Jeg har en kammerat, som synes det kan være lidt besværligt at lave risotto. Eller, måske var han bare i tvivl om hvordan man lige gjorde. Jeg så det som en åben mulighed for lige at lave en gang risotto den anden dag. Ganske simpelt. Jeg havde lidt kød fra aftenen før, så ville lave os noget at spise til det. Retten kan også sagtens stå for sig selv eller fungere som en lille forret. Jeg kom ærter i, men det gode er, at den er ret åben for fortolkninger. Faktisk har jeg gennem tiden lavet en del forskellige gennem tiden – Hvor nogle af dem også har ramt bloggen – Blandt andet denne rødbedeversion, denne med chorizo og denne med græskar. Er du så heldig, at du har lidt i overskud – eller med vilje har lavet for meget – så kan de dagen efter trylles til Arancini’s, som er små friturestegte små kugler af risotto, som er noget så godt. Find opskriften lige her.
Hvad skal du bruge? (2-3 personer, afhængig af tilbehør)
- 3dl risotto ris
- 1 dl hvidvin (kan undlades i en snæver vending – Erstat med mere fond)
- 2 spsk olivenolie
- 1 skalotteløg (brug evt et lille rødløg i stedet)
- 3 skiver parmaskinke -Bare for lækkerhedens skyld.
- 6dl hønsefond
- 25-40g smør
- 2 dl ærter. Jeg var doven og brugte frosne.
- 40g revet parmesan
- Salt og peber – Evt lidt frisk citrontimian.
Nå, nu er du klar. Og det bedste er, at din mad burde være klar om cirka 20 minutter.
Snit løg og parmaskinken i små tern. Kom olie i gryden og sauter dem til de er klare. Kom herefter risene i og lad dem bare i olien. Jeg plejer at give dem et par minutter til de bliver hvide og dækket med olie.
Kom herefter vinen på og reducer den væk. Nu er det ganske stille og roligt tid til fonden. Kom lidt på af gangen (ca en dl) og lad risene suge den før du tilsætter mere. Som sagt, så skal de fleste ris et sted mellem 15 og 20 minutter. Læs på pakken og smag dig frem. De må gerne have en lille smule bid, når du tager dem af varmen.
Cirka 2 minutter før de er færdige, kommer du ærterne i. Mine kom direkte fra frys.
Tag risottoen fra varmen, når risene næsten er der. Kom revet parmesan og terninger af smør i. Rør rundt og lad den trække i et par minutter. Smag til med salt, peber og timian. Husk at parmesanen og skinken bidrager med lidt salt smag. Så hold lidt igen.
Til anretningen rev jeg en smule parmesan over og kom en smule olivenolie på.
Velbekomme.