Nogle gange må jeg næsten knibe mig lidt i armen. Altså det går så fantastisk med bloggen. Ja, beklager at jeg er lidt Ananas i egen juice. Folk vil skrive om den eller lave samarbejde med den. Hvor er det fedt. Og næsten det allerfedeste er at bloggen er nomineret til en Mad+Medier pris. Jeg kunne næsten ikke få armene ned da jeg så det. Dog med hold af nominerede, så tør jeg nu ikke sætte forventningerne for højt. Men alligevel, hvilken blåstempling og anerkendelse.
Og nu tilbage på sporet til det, som det rigtigt drejer sig om. Maden.
For lidt over en uge siden var der igen fiskerestaurant herhjemme. Det sker oftere og oftere. Det er utroligt at jeg ikke spiste fisk for et par år siden. Jeg må indrømme at denne ret var utroligt inspireret af turen til Skodsborg Kurhotel. Her specielt retten med oksetatar og rødbeder. Jeg valgte blot at lave den stegte kammuslinger – Og ja, selvfølgeligt lave den på min måde. Hvis tataren i det andet indlæg også fik dine tænder til at løbe i vand, kan du jo måske prøve at lave den med oksekød.
Jeg har tidligere mixet rødbeder med både fisk og kammuslinger. Blandt andet fik vi for lang tid siden denne gang kammuslinger med æble og rødbede. Et andet bud på kombinationen af hav og rødbede kunne være denne søtunge med rødbede og kapers. Til nytår serverede jeg også skindstegt torsk med sauce blanquette ala David Johansen og langtidsbagte rødbeder. Der fik jeg ødelagt saucen en smule, så jeg tog faktisk også genmæle denne aften på restauranten, hvis vi også serverede skindstegt kulmule med rødbeder, syltede løg og denne fantastiske sauce. Den skal nok komme i et senere indlæg.
Det gode ved denne ret er at du kan forberede størstedelen i rigtig god tid, så det kun er kammuslingstegningen som skal klares i sidste øjeblik. Så overvej denne, hvis du vil lave gæstemad uden stress. Jeg havde rørt en rigtig fed mayonaise, da jeg havde planlagt at lave en god frokost dagen efter. Hvis du ikke lige orker dette, så kan du eventuelt bruge en købt version, dog synes jeg du skal enten vælge en økologisk version eller Hellmans, hvor de har droppet buræggene. Det lyder måske tosset, men det er svært bare lave purløgsmayo til to personer. Men frygt ikke, hvis du har noget i overskud, så gør dette sig faktisk RIGTIGT GODT på både en kartoffelmad eller en med æg og rejer.
Hvad skal du bruge
- 4 store kammuslinger
- 1 rødbede
- 1-2 skiver daggammelt rugbrød
- 20g smør
- 2 spiseskefulde mayonaise
- Smagsneutral olie
- 1 håndfuld purløg
- Tallerkensmækkere
Den fint grønne mayonaise kom til som et biprodukt af en purløgsolie, som jeg lavede til den efterfølgende ret. Hvis du ikke lige står og skal bruge en purløgsmayo, så kan det altså også omgåes. Du kan sagtens røre den i din mayonaise. Blend dit purløg sammen med en halv deciliter olie. Brug 2-3 minutter på dette. Den skal køres helt i smadder. Passer den gennem en finmasket si. Hvis du skal bruge olien, så lad den dryppe forsigtigt igennem. Hæld olien på en flaske uden for meget bundfald. Skal du ikke bruge olien, så kan du godt speede processen lidt op ved at tvinge den igennem med en ske, så du også får de allerfineste små dele med. Vend dette i mayonaisen. Sørg for smage til. Når den har den ønskede farve og smag, kan du sætte den på køl.
Skær din rødbede i papirstynde skiver. Gerne med en mandolin. Kom skiverne i isvand og sæt på køl.
Til din “rugbrødsjord” skærer du rugbrød i små tern, så fint som lige muligt. Steg dette sprødt ved mellemvarme på en pande sammen med smør. Når det har taget farve, lader du det køle på en gang køkkenrulle. Hvis du gerne vil have det finere, som jeg ville, så giv det en hurtig tur i en blender, en foodprocessor eller som her i hakkeren til min bamix. Nu er du næsten klar til at anrette.
Varm en pande op med en smule olie. Den skal være rygende før den får lov til at møde dine kammuslinger. Mens den varmer op, så krydder dine muslinger med salt og peber. Det kan også være at der sidder en lukkemuskel på endnu. Gør der det, så er det en god idé at pille denne af. Da den på godt jysk, god kan være lidt sej i ‘et.
Kammuslingerne skal ikke have lang tid på panden. Et minut på hver side. Hellere for lidt end for meget.
Er du sådan lidt små-smart-i-en-fart, så sætter du en klat mayo på tallerknen og trækker den ud med en palet.
Kom kammuslingerne på sammen med lidt “jord”. Og nej, det er ikke nødvendigt at skifte tallerken. Herhjemme får vi maden anrettet på tallerken hver aften. Jeg laver altid to forskellige tallerkner, for at se hvilken en som blev pænest. Kald det forfængelighed – Eller bare ønsket om at dele de flotteste tallerkner med dem der skal læse det. Karen spiser den grimme og jeg spiser den kolde 🙂 Alle retter som bliver anrettet bliver spist og det I ser er det vi spiser. Jeg laver ikke specielle til bloggen. Nok er man forfængelig, men jeg er i den grad også nærig.
Top på med rødbeder og tallerkensmækkere. Bare sådan lige for god ordens skyld, så er det en god idé at lade rødbeden passere et stykke køkkenrulle inden den rammer tallerknen, så den ikke drypper vand derpå. Det ser ikke så godt ud.
Ser fandeme lækkert ud!
Forøvrigt, bruger du Foodspotting? I så fald, hvad er dit brugernavn?
Har lavet denne ret i lørdags og det smagte himmelsk ? Fruen var i hvertfald imponeret
Sådan!
Det er altid godt at imponere hustruen.
Thomas