 1) plus lidt ekstra til udrulning
Muslingerne
- 1 kg blåmuslinger
- 2 stk skalotteløg
- 1 bundt persille (lille)
- 2 fed hvidløg
- 10-12 stk snitbønner
- 150 g cherrytomater
- 1,5 dl hvidvin
Sådan gør du
- Arbejd mel og æg sammen til en ensartet dej i en foodprocessor. Kør til der ikke er flere klumper tilbage og den er let elastisk. Det tager et par minutter.
- Film dejen og læg den på køl i minimum en time.
- Tag dejen fra køl og del den i 2 lige store kugler.
- Rul dejen tyndt på en pastamaskine og skær den efterfølgende ud i tynde strimler.
- Lad dejen tørre en time (minimum) og kog den så i saltet vand cirka 2-3 minutter.
Muslinger
- Skyl muslingerne i koldt vand. Kasser alle åbne og beskadigede muslinger. Sæt til side.
- Svits i olie finthakket skalotteløg, hvidløg og finthakkede persillestilke (ca 2-3 spiseskefulde) gem bladene til senere. Løgene skal blot blive gennemsigtige.
- Kom halverede tomater og snitbønner skåret i strimler på. Steg 2-3 minutter før vinen kommes på. Læg låg på og bring i kog.
- Tilsæt nu muslingerne og læg låget tilbage. Kør rundt i muslingerne med en grydeske, så alle får mulighed for at åbne sig.
- Smag suppen/væsken til med salt og peber. Eventuelt lidt citronsaft.
- Kom pastaen og finthakket persille ved. Ved det godt rundt og varm igennem.
- Server med det samme.