For et par weekender siden havde jeg en værre kriblen i fingrene. Jeg havde sådan lyst til at lave mad. Jeg havde også lyst til at det skulle være en smule ekstravagant og vups, så var der også en hummer inde i billedet. Der blev to retter ud af dette. Den første er denne hummer og tomatconsommé, hvor jeg brugte skaller og kløerne til.
Jeg havde egentlig været lidt på rov i torvehallerne og købt det der lige tiltalte mig uden at have det helt store mål for øje. Hummer og tomat er et godt match. Blomkål og hummer er et godt match. Så det blev en kombination af disse to ting. Forberedelsen tager lidt tid, men du kan lave alle tingene i god tid, så de eventuelt er klar, hvis man skulle få gæster. Den måske overordnede inspiration, da jeg endeligt skulle til at lave noget i køkkenet, var et enkelt lille glas, som vi fik på Henne Kirkeby Kro. Det var den tomat “essens”, som vi fik serveret sammen med vores snacks. En helt vild ting. Og nej, nu tænker du nok tomatjuice, som i et eller andet tyktflydende, som man bruger til bloody marys, men dette er den næsten helt klare saft, som man kan få ud af rå tomater. Hvis man har en juicer, så er det vist lidt nemmere, men det gik altså fint her alligevel. Duften var helt vil kraftig og sommeragtig – Så man kan nok kalde det her mere en sommerret, men det gik meget fint med disse vintertomater, som vi havde fra vores måltidskasse fra Aarstiderne. Men mere om det senere.
Hvad skal du bruge?
Hummer og tomatconsommé
- Skallerne fra 1 hummer – Gerne flere hvis du har.
- Suppeurter (1 porre, 1 løg og et par gulerødder)
- Urter (jeg havde lidt kørvel, rosmarin, løvstikke , estragon og et par laurbærblade)
- en smule cognac til flambering
- En flaske hvidvin – vælg ikke den sødeste du har i skabet.
- 2-3 store tomater
Herudover
- Kødet fra hummerkløerne (halen kan jo også sagtens bruges)
- Crudité af blomkål og gulerod – Ja, det er bare fancy for “mega tynde skiver”.
- En smule bronzefennikel og estragon til pynt
Første element: Hummeren.
Det mest humane skulle være at køre en kniv igennem hovedet på den. Ja, det kan være lidt grænseoverskridende for nogle at slå et dyr ihjel, men helt ærligt, kan man spise det, burde man også kunne slå det ihjel.
Sæt en stor gryde over og koge med godt med vand, saltet med lidt under en teskefuld pr. liter vand. Herudover også et par laurbærblade og peberkorn. Kog hummeren i cirka 5 minutter.
Pil hummeren. Som en lille public service, så kan jeg meddele at sådan en størrelse kan svine en lille smule, hvis man ikke passer på. Jeg brugte en kødhammer til at befri kødet i kløerne. Det kan man jo så genoverveje. Sæt kødet på køl, nu skal du bare bruge skallerne. Skulle du havde skaller fra andre skaldyr, kan der sagtens suppleres op med disse. Bræk gerne ben og lignende i mindre stykker.
MAD MED ILD. Rist dine skaller af i olie. Når gryden er rigtig varm kommer du cognac på og sætter ild til dem. Sørg for at din emhætte er slukket, da det kan blive et værre rod ellers. Hav et grydelåg klar, hvis det skulle gå over gevind.
Suppler op med din gulerod, porre og løg. Kom krydderurterne og vinen på.
Kog det i cirka 15 minutter. Tag den så af varmen og lad den trække i cirka samme tid. Giv den så endnu et opkog i et kvarter igen og lad den stå og køle. Sigt urterne fra og reducer den eventuelt yderligere ned. Du skal ende op med cirka 3 dl suppe.
Mens du bakser rundt med din hummer, kan du gøre din tomat del klar.
Skær dine tomater i grove stykker. Kom dem i en blender eller brug en stavblender. De skal have cirka så meget at de ligner en jordbærsmoothie og massen skal være helt glat.
Kom tomatmassen i en sigte med et klæde. Du vil gerne have en helt klar væske, så det kan tage lidt tid.
Når du kommer så langt at du gerne snart vil spise, skal du selvfølgeligt skære din blomkål og gulerod ud i millimetertynde skiver. læg dem gerne i iskoldt vand, så de bliver dejligt sprøde. Pluk og skyl krydderurterne, så du er klar.
Kom tomatjuicen ned til din hummersuppe-ting. Varm den forsigt op. Hvis tomaten får for meget varme, kan den miste for meget af den kraftige duft, som er en af omdrejningspunkterne i hele denne ret. Hold den gerne lige under kogepunktet. Varm også kløerne heri. De skal blot have 2-3 minutter hernede. Du vil altid hellere have hummer lidt undertilberedt end det omvendte. Hu
Og nu er det jo bare at anrette lidt tilfældigt. Sådan en ret fortjener at blive serveret i kongeligt porcelæn. Men mindre kan selvfølgeligt gøre det. Har du gæster, så imponer ved at komme din consommé i en kande og skænk ved bordet. Ja ja, det gør jeg også herhjemme. Der er ikke nogen grund til at gå ned på opvask, bare fordi man kun er to.
Velbekomme.