Om det er juledeller eller bare nogle deller, som der er kræset ualmindeligt meget for, må være helt op til dig. De kan sagtens spises på en højhellig mandag. Hvis det afskrækker dig, at der er cognac i, kan du eventuelt vælge at koge alkoholen væk fra cognacen. For mig gør den ikke noget. Alternativt drop den. I bund og grund vil jeg bare gerne ud med det budskab, at man altså sagtens kan gøre frikadeller rigtigt lækre og man sagtens kan lege med dem.
Jeg valgte at give mine frikadeller et ordentligt skud krydderi. Nu er det jo trods alt snart ved at være jul. Så skal der ikke mangle noget. Vel sagtens også derfor de fik både fløde og bacon. Ja ja, det kan også spares væk. Men lad være med det. Det er jo så godt.
Det er jo nærmest lidt blasfemisk at lave andre deller end dem fra min mors opskrift, men man må altså godt lege lidt med maden. Her stammer opskriften fra nogle vi har lavet på mit arbejdet til vores julefrokost menu. Vi er kommet frem til denne smagskombination – Dog har jeg ændret lidt i det, for at det passer bedre til bloggen. Tænker at du ikke lige har behov for at røre fars af 15kg kød af gangen. (Og skulle du gøre det, kan jeg sige at du får cirka 650-700 frokostdeller af sådan en portion.)
Ingredienser:
- 450g hakket kalv og flæsk
- 100g bacon
- 2 æg
- 1,5 dl fløde
- 1dl cognac
- 150g løg
- 150g mel
- 0,5 tsk allehånde
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 tsk nelliker
- Salt og peber
Hak baconet meget fint og rør i det hakkede kød. Tilsæt også krydderier, salt og peber. Blend løg, fløde og cognac til en ensartet konsistens. Ja, det er lidt en morgensmoothie fra helved, men den skal i farsen, bare roligt. Bland i farsen sammen med æg og mel. Steg en prøvedelle for at se om krydringen er rigtig. Hvis den er det, lad farsen trække en halv times tid på køl før du former og steger de resterende deller. Frikadeller skal have to stegeflader, hvis du spørger mig. Steg dellerne til de er gennemstegte og føles faste når du trykker på dem. Og behøver jeg at sige det – De skal selvfølgeligt steges i smør.
Server med surt – Her var det hjemmesyltet rødkål og agurksalat.
Dejligt. Jeg vil dog også lige slå et slag for, at man enten går ned til sin slagter og køber helt friskhakket kød eller endnu bedre hakker det selv. Det gør en hulens til forskel at bruge en frisk fars.
Kan man stege dem dagen før??
Det kan du sagtens.
Thomas
Hej Thomas
Vil man kunne udskifte melet med havregryn i stedet for?
Venlig hilsen
Sabrina
Det kan du sagtens. Nogle gange bruger jeg også rasp.
Min mor har bare altid brugt mel, så det gør jeg oftest også.
Thomas