Nu er vi snart ved at være ved et af mine absolut favorittidspunkter på året. Nemlig aspargessæsonen. De er kommet tidligt i år, på grund af den milde vinter og løber helt ind til sankt hans. Er det ikke dejligt. Det er lige tidligt nok med de danske hvide asparges, men da jeg så nogle tyske hvide, blev jeg en smule forelsket. Nu skulle det være.
Vi spiser ikke så meget kylling, da det godt kan være lidt dyrt i det at fylde sig med øko kylling. Men når jeg så finder dem på bud, så bliver der virkeligt handlet igennem. Faktisk fandt jeg to kyllinger på henholdsvist 1950 og 1850 gram til 50% i Irma for et par uger siden – De røg med hjem og blev parteret. Endnu en fordel ved at partere sine kyllinger er, at man så har et skrog tilbage, som der bliver den dejligste fond ud af. Så i denne opskrift kombinerede jeg de dejlige asparges med to styks kyllingebrystfileter, min egen fond og fik en dejlig mormorret på bare 20-25 minutter. Det er faktisk lige før at det er kartoflerne som tager længst tid. Egentlig havde jeg planlagt en Chicken Kiev med kyllingen, men i sidste øjeblik blev planerne lavet om – For min mormor har altså aldrig været i Ukraine. Jeg har masser af kylling i fryseren, så det skal nok snart komme. Har du ikke lige en kyllingefond på frys, så køb den allerbedste, som du kan få fingrene i – Eller kog en hurtig grøntsagsversion på nogle supperurter.
Faktisk, hvis jeg må blære mig en smule. Så har vi levet ganske godt siden vi flyttede i Ørestaden. Og vi har gjort det for relativt små penge. Jeg har nemlig det her madspildsprojekt, som jeg arbejder lidt på. Så jeg har også kun en gang købt kød, som ikke var sat ned på grund af dato. Det er det gode ved min lokale Irma, hvor de er ret hurtig til at mærke ned. Herudover har der været enormt meget fokus på at planlægge maden. Det bliver lavet omkring det vi har, og hvad der trænger til at blive brugt. Jeg undlader også at købe ting, hvor jeg ved at jeg får svært ved at tænke det ind i andre retter end en. Jeg er også lidt mere kreativ. Der er visse fordele ved at være på dagpenge.
Retten her er til to personer, hvilket måske også var en smule frås. Man kunne sagtens tilsætte flere grøntsager, spise flere kartofler til og så videre, men mit alternativ var at jeg enten skulle have noget kylling, som jeg ikke fik brugt, da det havde været frosset ned og været tøet op i to dage på køl. Det var nu, at det skulle bruges. Og så var det også både de sidste gulerødder og ærter, som blev brugt. Skal du forkæle din familie eller venner, så kog en hel høne/kylling i stedet – Den skal have en times tid sammen med suppeurter og så videre. Så får du også lidt dejligt mørkt kød ved. Det her er bare hverdagsversionen, hvor du ikke skal bruge mere end en halv time på aftensmaden.
- 2 stk kyllingebryst fileter
- 1 liter kyllingefond
- 5-6 asparges (afhængig af størrelsen)
- 2-3 gulerødder
- 1 dl ærter
- 20g smør
- 1,5 spiseskefuld mel
- Salt og peber
- 1 stor håndfuld dild
Bring din bouillon op og koge. Kom aspargesenderne i vandet sammen med dit kyllingebryst. Skru ned for varmen, så det ligger lige under kogepunktet og lad det stå og hygge sig her i cirka 10 minutter.
Klargør dine grøntsager. Knæk aspargesenderne af, der hvor de selv knækker. (De skulle gerne have været i gryden allerede). Skræl dine asparges indtil du er igennem de trævlede dele. Skær ud i snitter af cirka 2,5 centimeter. Skræl gulerødderne og skær dem i finere skiver.
Når kyllingen er færdig tages den op sammen med aspargesenderne. Bring bouillonen op og koge igen. Giv nu dine gulerødder 2-4 minutter heri, de skal stadig have knas. Herefter asparges i 1 minut. Ærterne skal bare have et hurtigt opkog. Man burde vel komme dem i isvand for at stoppe kogningen, men på den anden side, så går der virkeligt ikke lang tid herfra til de står på bordet.
Sigt nu bouillonen fra og smelt smøret i gryden/panden. Kom melet ved. Rør rør rør. Det må godt stege en lille smule, men ikke tage farve. Begynd nu stille og roligt med bouillonen. Et par deciliter af gangen til det har en tyk sovse agtig konsistens. Husk på, at grøntsagerne frigiver stadig en smule vand, når de kommer tilbage, så den må godt være lidt tykkere end du serverer en sauce. Smag til med salt og peber. Lad den koge igennem 3-4 minutter. Kom nu kylling og grøntsager tilbage og lad det varme igennem.
Lige før servering kommer du en ordentlig håndfuld hakket dild ved. OG SÅ ER DER FEST.