Jeg har virkeligt længe ønsket mig et rotisserie til min grill. Egentlig af den simple grund, at jeg har en ret ringe grill. Ja, det lyder tosset at investere i tilbehør til en grill, som er ringe. Men sagen er den, at den bliver ikke særligt varm, men til gengæld så varmer den også ret ujævnt. Så jeg tænkte, at når toppen er nede, så det vel kun virke nogenlunde, hvis det grillede emne kører rundt og rundt og får jævn varme på den måde. Og det gjorde det. Heldigvis.
Jeg fandt rotisseriet på tilbud i Bilka til cirka 25% af normalprisen, så helt galt kunne det ikke gå. Og det skulle selvfølgelig indvies med kylling.
Kyllingen var ikke bare kylling, for den bar på en del hemmeligheder, som var med til i mine øjne at gøre den endnu bedre. Fx havde jeg stoppet den med urter, hvidløg og citron, hvilket også var med til at holde den fugtig indefra. I mit hoved fungerer det jo lidt som når folk stopper en dåse op bagi den arme kylling. Derudover kom jeg til at tænke på en ret, som jeg virkeligt gerne vil lave en dag. Poulet de bresse demi deuil – En halvt sørgende Bresse kylling. At den er sørgende refererer til at man tager helt tynde skiver af sorte trøfler og stopper ind under skindet. Her i husmandsversionen, så nøjes vi lige med en salvie. Generelt er det at stoppe urter under skindet et ret godt trick til ekstra smag, specielt når du griller og ikke lige har kyllingen til at ligge i fx en bradepande. Det er på ingen måde så nørklet, som det måske kunne lyde til. Det er bare på brystet at få en finger eller to ind under skindet og løsne det forsigtig og så komme urterne ind under. Det samme med lårene. Her lavede jeg et meget lille og diskret rids på knæene (om man vil) og så gjorde det samme. Jeg lover dig, Jørn Ege hepper på dig fra graven over dit lille kirurgiske indgreb.
Bare lige for at afskrive mig alt det der minder om ansvar, så vil jeg sige at jeg har prøvet tricket med skindet to gange og der her det begge gange været de gule velfærdskyllinger fra Løgismose, som fik turen. De er ret tørre i skindet. Jeg ved ikke om det er lige så nemt på andre kyllinger – Men prøv.
Hvis du er helt hård (og er bedre til at planlægge end mig), så sprænger du kyllingen et døgns tid inden den skal på grillen. Så får du endnu saftigere kød. Lav en saltlage med cirka 10 procent salt og lad den bade heri. Der kan du også supplere op med krydderier og lignende. (Du kan godt mærke, at det bliver rigtigt godt det her, ik)
Jeg valgte at snøre lår og vinger ind til kroppen, for at sikre der ikke lige var noget som hang og dinglede under tilberedningen. Og i værste fald ville falde af når den blev tilpas mør. Så vær opmærksom omkring lårene, når du skal se om den har fået nok. Det er oftest der, at den kræver mest tilberedning.
Som tilbehør fik vi blot denne salat, som var mere end rigeligt til os. Så frådsede vi også lidt ekstra i kødet. Men der var stadig rester til dagen efter til os.
Perfekt Hel Kylling på spyd i/på grillen.
Ingredienser
- 1 kylling
- 2 citroner
- 1 håndfuld salvieblade
- 5 fed hvidløg
- salt og peber
Sådan gør du
- Tag cirka 7-8 salvieblade og hak groft. Vend dem sammen med citroner i grove tern, salt, peber og knuste hvidløg. Fyld dem ind i kyllingen, som forinden lige har fået en god omgang krydder af både salt og peber.
- Pres godt med salvieblade (eller andre urter) under brystet på kyllingen og ved lårene. Krydder også godt her.
- Sæt kyllingen på spyd og bind benene sammen og vingerne ind til skroget.
- Kom en bakke under kyllingen på grillen (den samler overskyndende fedt op) og grill kyllingen ved inddirekte varme, cirka 150 grader, i 60-75 minutter afhængig af størrelse. Herefter får den lige cirka 10-15 minutter ved højeste varme direkte på til at sprøde skindet op.
- Stik i kyllingen, hvis der kommer pink saft ud, skal den have mere tid på grillen. Test altid ved lårene, da de kræver mest tid.
- Lad kyllingen trække 10 minutter før den skæres ud i mindre stykker og spises.