Malt chokolade lakridstærte – En værdig afslutning.

SPONSERET INDLÆG

Ok, der er altså ret så svært at finde en ordentlig titel til den her desserttærte, for den er også temmelig kompleks. Ikke så svær, der er bare lidt forskellige smage, som lige skal være på plads. Og jo, der er også en smule arbejde i den. Men det er det værd.

Her er tale om den sidste ret i den treretters, som jeg har sammensat til Jacobsen. Det er sjovt nok også desserten. Fjerner du isen, så er det i mit hoved også en mægtig god kage til kaffen. Men jeg synes lidt at der skal is til før lige præcist den her kvalificerer sig til dessert. Har du glemt de andre retter, som jeg har lavet til dem, så er forretten denne torsk og hovedretten en omgang kvalitets gris. Det svarer meget til det, som jeg gerne vil invitere gode venner på, hvis de kommer til aftensmad. Dog ville jeg i de fleste tilfælde nok også forsøge at klemme endnu en forret og så et lille stykke ost ind, hvis det skal være rigtigt fint. Det er sådan jeg gerne vil spise. Lidt små retter, hvor der er tænkt over tingene, i stedet for bare at losse en ordentlig gryde bolo på banen. (Selvom det nok er en af mine livretter – mere fancy er jeg altså ikke).

Målet var at desserten skulle matche en porter. Det var måske den øl, som jeg syntes var nemmest at matche en dessert op imod. Jeg tror der kunne være flere muligheder. Men den her var altså lige til højrebenet. Dog i stedet for at servere den i et normalt glas, blev den lige lidt mere elegant af at komme i et højstilket tequila glas fra Riedl. Jeg ved ikke om det gør den værre eller bedre, men jeg synes altså smagen blev en smule mere raffineret. Det er nok bare mig. I porteren finder du både smage af mørke bær, kaffe og malt. Men i hvert fald i mit hoved, synes jeg at lakrids og chokoladen var temmeligt fremtrædende. Så de fik ret meget lov til at spille første violin. Jeg valgte lidt at lade kaffen lidt på sidelinien, da den i de forkerte (mine) hænder sagtens kan rykke balancen i retten og gøre det mere forvirende end godt er. Så er der pludseligt rigtigt mange som vil have opmærksomhed.

Som meget andet jeg laver, så kan det meste jo gøres klar i forvejen. Du kan bage bundene, sætte moussen i, lave isen og tørre marengsen. Så skal du bare flække et par brombær og lave et par kugler is, når gæsterne sidder og tripper efter et lille sukkerrush. Reeeeeelt kan du vel også undlade at lave marengs. På den anden side er det jo bare overskuddet fra moussen, som bliver tørret. Så det er ikke fordi du bliver overbebyrdet af at smøre den på en plade og drysse med lakridspulver.

I forhold til at bruge lakridssirup i isen, så havde jeg en af ældre beskaffenhed, så brugte ret meget for at få bugt med den og den smagte heller ikke særligt meget igennem. Så smag dig frem. Du kan jo også sagtens bruge lakridspulver i stedet. Nu var det bare det jeg havde på lager. (og havde haft det længe). Når du vælger lakrids, så skal du umiddelbart vælge en, som ligger sig op af engelsk lakrids, ikke så meget piratos. Så du får den dybe smag, som matcher øllet.Malt chokolade lakridstærte - En værdig afslutning.Malt chokolade lakridstærte - En værdig afslutning.Malt chokolade lakridstærte - En værdig afslutning.Malt chokolade lakridstærte - En værdig afslutning.Malt chokolade lakridstærte - En værdig afslutning.

Malt chokolade lakridstærte - En værdig afslutning.

Thomas
Ret Dessert
Antal 5 -6 personer

Ingredienser
  

Tærtebund

  • 200 g hvedemel
  • 15 g kakao
  • 15 g brændt maltmel
  • 100 g smør ved stuetemperatur
  • 50 g honning
  • 1 æg

Chokolademousse og marengs

  • 3 æg
  • 200 g sukker
  • 50 g AMMA 100% Chokolade kan erstattes af anden mørk chokolade
  • 80 g 75% mørk chokolade købt i Spanien - Mellem bittert agtigt
  • 1,5 dl fløde
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk lakridspulver

Lakridsis

  • 10 æggeblommer
  • 150 g sukker
  • 5 dl piskefløde
  • 5 dl sødmælk
  • Lakridssirup eller pulver efter smag

Herudover

  • Brombær
  • Rød skovsyre

Sådan gør du
 

Lakridsis

  • I en gryde bringes mælk og fløde i kog.
  • Æggeblommer piskes luftige sammen med sukkeret. I en tynd stråle kommes mælkeblandingen ned til æggene mens der fortsat piskes. Returner til gryden. Lun forsigtigt op til den tykner. Den må endeligt ikke komme op og koge, for så skiller den.
  • Smag den tyknede creme til med lakridssirup/pulver og sæt herefter på køl.
  • Kør den kolde creme på en ismaskine. Sæt den herefter på frost, hvis den ikke skal spises med det samme.
  • Tag den op i god tid før den skal spises og sæt på køl.

Tærtebund(e)

  • Rør de tørre ingredienser sammen.
  • Arbejd smørret ind i melet. Herefter honningen. Til sidst samles dejen med ægget. Saml dejen, men ælt den ikke for meget. Film og lad den hvilke en halv time på køl.
  • Rul dejen tyndt ud og beklæd en stor eller flere små tærteforme med dejen. Bag den blindt ved 180 grader i 10 minutter (altså med bagepapir over med noget til at tynge den ned (kunne være tørre bønner eller kikærter), så den ikke hæver op. Fjern bagepapir og vægt og bag i endnu cirka 10 minutter. Lad den køle helt.

Chokolademousse

  • Pisk æggehvider luftige med en knivspids salt. Tilsæt herefter 150g sukker, lidt efter lidt, og pisk til du har en blank marengs.
  • Pisk fløden til skum
  • Pisk æggeblommer med det resterende sukker til sukkerkornene er rørt ud.
  • Smelt chokoladen over vandbad.
  • Vend chokoladen i æggeblommerne. Fold herefter fløden i og til sidst HALVDELEN af marengsen.
  • Kom chokolademoussen på en sprøjtepose med passende til og læg den på køl i minimum 1,5 time.
  • Smør den resterende marengs ud på en bageplade med bagepapir. Drys lidt lakridspulver over.
  • Tør marengsen i 1,5 time ved 100 grader. (Hvis du tørrer ved over 115 grader vil den blive lys brun, derfor de lave grader).

SAMLING

  • Sæt dutter af chokolademousse i bundene. Du bestemmer jo selv hvor beskidt det skal være.
  • Kom flækkede brombær herpå. Top med en flot kugle is. For et sidste raffinement kommes lidt marengs og skovsyre på.
  • Server lige med det samme.

Malt chokolade lakridstærte - En værdig afslutning.

Regi:

Blot for god ordens skyld skal det igen nævnes, at indlægget er udgivet i samarbejde med Jacobsen. Jeg har fået frie hænder til at forkæle jer med en kombination af øl og mad. Dette er resultatet af det. Velbekomme.

Join the Conversation

  1. Charlotte says:

    Ser lækkert ud. Hvor får man fat i det der brændt maltmel? Og hvor lang tid vil du skyde på det tager at lave?

    1. Du kan købe brændt maltmel de fleste steder, hvor man køber sådan nogle bageting. Her fx http://specialkoebmanden.dk/bageartikler-is-desserter-706/specialkoebmandens-maltmel-200-g-1698.html
      Jeg køber det altid i Inco, hvor det koster cirka det samme.

      Reelt set tager det ikke særligt lang tid at lave nogle af delene, men der er noget ventetid. Isen skal jo lige fryse og moussen sætte sig. Men det tager nok cirka en time i aktiv tid, hvis man er lidt ferm på fingrene.

      Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close