Ile Flottante – Pocheret Marengs og Creme Anglaise

For et par uger siden fik jeg chancen for at prøve lykken i Masterchef studiet. Det var blot en venlig dyst i mellem madbloggere, som var blevet sat af Samsung. Vi skulle bedømmes af nogle af gutterne fra det danske kokkelandshold. Det var bare for sjovt. Sagde de. Det skulle hverken på TV eller noget som helst. Men lige meget hvor meget man prøvede at “play it cool”, så kan jeg love dig for at det giver noget af en rumlen i maven, når de dygtige kokke skal smage DIN mad. Jeg havde teamet op med Marie fra Love and Lemongrass – Hvor meget vi end gerne ville vinde, så blev vi slået af Mette (og Astrid) – Det var faktisk ok. Men Anne au Chocolat lavede en ret inspireret af Ile Flottante. Det måtte jeg også prøve i køkkenet sidste weekend.

Min lå dog mere op af den klassiske version. Dog valgte jeg at give min et lille twist, som ledte tankerne lidt op af Annes version. Jeg tilføjede nemlig en lille broken gel af primært blodappelsin, smagte til med lidt stjerneanis og en lidt lakridspulver. Da jeg synes smagene passede godt sammen.

Helt ærligt, hvor fancy det end måtte lyde, så er det faktisk en ret nem dessert. Ingredienserne er sådan lige til at skaffe. Det sværeste er nok at få fingrene i agar agar, som jeg faktisk tror kan købes i mange specialbutikker og helsekostforretninger. Jeg har haft lidt udfordringer med at sætte citrussaft ordentligt med husblas. Jeg ved ikke om det er syren som gør det. Nu havde jeg agar, så det brugte jeg for at være sikker.

Ile Flottante er som du nok kunne gætte fransk og betyder flydende øer. Det der flyder er pocheret marengs. Åh en gudespise. De flyder i en creme anglaise – what’s not to like?

Hvad skal du så bruge (til 2-3 personer)

Pocheret Marengs

  • 3 æggehvider (jeg brugte altså friske æg)
  • 100g sukker
  • 1 knivspids salt
  • 1 teskefuld eddike (jeg brugte sherryeddike)

Creme anglaise

  • 2dl mælk
  • 2 dl piskefløde
  • 3 æggeblommer
  • 50g sukker
  • 1 vaniljestang

Broken gel på blodappelsin

  • saften af 4 (små blodappelsiner)
  • Saften af 1 citron
  • cirka 2 spiseskefulde sukker (smag til efter dine smagsløg)
  • 3,5 g agar (cirka – jeg stoler nemlig ikke helt på min vægt – bare brug rigeligt)
  • 3 stjerneanis
  • (lakridspulver – igen, smagsløgsbestemt)

Nougatine med mandler

  • 1,5 spiseskefuld sukker
  • 1 håndfuld mandler

Ja, jeg ved godt det lyder af mange ting. Hvis du bare har en vaniljestand, 3 æg, mælk, fløde og godt med sukker, så kommer du langt 😛

Minimum et par timer før servering presser du dine citrusfrugter. Sørg for at sigte ekstra frugtkød fra. Kom stjerneanis ved, og smag til med sukker. Giv den et stille opkog. Fjern stjerneanisen igen og under vild omrøring kommer du din agar var. Kom den i en skål, læg film over og sæt på køl. Lige før servering pisker du den til ukendelighed og kommer på en sprøjtepose.

Ile Flottante - Pocheret Marengs og Creme Anglaise

Din nougatine kan du også lave i god tid. Smelt sukkeret ved lav varme på en pande. Lad den tage lidt farve og kom mandlerne på. Kør dem lidt på panden i et minuts tid. Kom dem over på et stykke bagepapir. Når den er kølet skærer du den i stykker.

Ile Flottante - Pocheret Marengs og Creme Anglaise

Nu er det creme anglaise tid.

Flæk din vaniljestang, skrab kernerne ud. Kom dette i en gryde sammen med mælk og fløde. Giv dette et opkog. Lad dette efterfølgende trække i i et kvarters tid. Fisk stangen op.

Pisk æggeblommerne sammen med sukkeret til det er lyst og luftigt. Kom den svalede mælk heri lidt af gangen – under stadig kraftig omrøring. Når det hele er blandet kommer du det tilbage i gryden. Ved lav varme  varmer du massen op. PISK PISK PISK. Den må ikke koge. Faktisk skal du helst have den til at ende på cirka 85 grader. Bliver den varmere kan dine æggeblommer godt koagulere. Min fik lige i overkanten, men det gik. Kom over på noget koldt, så den ikke får mere varme fra gryden. Serverer du først senere, på køl med den. Læg eventuelt lidt folk over den, så den ikke trækker skind.

Ile Flottante - Pocheret Marengs og Creme Anglaise

Nu til partytricket, som er meget nemmere end man lige forventer. Pocheret marengs. Denne skal laves lige op til servering.

Pisk æggehviderne luftige og småstive sammen med saltet. Kom sukkeret ved og pisk pisk pisk. Du skal ende ud med en sej masse. Kom lidt eddike ved. Pisk mere.

Fyld en sauterpande halvt op med vand. Bring det op og koge. Sluk. Vandet skal være lige under kogepunktet. Forsøg at sætte små øer i det ikke-kogende vand. Jeg brugte to skeer.  Vend dem lidt rundt. Giv dem et par minutter i vand. Tag dem op med en hulske. Læg dem på et klæde mens du anretter.

Sæt små toppe af din gel. Anret med din marengs. Kom en smule lakrids pulver over. Jeg, for hyggens og farvespillets skyld, kom også et par surkløver på. Det behøver du ikke. Kom lidt af den hakkede nougatine på. Din creme anglaise hælder du på ved bordet – I vanlig overskudsagtig stil. Velbekomme.

PS. Det er altså ret nemt.

PPS, du kan også servere fx i glas.

PPPS. Det smager altså virkeligt godt.

PPPPS – DET ER ALTSÅ RIGTIGT.

Ile Flottante - Pocheret Marengs og Creme AnglaiseIle Flottante - Pocheret Marengs og Creme Anglaise

 

Join the Conversation

  1. Kære Thomas,

    TAK FOR KAMPEN!

    Astrid og jeg var overraskede over, at det kunne lade sig gøre at slå et så kompetent hold, som du og Marie var 🙂

    Og skægt nok har jeg også tænkt på dén dessert flere gange. Din fortolkning ser rigtig dejlig ud, nu venter jeg bare på, at det bliver weekend igen, så skal jeg vist have gang i sukker, æggehvider og vanille 🙂

    God søndag!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close