Hvis det skal gå rigtigt stærkt, så ender det ret ofte med en pizza for de fleste. For det meste bragt, andre gange hjemmebagt med de der nemme pizzadej på en rulle. Jeg synes det er lidt ærgeligt. For der er altså masser af ulækkerheder i sådan en rulle pizzadej. Surhedsregulerende tilsætningstoffer. Blødgørende crap og hvad ved jeg ikke. Don’t go there. I den anden retning, så tænker mange også at sådan en helt vildt god pizza, det er sådan en der er startet op dagen før med både surdej og mel malet under en fuldmåne i Roma af bjergbonde og bagt af en meget autentisk pizzaiolo med en kraftig behåring.
Skal vi ikke blive enige om, at det burde være muligt at finde et nogenlunde kompromis? Og hvis jeg nu siger at du kan lave pizza på bare 30 minutter, hvor i hvert fald de første 10-12 af dem udelukkende består i at tænde ovnen, så den kan varme op. Det her er den pizza, som du skal spise i hverdagene, når det godt må gå hurtigt, men du ikke gider alt muligt købecrap. Der er bare en verden til forskel og du kan jo bruge lige præcist dit yndlingsfyld på toppen. Jeg lavede den her igår og havde ikke været udenfor siden fredag. Så det var hvad jeg kunne frembringe fra køleskabets gemmere.
Det der er hacket ved denne opskrift er brugen bagepulver i stedet for gær. Når du bruger bagepulver, har du ikke behov for at lade dejen hvile, som du skal når du bruger gær. Der er der brug for at dejen udvikler sig. Det er jo kompromisets pizza, så du har lidt mindre smag i bunden, men det kan du kompensere for ved at bruge et godt fyld. Og hvis alternativet er en købedej, så er du både billigere og bedre stillet. Mit umiddelbare gæt er, under 10 procent vil stille spørgsmålstegn ved den, hvis de ikke ved det. Nu vil jeg jo helst ikke tage æren for dette 8. vidunder, som bunder er. Eller det ville jeg gerne. Men vi bruger en lignende version hos Timm Vladimirs Køkken, hvor jeg også underviser. Her er det bare med lidt andet mel og mængder. Og fyld for den sags skyld. Men det betyder jo også, at jeg har lavet denne pizzabund utroligt mange gange. En ting jeg ser ret ofte, er at dejen bliver for tør og så ender du op med en pizzabund, som minder mest om knækbrød. Det er ikke planen. Den skal være så våd som muligt, men ikke vådere end den er til at håndtere. Det samme hvis ovnen ikke er ordentlig varm, når du kommer den ind. Så er det som om den ikke bliver luftig nok. Så masser af vand og en varm ovn, så kan det ikke gå galt.
Den her portion dej passer til en 32x32cm pizza, som er en der er lidt større en den du normalt får hos din pizzamand. Hvis du har en salat på siden, så er der aftensmad til to her. Alternativt, nå laver du bare 1,5 gang dej. For der er fyld nok til 1,5 pizza.
PS. Hvis du lige har fået 3 tomme emails fra mig, fordi du abonnerer på bloggen via mail. Så er det en lille fejl, som vi kom til at lave i forbindelse med flytningen. Der kommer ikke flere nu.
Dej
- 200g Tipo 00 Mel
- 100g Durum mel
- 1 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk olie
- ca 1,5 dl vand
Tomatsauce
- 0,5 dåse flåede tomater
- 1 fed hvidløg
- 2 stilke frisk basilikum
Topping
- 1 kugle mozzarella
- 5-6 skiver bacon
- 35g høgelundgaard fra Arla Unika (brug den blåskimmel du har på lager)
- 15g parmesan
- Frisk basilikum
- Raddichio
Start med at varme ovnen op til maks temperatur. 275 for mit vedkommende. Og har du ikke en bageplade / Pizzasten, så brug om muligt en kombination af undervarme og varmluft. Gør det faktisk under alle omstændigheder. Sæt stenen så langt nede som muligt.
Kombiner mel, salt og bagepulver. Rør godt rundt. Tilsæt olie og vandet lidt af gangen. Ælt til det er en let elastisk masse. Det tager 3-5 minutter. Den må ikke være for tør, for så ender du op med knækbrød. Der må heller ikke være for mange melklumper tilbage i dejen. Den skal være dejlig blød og ensartet.
Blend ingredienserne til tomatsaucen. Husk også basilikumstilkene, de giver masser af smag. Smag til med salt og peber.
Rul dejen tyndt ud. Kom herpå tomatsauce, mozzarella, blåskimmel og bacon. Riv Parmesanen over. Bag i ovnen cirka 8-10 minutter. Og sørg for at ovnen (og pizzastenen) er helt varm inden du starter. Det giver et meget bedre resultat.
Top den bagte pizza med lidt frisk basilikum og radicchio.