Jeg må helt ærlig indrømme, at jeg har mest at alt været typen, som syntes at de der cookies var slemt overvurderede. Og til trods for jeg har udviklet flere tusinde opskrifter, så havde jeg indtil for et par måneder siden aldrig bagt cookies. Jeg syntes lidt at det var spild af gode ingredienser.
Første gang hvor jeg egentlig fik øjnene op for cookies, var da Nadia kom forbi med hendes cookies. (Denne opskrift). Så fik jeg smag for dem. Jeg kan ikke rigtigt huske hvad anledningen så var til, at jeg selv ville prøve at bage dem. Men så måtte jeg tage ordene i mig selv igen. Det er både let og godt. Det er jo ret simpelt og som det meste andet som er det, så beror det altså også på at der skal bruges nogle ordentlige råvarer for at det kommer helt op og ringe. Jeg fulgte til en start hendes opskrift slavisk. Og så bliver man jo mere opfindsom, så jeg har været en del omkring og teste. Fx lavede jeg en julecookie til jul, hvor der var kanel og sager i. Så har jeg også testet med at lave om på mængderne af sukker, bruge rent hvidt sukker osv, men jeg tror, at jeg vil holde mig til den. Det skal selvfølgelig ikke holde dig fra at lave dem, hvis du ikke lige har muscovado sukker på lager. Brug brun farin eller bare helt almindeligt hvidt i stedet.
Og så lige for at vende den der snak med at kalde det mueslicookies. Jo, der er jo reelt set det i, som vil gøre sig godt i en muesli. Flager, nødder, tørrede frugter og lidt chokolade. Men lad dig ikke snyde, det er ikke et helt morgenmåltid i sig selv – selvom kalorierne måske er der. For udover muesli sagerne, så er det mest sukker, smør og mel. Jeg erstattede noget af melet med 5 gryns blanding, som reelt set bare er havre, rug, hvede, byg og spelt i flager. Du kan bruge grovvalsede havregryn i stedet. Det her var en rest fra et fotoshoot. Skulle du falde over dem, så er de også gode i bagværk, så det er slet ikke så dumt at have en pose stående. Det resterende fyld kan også varieres, hvis du ikke lige ligger inde med de nødder og frugter, som jeg havde. Bare sørg for mængderne passer nogenlunde på fyld kontra dej.
Du får her 20-22 cookies af denne portion. Vær lige lidt opmærksom når du bager dem, for de flader altså en del ud. Så hav lidt afstand på dem, hvis du ikke bare vil ende op med en stor.
Muesli cookies
Ingredienser
- 200 g smør
- 100 g sukker
- 150 g lys muscovado sukker
- 1 stk æg
- 250 g hvedemel
- 1 tsk natron
- 75 g 5-Gryn Evt bare havregryn
- 75 g mørk chokolade
- 50 g pistacienødder
- 75 g tørrede tranebær
- 75 g rosiner
Sådan gør du
- Smør, sukker og muscovadosukker piskes til det er helt hvidt og luftigt. Tilsæt ægget.
- Sigt hvedemel og natron i. Vend det i. Tilsæt fyldet. Vend til det lige nøjagtigt er arbejdet ind i massen.
- Sæt kugler på en bageplade på størrelse med golfbolde. Bag cirka 12-15 minutter ved 180 grader varmluft. De skal begynde at tage farve i kanten.
- Tag dem ud af ovnen. Vær opmærksom på at de først bliver sprøde når de køler.