Den opmærksomme læser har måske læst, at jeg har kastet mig ud i et rigtigt grisset projekt. Jeg vil spise en hel halv gris fra ende til anden. Og for det ikke skal være løgn, så vil jeg også dokumentere det. I bund og grund elsker jeg gris, men jeg synes ret meget supermarkedsgris er møg kedeligt. Så jeg er kastet mig ud i at selv partere grisen og så lave de her opskrifter til den. Og ikke spise andet gris i mellemtiden.
Det var faktisk lidt en udfordring med det sidste i Påsken, da der var et rigtigt kedeligt udvalg i det lokale supermarked. Så udover lidt bacon og et par ringriddere, så holdt jeg mig på dydens vej. Og her kommer så den første reelle opskrift på min halve gris. Egentlig har jeg snydt lidt og lavet en gang frikadeller også. Der brugte jeg den samme opskrift, som jeg allerede har delt her. Så tænkte ikke den opskrift havde behov for en reprise.
At vi idag endte med en rød karry er måske mere tilfældigt en først beregnet. Vi kom hjem fra Blåvand igår og det var ikke overraskende til et tomt køleskab. Så der skulle købes lidt ind idag, men alt herude havde lukket, selvfølgelig pånær mit pålidelige tyrkiske supermarked. Det var dog lidt præget af at andre end mig havde provianteret der, så jeg købte det der var mest tiltalende og måtte så bare jamme lidt med det. Fryseren er fuld af kød, både gris og ko, men det handlede mest om hvad der kunne nå at tø inden spisetid. Gris it is.
Inspirationen til denne ret fik jeg faktisk fra Nadia (Aka Foodfanatic), som har udgivet i mine øjne den bedste danske thai kogebog. Jeg er jo nok også en smule farvet på området. Men jeg ved virkeligt ikke hvilken, som skulle kunne konkurrere med den. Den er autentisk – men ikke hovedrystende svær at gå til. Når bøger bliver nørdede og specialiserede, som denne her er, så kan det virkeligt også blive uvedkommende, men det sker ikke her. Det er den bog som jeg bruger, når jeg skal have et “nå, det kan man også”-øjeblik, eller simpelthen bare sammenligne andres opskrifter op imod.
I bedste Thai-mor-stil kan jeg også forestille mig, at Nadia ryster på hovedet over denne. Man burde jo nok spise dampede sticky ris til. Men taget i betragtning af at det altså er 2. påskedag, så er det altså ikke noget man bare opdriver her i Kastrup.
Jeg jazzede min curry op med godt med grøntsager, da jeg gerne ville have nogle i knægten. Jeg havde dog vist undervurderet styrken på min købte røde karrypasta. Så han fik noget andet. Der er 4 måltider i denne, men den kan snildt trækkes længere med flere grøntsager. Jeg kørte med grønne bønner, små thai auberginer, cherrytomater og lichi. De kan heldigvis varieres. Det også fordi at man kan være lidt udfordret med at finde lichi. Jeg brugte nogle fra en dåse. Det er på alle måder den nemme løsning, men faktisk også den der anbefales i bogen. Køb dem næste gang du passerer en asiatisk eller tyrkisk butik. De holder sig for evigt. Det samme med auberginerne. Du kan bare bruge de normale store auberginer, skåret i mindre stykker, hvis du ikke har en velassorteret købmand rundt om hjørnet. Thai basilikum kan i en snæver vending undlades.
Der er bare ikke noget bedre end god thaimad. Desværre er meget af det man får ret ligegyldigt. Men når det er godt, er der ikke meget over. Jeg elsker den balance der skal være tilstede mellem det søde, salte og friske. Det er næsten utænkeligt at kaste sig ud i sådan noget uden at have både sukker, fiskesauce og limesaft til at balancere smagene i retten. Man kan lave meget fikumdik med grøntsagerne og erstattet frem og tilbage, men fiskesaucen kan ikke skiftes ud med fx soya. Det er ikke det samme. Heldigvis er fiskesauce ret billigt og holder sig godt. Og lad være med at lugte for meget til det, hvis du i forvejen er skeptisk overfor projektet. Når det bliver indkorpereret i maden, ændrer det sig fuldstændigt. Det giver dybde og salt.
Rød thai curry med gris. Projekt Gris #2
Ingredienser
- 2 spsk rød karrypasta
- 3 spsk olie
- 500 g gris i tern
- 300 g aubergine
- 150 g cherrytomater
- 1 dåse litchi
- 0,5 bundt thai basilikum
- 100 g grønne bønner
- 5 dl kokosmælk ikke light
- 2 spsk fiskesauce
- 1-2 limes
- Evt sukker eller palmesukker
- 75 g ristede og saltede cashewnødder
Sådan gør du
- Varm en wok eller sauterpande godt op med olie. Tilsæt olie og svits karrypastaen heri. Steg et par minutter.
- Kom grisen ved og brun den af.
- Halverede thai auberginer (eller tern af almindelig), cherrytomater og litchi kommes ved. Lad det få en smule varme. Kom kokosmælk og finthakket thaibasilikum på og lad det simre i cirka 5-8 minutter.
- Kom de grønne bønner på og smag til med fiskesauce, limesaft og eventuelt mere rød karrypasta, hvis du har behov en rigtigt stærk fest. Hvis den mangler lidt sødme, kan du supplere med enten palmesukker eller lidt sirup fra litchien.
- Server sammen med ris, toppet med cashewnødder og en smule frisk basilikum.