Idag fik vi gæst til frokost. Faktisk hele to. Og når man har gæster, så skal man også have dessert. Det er sådan en tommelfingerregel, som man lige skal have sig. Og en dessert behøver altså ikke være det helt store festfyrværkeri af alle mulige mærkeligt ting. Det kan jo faktisk bare være lidt frugt og fløde. Det er jo næsten bare det, som det her er. Man kan også gøre den mere kompliceret, som jeg har gjort. Ikke fordi det var målet, men fordi det var noget jeg lige havde ved hånden.
I bund og grund er det jo bare nogle blommer, som jeg har kogt let til de er møre og så sødet dem med lidt sukker. Her kan man sagtens stoppe. Man kan også gøre dem ekstra lækre med et drys vaniljekorn eller måske en enkelt stjerneanis. Begge smage passer rigtigt godt til blommer. Jeg gav den et lille skud slåengin. Den sloegin jeg har, har et en ualmindelig dejlig duft og en smag henaf nærmest amarena kirsebær. Altså den let mandlede smag. På toppen af blommerne var der en smule flødeskum. Faktisk to slags, den ene helt plain og den anden med en spiseskefuld dulce de leche rørt i. Her taler vi om kondenseret mælk, som er kogt i dåsen til det er blevet karamel. Det tager et par timer, men kan heldigvis købes færdigt. Så her er vi heller ikke ude i de store anstrengelser. Så er det hele toppet med knust marengs. Hver gang jeg laver noget, hvor jeg bruger æggeblommer, bliver det også fulgt op af en gang marengs. Jeg pisker det bare (cirka 50g sukker pr æggeblomme), sætter dutter eller lignende. Bager/tørrer i ovnen i en time ved 100-120 grader og lader dem så bare stå til dagen efter. Så pakkes de lufttæt og kan så holde sig til næste gang dessert sulten melder sig. Hvis man vil gøre det lidt sjovere, så kan man tilsætte smage i marengsen eller drysse det på. Her er bare lidt blåbærstøv, som de fik. Egentlig giver det ikke så meget smag i den her sammenhæng, da man næsten kun brunger 1-1,5 kys pr portion. Men en god lille gimmick. Så toppede jeg det op med en gang citronverbena, som var blevet kørt med sukker i en morter. Og selvfølgelig rød skovsyre fordi det passede i farverne.
Det er jo ret meget en stop spild af mad dessert. Og nem dessert. For blommerne var blevet til tidligere på ugen, da jeg skulle redde et par meget sølle blommer fra frugtskålen. Who am I kidding. Jeg skulle redde ret mange triste blommer. Så hvis jeg skulle skrive opskriften HEEEEEELT som den var lavet, så bliver det lidt svært at lave, så i stedet skriver jeg den så du kan få samme slutresultat. Det er jo alligevel de færreste som ville følge en opskrift så nøje, at de ville “lad blommerne ligge 7 dage i frugtskålen til de begynder at se rigtigt triste ud”. Opskriften er til cirka 4 portioner – Men der er lidt ekstra marengs. Så er du jo klar til næste gang, men det er næsten svært at lave mindre portion end 2 æggehvider.
Nem blommedessert - trifli'ish
Ingredienser
- 6-8 små blommer
- 2 spsk sukker
- 4 cl slåen gin kan undlades
- 2 æggehvider
- 100 g sukker
- Blåbærstøv kan undlades
- 2,5 dl piskefløde
- 1 spsk dulce de leche
- 10 blade citronverbena kan erstattes af fx citronskal, mynte eller citronmelisse
- 2 tsk sukker
- Rød skovsyre
Sådan gør du
- Blommerne halveres og koges sammen med ca 0,5dl vand i 10 minutter til de begynder at blive møre. Tilsæt sukker og evt slåengin. Lad dem simre et par minutter til sukkeret er smeltet. Kom i en bøtte og på køl.
- Pisk hviderne stive og tilsæt 100g sukker løbende. Pisk til sukkeret er helt opløst.
- Kom marengsen i en sprøjtepose og sæt små kys. Drys eventuelt med blåbærstøv.
- Tør ved 100 grader i en time eller to. Afhænger af størrelsen. Lad dem gerne stå ved eftervarmen natten over.
- Pisk fløden til skum. Tag halvdelen fra og i det resterende piskes dulce de leche.
- Kværn citronverbena med sukker.
NU ER DU KLAR
- Kom lidt blommer og sirup i bunden af en tallerken.
- Sæt en god skefuld flødeskum og caramelflødeskum på.
- Knus lidt marengs over. Drys med verbenasukker og skovsyre.
Regi: Tallerken fra Magdalena Kaluzna