Katsu Curry.

Jeg tror der er rigtigt mange som ser japansk mad som bare en ting. SUSHI. Men der er nu så mange andre ting derude, som er lige så interessante. For mit vedkommende må jeg indrømme, at jeg faktisk synes det meste er mere interessant end dansk sushi. Der er jo ikke meget tradition over det, når en 15årig med nakketræk står og smadrer ris ind i chilimayonnaise, farmet laks og hvad man nu ellers kan finde på. Se, så kom vi også af med det. I kan høre at jeg nok har gået og gemt lidt på den. Derudover er folk også vilde med ramen. Der har jeg til gengæld ikke meget at sætte en finger på, hvis folk bare laver det ordentligt. Det er ikke blevet helt så mainstream, at det er blevet “ødelagt” af fordanskninger og tilpasninger til laveste fællesnævner… endnu.

Det man måske ikke hører så meget om, er at de japanere er helt tossede med at spise gris og det faktisk er meget andet end man lige først forventer. Min kammerat, Hr Kondo, har skrevet en fantastisk god bog om det japanske køkken, som er prydet med smukke billeder af Martin Kaufmann. Det er den her vi taler om. Jeg er vild med den. Og jeg synes du skal gå om bord i den, hvis du vil dykke ned i det japanske. Mig skal du ikke lytte til. Jeg finder bare ting, panerer og laver karrysovs til.

Og så alligevel, for det vel lidt japansk det her. I hvert fald er inspirationen hentet derfra. Og reelt set er det vist en tonkatsu curry. Muligvis har du set ordet KATSU i forskellige japanske sammenhænge og det betyder vist – her er mine japanske sprogkundskaber altså minimale, jeg stolede på noget, jeg fandt på internettet – Tyndt, banket kotelet. Det stammer fra ordet katsuretsu. TON betyder så gris, så når det er et tyndt banket stykke gris, bliver det tonkatsu. At den er paneret og stegt hedder “Furai”. Så når du bestiller de der dybtstegte rejer hedder det ebi (for reje) furai (for stegt). Nu kan du imponere din lokale japaner. Hvad dælen det her så hedder ved jeg ikke, da den er både paneret, stegt og tynd. Men det er sådan jeg har fået den, når jeg har bestilt den forskellige steder. Der har det også været i form af kylling eller andet kød.

Så der er faktisk ret frie tøjler til at slå dig løs her. Bank et kyllingebryst fladt og paner det, steg. Chicken katsu curry. Og finder du kalv.. Ok, jeg finder selv ud herfra.

Nu har vi ligesom dækket kødet.

Til fik vi ris, dampet broccoli og edamame bønner, da det er sønnikes favoritter. Og så den her ret fantastiske karrysauce. Det er måske ikke den store videnskab, men den virker bare. Jeg laver den gang på gang og jeg synes den har det hele. Både lidt sødme og lidt bund. Det er også den jeg bruger til boller i karry og hvad jeg ellers bruger karrysovs til. Det eneste som er ret vigtigt er, at du bruger en ordentlig karry. Eller i hvert fald supplerer op i smagen. Man kan virkeligt købe karry for billigt. Jeg har ledt længe efter den der passer til min smag. Jeg synes alt for mange af de billige, som man kan købe i supermarkederne, smager af alt for lidt og forkert. De er på ingen  måde balancerede. Jeg bruger Kandyan Karry fra Mill and Mortar. Og inden folk får ondt et hvis sted, vil jeg gerne påpege, at jeg også selv køber den. Men den har lige den smag, som passer i min palette til karrysaucer. Jeg tilføjer altid lidt ekstra gurkemeje, for at få den gul gul.

En anden ret fed ting er, at du faktisk kan have det hele klar på en halv time, hvis du er lidt rap på fingrene. Det lykkedes for mig og jeg nåede sågar også at tage billederne til bloggen samtidig. Det er perfekt hverdagsmad. Det skal siges at det så også skal times ret godt, hvis man skal nå det på en halv time. Det er også en halv time, ikke en Jamie Oliver halv time, hvor alle grøntsager er rengjorte, kyllingen parteret og vandet kogende. Nej, det er en halv time fra du går ind i køkkenet. Fremgangsmåden er: Sæt risene over og koge. Start op på karrysaucen. Panér grisen. Varm olien op. Sæt vand over og koge til at dampe grønt i. I med broccoli. Steg gris. I med edamamebønner. Server. Jeg brugte en fritøse til at lave kødet i, men du kan også sagtens bare stege dem i en pande med godt med en centimeter olie i.

Jeg har lavet opskriften, så den passer til 4 personer. Du vælger selv hvor meget ris og grønt du tilbereder. Du ved vel sikkert bedre, hvor meget I spiser af det.

Katsu Curry.

Thomas
5 fra 1 stemme
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

Karrysauce

  • 2 skalotteløg
  • 1 æble
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk finthakket ingefær
  • 4 spsk olie
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 1,5 spsk mel
  • 5 dl let hønsefond
  • 2 dl kokosmælk
  • Salt peber, sukker og evt en smule æbleeddike

Tonkatsu

  • 4 x150g svineschnitzler
  • 3 spsk hvedemel
  • 1 tsk karry
  • salt og peber
  • 1 æg
  • 2 spsk mælk
  • 2-2,5 dl pankorasp
  • olie til stegning

Herudover

  • Kogte ris
  • bælgede dampede edamamebønner (350g)
  • 1 stort broccoli

Sådan gør du
 

Karrysauce

  • Skær ingefær, skalotteløg og æble i små tern.
  • Sauter løg, ingefær, hvidløg og æble i olien til løgene er klare. Kom karry og gurkemeje på og rist til du begynder at kunne dufte det.
  • Tilsæt melet og lad det stege en smule med før du tilsætter fond og kokosmælk. Lad saucen småboble 15 minutter.
  • Giv saucen en tur med en stavblender og smag til med salt, peber, sukker og eddike.

Tonkatsu

  • Bank svineschnitzlen med en kødhammer, så den er lige tyk over hele overfladen. Cirka 1cm.
  • Krydr melet med karry, salt og peber. Vend schnitzlerne heri.
  • Pisk mælken sammen med ægget. Vend schnitzlerne heri.
  • Vend i panko.
  • Varm olien til 170 grader og steg schnitzlerne cirka 5 minutter til de har taget farve og føles faste. Steger du på en pande, skal de have cirka 3-4 minutter på hver side. Igen, de skal føles faste.
  • Skær schnitzlerne ud i strimler. Du skal jo tænke på at de normalt spises med pinde.
  • Server med ris, karrysauce og dampet grønt.

 

Join the Conversation

  1. Martin S says:

    5 stars
    Ekstremt god kylling katsu curry !

    Jeg plejer normalt ikke kommentere på opskrifter, men nu har jeg lavet denne så mange gange at jeg bliver nødt til at skrive et eller andet.
    Curryen er præcis som den skal være med masser af smag uden af blive for spicy. Jeg anvender også Kandyan Curry som det bliver tipset om og det giver en fantastisk smag.

    Tak for din lækre blog!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close