Jambalaya – Som Nelsons mor laver den.

Jeg var i et andet årti i USA for første gang. Det lyder som om at det er meget længe siden, men det er jo kun 1,5 år siden. Målet var at lære mere om Tabasco, som jeg udvikler opskrifter for. Det handlede om alt fra kulturen til hvordan man rent praktisk brugte de gyldne dråber i madlavningen. Det var en ret stor oplevelse “over there”. Alt var bare lidt større og vildere. Vi var en del ude at spise og der i Louisiana, nede i syden, var der virkeligt gæstfrihed for alle pengene. Jeg håber jeg får lov til at opleve det igen en dag.

Så det var faktisk lidt af samme grund, at den her opskrift kommer på. Den der corona-lockdown har virkeligt affødt en udlængsel. Ikke så meget at jeg hverken skal til Dubai eller Alperne for at stå på ski, men lige præcist nok til at længes ud. Der blev efterspurgt en opskrift på Gumbo på facebook. Og så kom jeg til at tænke på, at jeg lige havde en Jambalaya opskrift liggende. Det er ikke det samme, det ved jeg godt. Men det er altså i hvert fald fra samme område. Jeg har oprindeligt lavet opskriften til Tabasco. Men nu har det hele ligget lidt stille, da den faktisk var tiltænkt restaurantsbranchen. Så jeg ville lige dele den med jer også. Og fordi den har det ophav, så har jeg faktisk valgt lige at tagge den med reklame.

I opskriften står der en masse krydderier – Som ikke er så stor en mundfuld, som det kan ligne. Men det er faktisk mit take på en efterligning af “Chef Tony Creole Seasoning”. Det her. Som rent faktisk også er til at opstøve i Danmark. Det er var det, som det blev lavet med på turen og nok det de fleste amerikanske mødre vil bruge – hvis ikke en af konkurrenterne. Men jeg syntes det gav bedre mening at lave det fra bunden. Vi var på en lille kokkeskole sceance, hvor Nelson, som er huskok hos Tabasco viste os en masse lokale opskrifter. Så den her opskrift er også frit efter hans udgave. Som var ret meget efter hans mors udgave. For hvorfor lave noget om som virker.

I den her ret er der virkeligt noget fra hele bondegården (og havebasinet). For der er både kylling, pølser og rejer. Louisiana ligger lige ud til vandet, så både fisk og skaldyr udgør ret meget af deres mad. Og gerne sammen med kylling som her. Når man skal lave creol og cajun mad, så er omdrejningspunktet også treenigheden i starten. Løg, bladselleri og grøn peber.

Jambalaya er en god ret at lave til mange. Man kan også med fordel også stege alle ingredienser af, til sætte fond og ris og så afsluttet i ovnen. Der skal den stege cirka 25-30 minutter ved 200 grader.

Thomas
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter

Ingredienser
  

  • 300 g kyllingekød i grove tern fx udbenede overlår
  • 150 g store ferske rejer
  • 2 tsk røget paprika
  • 1 tsk paprika
  • 2 tsk tørret oregano
  • 1 tsk hvidløgpulver
  • 2 tsk løgpulver
  • 1 spsk tabasco
  • 1 spsk tabasco green pepper sauce
  • 2 spsk olie
  • 1 spsk sukker
  • 1 løg
  • 3 stængler bladselleri
  • 1 grønne peberfrugter
  • 200 g pølser i skiver fx chorizo og eller kålpølser
  • 4 laurbærblade
  • 250 g hakkede tomater
  • 300 g ris
  • 1,5 tsk salt
  • 6 dl hønsebouillon

Sådan gør du
 

  • Klargør kylling og rejer i hver deres skål.
  • Rør paprika, røget paprika, oregano, hvidløgs og løgpulver sammen. Kom 1 spsk af krydderblandingen over hver skål og lad det marinere i 2 timer (minimum). Gem det resterende krydderi til efterkrydring.
  • Kom olie og sukker på panden og lad det varme til sukkeret er karamelliseret. Det skal være ret mørkt.
  • Kom tern af løg, peberfrugt og bladselleri på. Svits til løgene er klare.
  • Kom kylling og pølser på og steg let et par minutter før der også kommes laurbær, tomater, ris, salt og bouillon på. Smag til med ekstra red sauce og krydderiblanding. Lad det simre forsigtigt under låg i 25 minutter. De sidste 5 kommes rejerne ved.
  • Lad den trække 5 minutter før den serveres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close