Idag blev jeg færdig med julen. Det lyder jo helt underligt, når vi lige er der midt i september. Men i min branche skal folk jo ofte bruge deres julemateriale i god tid, så nogle gange står man allerede i juni og bakser med juletræer og andestegning. Det kan virkeligt være udfordrende. Og nogle gange kan det også trække ud, så din jul egentlig går fra juli til slut december. Så er man altså lidt mat i betrækket hvad angår jul, når man egentlig når dertil sådan rigtigt. Men nu skal jeg så også være ærlig og indrømme, at jeg har virkelig ikke noget at brokke mig over. At jeg laver jul nu, betyder at jeg har arbejde. Og det er i og for sig ret dejligt som selvstændig.
Lige i øjeblikket er mit liv ikke så glamourøst. Det handler ret meget om arbejde og familie. Jeg kan heldigvis godt lide begge dele ret meget, så det er helt ok. Bloggen er jo på nogle måder jo også bare hobbyen, hvor jeg får lidt outlet i forhold til at lave noget mad. Så man må nøjes med lidt mindre aktivitet herinde. Vi spiser forresten heller ikke særligt delevenligt. Kunne forestille sig at de fleste nok kan regne ud hvordan man smører ostemadder og koget bollo. Idag stegte jeg, hvad jeg vil tro er, den sidste and inden december. Og resterne af den skulle selvfølgelig ikke gå til spilde. Så det blev køddelen i den her salat. Reelt set vil Thomas altid blande hele salaten sammen, men Far-Thomas har også bare indset, at sådan en sammenblanding kan være helt uoverskueligt for en børnehavetræt Alfred, så vi sørger for at servere alle tingene apart. Det er som om at det kan vælte hele læsset, hvis det bliver blandet for meget sammen og man ikke kan lide en af tingene. Han elsker også sine grøntsager, men salat og kål står ikke højt på listen over favoritter.
Kål i alle udformninger er til gengæld noget af det bedste jeg ved. Jeg ved godt det lyder lidt østerbro agtigt, men jeg orker næsten ikke at spise andet. Det hænger nok sammen med mætheden, som hænger sammen med det. Det er jo næsten spild af energi at spise en salat med iceberg. Så nu er vi inde i den gode periode med simreretter og tungere kost, så der er jeg også i mit es igen.
Brug den her opskrift i højere grad som inspiration til at få brugt rester end at følge den slavisk. Alle tingene passer godt sammen, men mangler du lige en af dem, så kører du bare med det. Det er jo primært et spørgsmål om at det var det, som jeg havde på lager. Du kan også sagtens undlade kødet og lade det være tilbehør til noget andet eller være en god og fyldig salat i madpakken.
Kålsalat med perlespelt og and
Ingredienser
- 200 g Perlebyg - gerne forkogt for nemhedens skyld
- 0,25 stk rødkål (et meget lille et)
- 4 stilke grønkål
- 2 spsk æblecidereddike
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk grov sennep
- 2 stk andebrystfiletter
- 2 stk æbler
- 100 g tørrede tranebær
- 75 g ristede hasselnødder
- 1 stk granatæble
Sådan gør du
- Kog perlebyggen med godt med salt.
- Rør en vinaigrette agtig ting af eddike, olie og sennep. Smag til med salt og peber. Vend finthakket rødkål, nippet grønkål og letkølede perlebyg heri. Lad det gerne stå og marinere lidt.
- Hvis anden er genbrugsand fra tidligere - Eller andet koldt kød - så skæres det ud i mere mundrette stykker. Er anden rå, så vil jeg ridse skindet og gnide det med salt og peber. LÆgge det på en kold pande og stege det 6-8 minutter ved mellemhøj varme og så lige vende det et par minutter på kødsiden. Lad det trække 10 minutter før det skæres i tynde skiver. Læg anden på.
- Top med nødder, frugt og sager. Det er faktisk helt op til dig at gøre den festlig herfra. De fleste nødder og tørrede frugter vil gøre sig godt her.