Det bliver mere og mere populært med ramen. Og det er forståeligt, for det er måske lidt mere spændende en sådan en gang mou med mel og kødboller. Men cirka lige så nem at lave. I hvert fald hvis man snyder lidt med en god købt bouillon, som så smages til.
Her har jeg dog valgt at gå hele vejen, da jeg gerne vil til bunds i resterne efter jul. Tanken her er, at man koger fonden på skroget fra anden og måske andre gode ben, hvis man har, og lad det være basen for selve retten. Og som skrevet længere oppe, det kunne også være en købt version. Jeg supplerer så her også med noget af flæskestegen fra julebordet, grønt ad libitum og et lille æg. Ret meget af toppingen er jo lidt op til køleskabets beholdninger af grønt. Du kan med fordel sørge for at der lidt forskellige teksturer at gøre med. Så det bliver spændende at spise. Jeg bruger alt fra peber, forårsløg, ærter, bønnespirer til broccoli og svampe.
Jeg brugte en rest stegt ribbensteg til vores ramen, som faktisk ikke er så unaturligt i denne sammenhæng. Dog er det sjældent, at de har været på et julebord først. Jeg har tidligere haft lidt udfordringer med at genopvarme sådan noget steg uden at det blev knasende tørt. Det hjalp at det var ribbenssteg og ikke filet. Men denne gang valgte jeg at pakke det i stanniol og give det 20-25 minutter i ovnen ved 100 grader. Så var det lige så saftigt, som da jeg havde stegt det første gang. Det gik lidt udover sværen, men det var det kompromis, som jeg ville gøre for saftig gris.
Jeg har fået lidt en forkærlighed for miso. Miso er en fermenteret soyabønnepasta i bund og grund. Den fermenterede smag, er med til at give både dybde og sødme. De er lidt forskellige og nogle kan også have lidt syre. Men du skal primært vælge det for umamien, som er kollosal her. Det er det som kan redde en jævnt kedelig bouillon og gøre den himmelsk. Kan du ikke opdrive miso, som ellers er at finde i mange velassorterede supermarkeder og asiatiske butikker, så kan du til nøds nøjes med soya. Og faktisk til andefond, så ville en hoisinsauce passe ind. Det er ikke det samme, men nu taler vi primært om at redde ting fra køleskabsdøden. jeg er klar over at dette måske er lidt en bastard ramen, men så galt er det ikke. Og hav målet for øje.
Du skal helst have nogle gode nudler i. Jeg køber sådan nogle forkogte hos den lokale asiatiske købmand, som bare skal varmes igennem. Men ellers kan man skaffe dem i de fleste supermarkeder. De skal helst være af hvede.
Ramen af resterne fra julen
Ingredienser
Bouillon
- 1-2 stk andeskrog
- 2 stk gulerødder
- 8 fed hvidløg
- 2 stk løg
- 1 spsk ingefær frisk
- 1 håndfuld tørrede shiitake svampe
- 2 stj stjerneanis
- 2 l vand
- 3-4 spsk soya
- 1,5 spsk miso hvid
- 1,5 spsk riseddike
Fyld
- 250 g hvedenudler
- 4 stk æg
- 400 g stegt ribbensteg
- 200 g majs
- 300 g broccoli
- Frisk koriander Hvis du føler for det
Sådan gør du
Bouillon
- Skær andeskroget i mindre stykker. Halver løg, gulerødder, ingefær og hvidløg og læg på en bageplade. Sæt under grillen i ovnen ca 20 minutter, til det er godt brunet af. Hold øje med det, så det ikke brænder helt af.
- Kom i en gryde sammen med shiitake svampe, stjerneanis og vand. Bring i kog, men skru ned til den bare simrer forsigtigt. Hvis det stødkoger kan bouillonen blive ret grumset. Lad den simre cirka 60-75 minutter.
- Sigt suppen og smag til med soya, miso og riseddike.
Resten
- Pak ribbenstegen i stanniol og lun den i ovnen ved 100 grader i 30 minutter.
- Kog æggene 7 minutter. Kom i isvand og pil dem.
- Bring bouillonen i kog og kog nudlerne deri. Anbring dem i skåle. Blancher broccolini (eller bare broccoli) og kom i skålene sammen med halverede æg, stykker af ribbenstegen, majs og koriander.
- Server med det samme.